SJEČA TRENERA

Mamić: Zajec se nije javljao na telefon, jedino civilizirano je bilo da ga otpustim

'Zajecovo ustoličenje je isključivo moja krivnja, trebao sam ga smijeniti još nakon prve utakmice s Koprom. Da jesam, sada bismo sigurno razigravali za Ligu prvaka'
 Ronald Goršić/CROPIX

Velimir Zajec je klupska legenda i ikona i ostaje moj prijatelj ako će to htjeti, deložirali su ga isključivo rezultati i igra. Rezultati su sve, a kako ni igra ne nudi nadu u bolje i već je prouzročila milijunsku štetu u eurima zbog ispadanja od Šerifa, kluba razine Trepče iz Kosovske Mitrovice, morao sam preuzeti odgovornost za budućnost kluba - sukus je obraćanja javnosti predsjednika Uprave Dinama Zdravka Mamića koji nakon smjene Zajeca i njegova stožera trenutno nema drugo rješenje, ali ne isključuje - stranca.

Mamić je priznao da je Zajeca ustoličio da amortizira bijes medija i navijača:

- Kad ulica vodi politiku nikad ne završi dobro... Zajecovo ustoličenje je isključivo moja krivnja, trebao sam ga smijeniti još nakon prve utakmice s Koprom, kada samo slučajno nismo gubili 3-0 nakon pola sata ili nakon što nam je Hrvatski dragovoljac u 2. poluvremenu održao lekciju. Da jesam, sada bismo sigurno razigravali za Ligu prvaka s Europskom ligom u džepu, a ovako nam je upitno hoćemo li proći Györ i biti prvaci Hrvatske u 100-godišnjici kluba.

- Nismo razgovarali s njim. Došao je u pet iz Gyora. Zvao ga je Vrbanović da mu kaže, ali se nije javljao. Jedino civilizirano je bilo da ga otpustim. Željeli smo vratiti legende u klub. Puno je ozbiljnije dati otkaz treneru prije Gyora nego da se nastavi ovako - kazao je Mamić.

Potom je Mamić otkrio, kako je naglasio, svoju malu tajnu:

- U proteklih pet godina koliko smo prvaci, kad god smo u karanteni, nakon ručka ja održavam motivacijski govor i galvaniziram momčad u maniri Ćire Blaževića iz njegovih najboljih dana. Od ovog ljeta to ne radim jer mi je dano jasno do znanja da sam nepoželjan, kao što je i mom bratu Zoranu sugerirano da se skloni s klupe. I evo što se dogodilo kada nas dvojica nismo izravno uključeni, izgubili smo pet bodova u tri kola, a u novcima trpimo milijunsku štetu kojoj se ne nazire kraj.

Mamić ne amnestira ni igrače, ali otkriva da ga je kod Zajeca najviše zabolio status Pedra Moralesa, lani najboljeg strijelca i asistenta prvog dijela sezone:

- Je li normalno da Morales ne zaigra u uzvratu protiv Šerifa ni u Varaždinu? Ako je onako izašao s terena protiv Rijeke, što nitko od medija nije istaknuo jer ste štitili Zajeca, zašto ga trener nije prijavilo i disciplinski kaznio, nego je kaznio sebe i momčad, izostavljajući ga sa sljedećih utakmica?!

Mamić ne amnestira ni sebe što toliko puno plaća igrače:

- Je li normalno da igračima koje plaćamo 100, 300 ili 500 tisuća nečega da bi bili profesionalci moramo još plaćati i karantenu u Mokricama da ne bi izašli u noćni život? Evo, s obzirom da vas najviše zanima novac, otkrivam da Holding i Turistička zajednica Grada Zagreba više nisu sponzori, kao ni INA, Croatia osiguranje, HEP, Germania, Hrvatska lutrija, Večernji list i da će Dinamo zbog stoga imati manji proračun za 8,000.000 eura godišnje, 32 milijuna u sljedeće četiri godine. Ali neće propasti dok je nas Mamića ovdje!

Zdravko je dao i primjer iz bliskog okruženja:

- Olympiacos je ispao iz Europske lige od Maccabija iz Tel Aviva iako je uložio 36 milijuna eura za pojačanja, naravno da je promptno smijenio trenera Lienena.

Na koncu je Dinamova alfa i omega pohvalila navijače:

- Ohrabruje nas spektakularna podrška kakve nije bilo još od onog uzvrata s Partizanom. Prvi put pohvalila nas je i Uefa, dva kola zaredom protiv naših navijača nema nikakve prijave. Pozivam plavi puk neka pomogne klubu sada kad je najteže - završio je Mamić.

'Stranog trenera spreman sam platiti i više nego Osvalda Ardilesa!'

Prema prvim informacijama koje su kružile, najveći kandidat za nasljednika Zajeca trebao je biti Branko Karačić, donedavni trener Šibenika i bivši nogometaš Osijeka i Hajduka, koji je nedavno bio prvi kandidat za nasljednika Stanka Poklepovića u slučaju da je Hajduk ispao od bukureštanskog Dinama.

- Ne znam ništa o tome, već su mi javili na mobitel da se moje ime spominje u kontekstu trenera Dinama, ali nitko me iz kluba nije zvao - rekao je Karačić, a na pitanje bi li prihvatio klupu Modrih, bio je suzdržan. - Ne želim ništa hipotetski - zaključio je Karačić.

Međutim, prilikom obraćanja medijima Zdravko Mamić otkrio je da inozemni stručnjak nikad nije bio bliže Maksimiru.

- Strani trener je nikad bliže Maksimiru u gotovo osam godina mojeg upravljanja klubom. Dosad sam bio protiv, ali ovaj put nisam. Spremni smo ga platiti više nego što bi to bilo normalno u ovo vrijeme, vjerojatno najviše u povijesti kluba, više nego Ardilesa - rekao je izvršni dopredsjednik Dinama.





Sammir uskoro u Brazil

Zdravko Mamić, nesretan zbog sudbine u Zajecovoj momčadi čileanskog reprezentativca Moralesa, presretan je igrama i učinkom Sammira:

- Svakoga se može ismijavati i maltretirati, ali nemojte se iznenaditi ako Sammir uskoro dobije poziv u brazilsku reprezentaciju. Iz brazilskog saveza već su se raspitivali i provjeravali mu status - otkrio je Mamić.

Zahladili odnosi sa sportskim direktorom

Znalo se da Zajec nije bio baš po ukusu dinastije Mamić, braća su ga uzela zbog dodvoravanja Bad Blue Boysima. Nije im jedino gromobran, već i svojevrsni alibi. Procurilo je da je sportski direktor do zadnjeg trena nastojao nagovoriti Zdravka, također i predsjednika Mirka Barišića, da se Zeki ispiše STOP. I da je taj animozitet razlog zašto više ne obnaša dužnost službenog predstavnika; ne podnosi što mu Zajec ne da petljati se u sastav i koncepciju. Zbog čega bi i dao? Ionako će nakraju biti kriv trener, i nitko drugi!

Dinamovi treneri u proteklih deset godina

Hrvoje Braović (2000-2001)

Ilija Lončarević (2001 - 2002)

Marijan Vlak (2002)

Miroslav Ćiro Blažević (2002 - 2003)

Nikola Jurčević (2003- 2004)

Đuro Bago (2004)

Nenad Gračan (2004)

Ilija Lončarević (2005)

Zvjezdan Cvetković (2005)

Josip Kuže (2005 - 2006)

Branko Ivanković (2006- 2008)

Zvonimir Soldo (2008)

Branko Ivanković (2008)

Marijan Vlak (2008- 2009)

Krunoslav Jurčić (2009 - 2010)

Velimir Zajec (2010)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:10