MALI GRADSKI DERBI

Zagrebov Golijat uzvraća udarac?

U subotnjem malom gradskom derbiju Lokomotive i Zagreba u Maksimiru (15 sati) sučelit će se opet najviši europski stoper Matej Bagarić (202) protiv najvišeg napadača HNL-a Ivana Krstanovića (196 cm). Jesenas je slavio mlađi Golijat...
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Od Ivana Krstanovića koji je narastao do 196 cm ima relativno puno viših napadača, sve do najviših Nikole Žigića (202) i Petera Croucha (201), s obzirom da je napadač Zagreba rođen u Tomislavgradu nije bilo puno dvojbi oko nogometa. No, Matej Bagarić, Dinamov stoper (ugovor do 2014.) na posudbi u Lokomotivi, u Zagrebu je imao više izbora, trenirao je i košarku i rukomet i tenis prije nego je odlučio pokušati napraviti nogometnu karijeru.

- Tenis sam trenirao dva-tri mjeseca, vježbao sam i rukomet u tadašnjem Badelu, no najdulje sam se bavio košarkom. U Ciboni, stalno su me zvali da se vratim, ali nogomet je ipak prevladao - kaže Bagarić (21), koji ne poznaje današnjeg centra ‘cibosa’ Dalibora, s kojim je dalji rod, ali veli da im se znaju očevi.

Matej je između 7. i 8. razreda osnovne naglo izrastao 20 cm. Jedan od dvojice braće je viši od prosjeka, roditelji su mu ‘normalni’. Slično je i s Ivanom, koji je najviši od dvojice braće i triju sestara i jedini se od svojih Krstanovića bavi sportom:

- Uvijek sam želio igrati samo nogomet i biti strijelac poput Šukera. Počeo sam u Tomislavgradu, nastavio u Drinovcima, pa Posušju. Kao kadeta su me stavljali na libera, ali ja sam želio u napad i eto, lani me prozvali “Crouch iz Kranjčevićeve” - veli Krstanović.

Obojica su prilično motorični za svoju visinu, no s obzirom da je Bagarić šest godina mlađi, ima više prostora za napredak. Krstanovića je u BiH reprezentaciju htio zvati bivši izbornik Denijal Pirić, nije se dogodilo, Bagarić još čeka debi za našu mladu vrstu.

- Moje je da treniram i igram, pokažem napredak... Volio bih na Euro 2011, no trenutno mi je glavni cilj na ljeto zaslužiti povratak u Dinamo, zaigrati opet u tandemu s Barbarićem.

U subotu, sudeći po 13 bodova razlike u korist ‘lokosa’, domaćin bi trebao biti favorit...

- A ne, Zagreb je puno kvalitetnija momčad nego što to pokazuje ljestvica. Očekujem tešku bitku - veli Bagarić, koji je trenirati počeo u Španskom, a od 10. do 17. godine bio član Zagreba, da bi tada, u svojevrsnoj zamjeni za Matea Pavlovića, bio doveden u Maksimir. Iz te generacije ‘89 najbrže je napredovao Lovren, danas član Lyona.

- Ionako sam ‘dinamovac’ od malih nogu, bio sam i navijač na Sjeveru... Otac mi je iz Tomislavgrada, ali ja sam tu rođen, pravi sam purger. S Malešnice - naglašava Bagarić, dodajući da je po ocu iz sela Miljacka, što je blizu Krstanovićevih Sarajlija.

- Jednom smo se i upoznali, ali Bagijem je bolji jedan moj rođak - kaže Krsta, koji će se s jedinim stoperom u HNL-u višim od sebe susretati i u igri i u prekidima.

- Volim kada suparnička momčad ima nekog visokog, lakše mi je s takvima nego s nižim i bržim igračima - priznaje Bagarić, koji još mora raditi na povratnoj trci i ofenzivnom skoku:

- Zabio sam dosad samo gol, baš Zagrebu jesenas, očekujem tri-četiri do kraja sezone.

Bagarić puca i slobodne udarce, zabio je Butini na turniru u Gabeli. Ne puca samo na snagu, zna i prebaciti živi zid i pogoditi rašlje poput nekad Bobana ili danas suigrača Bule.

- U mlađim kategorijama sam igrao zadnjeg veznog i izbrusio tehniku - otkriva Bagarić.

Lokomotiva sa Zagrebom počinje seriju nadmetanja s najjačima, koja za završava s Dinamom u 24. kolu, dok ‘zagrebaše’ čekaju dva domaćinstva, Varteksu i Istri 1961.

- Iako se puno igrača izmjenjuje, u Lokomotivi smo super klapa, igrači i stožer. Vjerovali smo u svoju kvalitetu i nakon lošeg starta, dosadašnji rezultat nas nije iznenadio.

Krtanović otkriva da je plan u prva četiri kola bio 10 bodova. S Rijekom su dva posijana, prema tome, trener Štimac očekuje pobjedu protiv Dinamove filijale na njihovu Maksimiru.

- Jesenas nam je krenulo loše baš od tog nesretnog poraza protiv ‘lokosa’ 2-4, neka ovaj puta bude obrnuto, treba nam serija pobjeda da izađemo iz opasne zone - poručuje Krsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 07:58