NA PUTU ‘PREMA DOLE’

NK Zagrebu ne fali ni ptičjeg mlijeka, a klub tone u drugu ligu

Zagrebaši imaju uvjerljivo najbolje uvjete za trening u državi. Odgovor na pitanje zašto su na dnu ljestvice ne znaju ni oni sami
 Nenad Dugi / Cropix

ZAGREB - Kakav je Medićev ured? - pokušali smo iznenaditi konobara u Zagrebellu želeći provjeriti uličnu legendu da predsjednik Zagreba boravi u apartmanu čije se kvadrature ne bi postidio niti sultan od Bruneja. Međutim, uslijedila je glatka odbijenica “dečka s pregačom”.

- Jednom su me pitali u Domu sportova koliko je Otto Barić ostavio “trinđe”. Bio sam naivan i poslije imao problema. Šutim kao zaliven - slijedilo je objašnjenje.

Nažalost, legenda će i dalje ostati takvom jer se Medić na razgovor odvažio u klupskom kafiću trening kampa u Veslačkoj ulici. Zagrebello je impresivno zdanje. Kada bi nogometni laik prošetao trening kampom sumnjamo da postoji osoba koja bi ga mogla uvjeriti da ovakve uvjete uživa pretposljednja momčad HNL-a.

Na ime “Zagrebello” pravo polaže kolega Juranović iz Sportskih novosti. Sve ostalo djelo je Dražena Medića. Naravno, i Milana Bandića koji je “odriješio gradsku kesu”. Oni koji Medića poznaju za njega kažu da je “sto posto unutra”. Bez obzira čime se bavi. Svojevrsni freak control koji želi biti upoznat sa svakom sitnicom u klubu.

- Tako kažu? Ne znam. Valjda me znaju. Znam samo da niti najmanju pojedninost oko gradnje nisam prepustio slučaju - skromna je reakcija predsjednika Zagreba koji će u startu odbiti konstataciju kako je Veslačka “Medićevih ruku djelo”. Ipak, osmijeh od uha do uha će ga razotkriti.

- Ponosan sam na ovaj projekt. Zapravo, na sve sam ponosan osim na rezultat prve momčadi.

Osmijeh je nestao u sekundi. Predsjednik Zagreba proživljava teške trenutke. Njegovim igračima ne fali ptičjeg mlijeka, na klupi ima jakog aduta, ali bodovna ljestvica sugerira opasnost od ispadanja.

- Nakon trećeg poraza ta misao mi je prošla glavom. Evo, sada prvenstvo ulazi u završnu fazu, a bojazan je još prisutna.

Zašto? Medić i sam pokušava doznati odgovor na to pitanje. Sam sebi ne bi trebao puno toga zamjeriti. Kada su kola krenula nizbrdo, pokrenuo je vatrogasne mjere. SOS poziv prijatelja, Igor Štimac nije imao pravo dobiti.

- U tom trenutku on je bio najjače trenersko ime na ‘burzi rada’. Doveli smo ga.

Problem s vratarima riješio je Skenderom. Iz Rusije je stigao Brazilac Jefthon koji je “svemir” za neke strance u HNL-u, a u zimi je Zagreb postao bogatiji za iskustvo Tokića i Ljubojevića. Uz ovakva imena, te prekaljenog veterana Vugrinca, pravo je čudo da se bore za ostanak.

- Imam osjećaj da propadam, da grebem noktima da se zaustavim, a nikako da stanem. Sam sebi kažem: ‘Dražene, napravio si sve što si mogao’. I to ne tvrdim zbog čiste savjesti ili opravdanja.





Još samo može uzeti kopačke i zaigrati centarfora.

- Kažu da Bog svojima daje najveće kušnje. Definitivno sam njegov.

Kada kola krenu nizbrdo, obično su prvi na udaru kritika članovi obitelji. Oni za koje se tvrdi da su “preko špage” unutra.

- Kada bi ovaj posao negativno utjecao na moju obitelj, istog trena me više ne bi bilo u Veslačkoj. Lovri je teže nego meni jer se nosi s pritiskom prezimena. Imamo dogovor da o nogometu ne pričamo. Ima svog trenera i neka s njim razgovara o svojim igrama. Ja sam ponosan što studira i što sa imamo prijateljski odnos.

To isto priželjkuje i s budućim direktorom. Natječaj je svjesno oglasio kako bi dobio lakmus-efekt za svoj klub, odnosno spoznao kako Zagreb kotira na tržištu. Rezultati su impresivni - 220 životopisa stiglo je u Veslačku. Medić ih je pročitao sve.

- Kada bih vam spomenuo neka od imena, pali biste sa stolice. Ima osoba koje su vodile velike kompanije i ljudi koji visoko kotiraju u društvu. Imat ćemo slatke brige.

Drži ga misao kako je to jedna od stvari iz koje će se stvoriti nešto veliko.

- Nije mi jednom palo na pamet da se preispitujem što mi je ovo trebalo. No, to pripisujem refleksu zbog stanja. Racionalno, uvjeren sam da Zagreb ide nekim svojim uzlaznim putem.

Logično, jer gore od ovog ne može.

Nisam u sukobu s Mamićem

Nije tajna da se Medić i Mamić vole poput psa i mačke. Iako, predsjednik Zagreba odbija takav opis njegove veze s čelnikom Dinama.

- Mi se predugo znamo da bismo bili neprijatelji. Istina, zastupali smo različite koncepcije formata natjecanja 1. HNL, ali naš odnos nije toliko loš koliko ga mediji pokušavaju prikazati takvim - objasnio je Medić. Možda je istina doista takva, ali povijest njihovog odnosa teško će ikoga uvjeriti u takvo stanje stvari. Uostalom, sigurni smo da ego Dinamovog šefa čezne za tim da Lokomotivu promovira u drugi klub metropole. (al)

Pola budžeta puni Bandić

117 zaposlenih na održavanju objekta

1350 sportaša cirkulira na dnevnoj bazi

118 milijuna kuna godišnji proračun

18,5 milijuna kuna iz proračuna grada Zagreba

17 milijuna eura

vrijednost momčadi*

1100.000 kn mjesečno zarađuje Vugrinec**

120.000 kn prosječna plaća prve momčadi**

* prema Transfermarktu

** brutto iznos

4 travnjaka, svlačionice, fan shop, uredi, kafić, dvorana, teretana, ambulanta

U gradnji: 22 sobe za dnevni odmor, bazen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:48