PIŠE T. ŽIDAK

Vlatko, zašto Crnogorci već imaju nacionalni kamp?

Dejan Savićević, ikona i kotač zamašnjak crnogorskog nogometa, sve je ono što Hrvatska u ovom času nema
Crna Gora, 270210.Cico Kranjcar u kampu nogometne reprezentacije Crne gore.Na fotografiji: Cico Kranjcar i Djurdjevac Momir.Foto: Savo Prelevic / Cropix
 Savo Prelevic / Cropix

PODGORICA - Negdašnja zvijezda C. zvezde, Milana i Rapida Dejan Savićević ima samo jednu opsesiju - približiti crnogorski nogomet visokim europskim standardima. On dežura nad problemima nacionalne lige i kontrolira sve, a svakog dana nekoliko sati razgovara sa suradnicima, ponajprije generalnim tajnikom Momirom Đurđevcem o nacionalnoj selekciji, koju je dao u ruke hrvatskom treneru Zlatku Kranjčaru.

Dejan Savićević generacijski pripada Zvonimiru Bobanu i Robertu Prosinečkom, s kojima je igrao u Beogradu i Milanu, ali koji, na žalost, nisu tako nogometno ambiciozni kao on. Najbliži mu je Igor Štimac, koji upravo kreće u borbu za najprestižniju poziciju u Kući hrvatskog nogometa. U crnogorskoj je Savićević jedini gazda i neosporni autoritet, njegova se sluša, jer je u devet godina uspio očistiti nogomet od tradicionalne balkanske nečistoće. I pritom sagraditi nešto što bogatija i nogometno razvijenija Hrvatska nije bila u stanju...

Na periferiji Podgorice, za samo 1,400.000 eura sagrađen je kamp nogometne reprezentacije, na koji je vodstvo crnogorskog nogometa vrlo ponosno. Imaju i razloga, jer je riječ o vrlo suvremenom zdanju s dva prvoklasna terena i svlačionicama kakvih nema ni u kampu Manchester Uniteda. Kamp su počeli graditi u ožujku 2008., a godinu dana kasnije ga je otvorio predsjednik Fife Sepp Blatter. Uz dva terena podignute su i tribine s ukupno 1350 sjedalica. Kamp ima i reflektore, što omogućuje i noćne treninge najboljih crnogorskih nogometaša.

Glavni tajnik Momir Đurđevac nam je pokazao svlačionicu A reprezentacije, gdje je sve pripremljeno za prvi trening najbolje crnogorske vrste uoči priprema za meč protiv Makedonije. Ne vjerujem da je i svlačionica engleske ili njemačke reprezentacije bolje opremljena. Naravno, i izbornik ima svoju “intimnu kancelariju”, a do nje je ekonomat, pun “Jamnice”, službenog osvježavajućeg pića crnogorske reprezentacije.

- Unutar kampa planiramo sagraditi i Kuću nogometa, naravno, uz pomoć Uefe, a grad nam je darovao zemljište i doista imamo podršku gradonačelnika, koji je shvatio da se u nogometu događaju ozbiljne stvari - rekao nam je glavni tajnik Momir Đurđevac, čovjek od posebnog Savićevićevog povjerenja.





Sve ovo je sagradio nogometni savez u zemlji, iz čijeg se državnog budžeta za sport odvaja samo 3,500.000 eura, a nogomet je dobio “poticaj” od 100.000 eura. A samo dvije prijateljske utakmice protiv Makedonije i Norveške koštat će ih 70.000. No, Dejan Savićević nije zbog tih “depresivnih” brojki odustao, bori se svojim utjecajem, svojim imenom i ne odustaje da već u idućim kvalifikacijama za EP, u “grupi smrti”, ostvari dobar rezultat.

U nogometnom smislu Hrvatska je veći dio zadnjih 20 godina provela među deset najboljih reprezentacija i stoji u prvom redu svjetskog nogometa. Ali, za tih godina pobjeda i slave nije iskoristila sponzore, koji su kucali na vrata Kuće nogometa u Rusanovoj, nije iskoristila iznimna nogometna imena. Nije sagradila čak ni kamp nacionalne momčadi, koja se nakon tolikih pobjeda, tolikog novca i toliko velikih riječi još uvijek priprema u Sloveniji.

Za razliku od male Crne Gore, u kojoj je jedan jedini čovjek, Dejan Savićević, osovio nogomet na noge. U nedjelju je bio na utakmici Budućnosti, a istovremeno je kontrolirao kako stvari stoje na ostalim ligaškim utakmicama i jednim telefonskim pozivom rješavao probleme. Tako to radi predsjednik jednog nogometnog saveza, kojemu nije jedina briga A reprezentacija, već apsolutno sve što se događa u nogometnoj organizaciji njegove zemlje, na koju je nevjerojatno ponosan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:51