HAJDUK JE NAJGLEDANIJI

Važno je dobiti Inter, a onda pred 15.000 navijača dočekati Rijeku

Zagreb, 251109.Hrvatski nogometni kup, prva cetvrtfinalna utakmica izmedju Zagreba i Hajduka na stadionu u Kranjcevicevoj.Na slici: navijaci Hajduka Torcida sa bakljama na istocnoj tribini.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

SPLIT - Ako je suditi prema tržišnim pokazateljima Hajduk je još uvijek “najzanimljivija roba” u HNL-u. Unatoč razočaravajućim rezultatima u jesenskom dijelu sezone i silnim turbulencijama koje su se događale, splitski klub uvjerljivo drži lidersku poziciju po broju gledatelja na svojim utakmicama. Hajduk je najgledaniji klub u HNL-u, s najvećim prosjekom gledatelja na Poljudu (4250 gledatelja), ali i u gostima (4755). Hajdukov prosjek osakatila je utakmica bez gledatelja protiv Zadra te derbi s Dinamom bez Torcide, s najmanje gledatelja ikada (4000 gledatelja).

Pohođenje utakmica Hajduka u Splitu nije pitanje pomodarstva i kratkotrajnog “đira” jer Hajduk ima vjernu i privrženu publiku kojoj je dovoljna samo jedna prava utakmica, jedna pobjeda da bi se među njih vratila pozitivna atmosfera i da bi u velikom broju napunili tribine.

Tu privrženost najbolje opisuje jedna od najpoznatijih krilatica Torcide - “I kad gube i kad tuku, uvijek vjerni svom Hajduku”. A upravo su najžešći navijači prošle zime učinili pravi presedan: za derbi s Dinamom umjesto na Poljudu njih skoro deset tisuća napunilo se Stari plac. No i to je specifičnost Hajdukove publike. Dok izostaju pobjede u fokusu je kontriranje predsjedniku Svaguši i njegovoj upravi...

Start proljetnog dijela sezone donio je novi optimizam. Iako su pripremno razdoblje obilježili novi problemi, od promjene trenera do loših igara, ni to nije moglo ugasiti znatiželju i nadu koja tinja među brojnom Hajdukovom navijačkom vojskom.

Svi se nadaju da će Hajduku konačno krenuti na bolje. Prošle nedjelje na utakmici protiv Slaven Belupa na Poljudu se okupilo oko šest tisuća gledatelja što je rekordna posjeta u 18. kolu prve HNL.

Za ilustraciju, na ostalih sedam stadiona bilo je ukupno 11.300 gledatelja. Dinamo je protiv C. Sesvete na Maksimiru gledalo samo 2500 gledatelja.

Pobjeda protiv Slaven Belupa donijela je pozitivan impuls na više razina. Trener Špaco Poklepović oslobodio je kapacitete ove momčadi koja ima kvalitetu, ali se gušila u psihološkom grču. Konačno je i Svaguša odahnuo jer se klicalo i ovacijama pozdravljalo igrače umjesto koncerta zvižduka i uvreda s tribina. A navijači su dobili novu nadu da Hajduk sezonu neće završiti bez trofeja. Baš zato je gostovanje kod Intera u Zaprešiću najbolja prigoda za nastavak te serije i zadržavanje pozitivne atmosfera Hajdukova proljeća.

A evo kakav scenarij priželjkuju navijači “bijelih”:

- S pobjedama protiv Intera i Rijeke eto Hajduka već na pragu drugog mjesta. Važno je da dobijemo u Zaprešiću, a onda će protiv Rijeke na Poljudu bit najmanje 15 tisuće gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:32