VIDEO

Trikolori zaustavili Vatrene

Dva trenutka nepažnje stajala su Grnjine izabranike plasmana u finale Europskog prvenstva do 19 godina, domaći su napravili preokret i slavili 2-1
 uefa.com

ZAGREB - Mladi hrvatski reprezentativci “under 19” nisu uspjeli napraviti novi pothvat na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Slično kao i naši seniori prije 12 godina, izabranici Ivice Grnje vodili su protiv domaćina ( Ademi), ali su po jedan trenutak nepažnje i dekoncentracije u svakom poluvremenu skupo platili darovavši “tricolorima” pogotke za preokret.

Svejedno, ovo ostaje ogroman uspjeh generacije nogometaša vršnjaka Republike Hrvatske, koji su u suzama napustili lijepi stadion u Caenu, u živopisnoj Normandiji. Mogu biti ponosni kako su osvjetlali obraz hrvatskog nogometa zagnojen kladioničarskim i inim aferama.

Naši su odlično počeli, stisnuli domaćine na njihovoj polovici i već u 4. minuti poveli. Tičinović je izborio slobodan udarac koji je izveo Pamić, na glavu Ademiju, koji je loptu skrenuo dovoljno da prevari francuskog vratara. Mladi Hrvati, naravno, nisu mogli nastaviti s pritiskom, nakon nekoliko naših poluprilika nakon prekida, Francuzi su malo, pomalo dolazili do daha, a prvi put su u naš kazneni prostor ušli u 18. minuti, kad je Taferov udarac blokirao Jonjić. U 32. minuti Gilles Sunu je pogodio gredu, a pet minuta kasnije suigrač našeg Delača iz podmlatka Chelseaja Gaël Kakuta je izjednačio. I to sretno, jer loptu mu je pogrešnim izbijanjem glavom dodao Tičinović; kakav peh!

U nastavku su naši kontrolirali utakmicu, iako bez kapetana Kelića u posljednjoj liniji, plitkom formacijom dobro zatvarali prostor suparniku, koji je prvu priliku imao tek u 78. minuti, kad je rezerva Lacazette pobjegao Rugaševiću, no Delač je udarac odbio u korner. Nešto ranije, u 70. minuti, ruski sudac je mogao dosuditi jedanaesterac na Kramariću, koji je povlačen za dres prije nego mu je izbijena lopta, ali valjda je neuvjerljivo pao, pa je Rus ostao nijem...

Sedam minuta prije kraja, dekoncentracija naših, joker Cédric Bakambu je ostao sam na lijevoj strani i na dodavanje Coquelina sa 16 metara gađao i majstorski pogodio dalji Delačev kut za 2-1.

U drugom polufinalu Španjolska je pobijedila Englesku 3-1. Finale je u petak, u 16 sati.

Grnja: Pokazali smo da naš uspjeh nije plod slučajnosti!

Izbornik Ivica Grnja:

- Dali smo sve od sebe i mislim da smo namučili Francusku koja igra kvalitetan nogomet. Logično je da Španjolci i Francuzi igraju za prvaka jer su odlične momčadi sa sjajnim igračima. Bit će to sjajan finale! Valja naglasiti kako su sve momčadi zaslužile naći se na završnom turniru. Svojim nastupima na terenu željeli smo pokazati da nismo slučajno ovdje i siguran sam da smo u tome i uspjeli! (mb)

Europsko prvenstvo U19, polufinale:

Francuska – Hrvatska 2-1 (Kakuta 37, Bakambu 83 / Ademi 4)

Španjolska – Engleska 3-1 (Pacheco 12, Keko 34, Canalesa 57 / Bostock 37)

Francuska - Hrvatska 2-1 (1-1)

Sudac: Vladislav Bezborodov (Rus) 6; pomoćnici Ondrej Pelikan (Češ) i Dvir Shimon (Izr).

Strijelci: 0-1 Ademi (4, Pamić), 1-1 Kakuta (37), 2-1 Bakambu (83, Coquelin)

Žuti kartoni: Rugačević, Vrsaljko, Punčec (Hrvatska)

Crveni kartoni: -

Igrač utakmice: Gaël Kakuta.

Stadion: Michel-d'Ornano.

Gledatelja: 10.000.

Francuska (4-2-3-1): Diallo 6; Nego 5,5, Mavinga 6, Faure 6, Kolodziejczak 6; Coquelin 6,5, Fofana 6; Sunu 6,5 (od 68. Lacazette -), Kakuta 7, Griezmann 6,5; Tafer 6 (od 75. Bakambu 7).

Hrvatska (4-1-4-1): Delač 6; Vrsaljko 5,5, Jonjić 6, Glumac 6, Rugačević 5,5; Ademi 6; Ozobić 6, Andrijašević 5,5 (od 74. Punčec -), Pamić 6, Tičinović 5,5 (od 58. Kramarić 5,5); Vukušić 5,5.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:35