LOPTANJE RIJEČIMA

Tomislav Židak: Iza svake Vahine i Mamićeve riječi skriva se samo novac

U Maksimiru su i riječi postale skupe, čak i zarezi imaju paprenu cijenu, Zdravko Mamić se zbog grubih i neobrađenih glagola naplaćao kazni
 Drago Sopta / Cropix

Maratonske press konferencije i - riječi! Prazne, šuplje, dosadne, ali i pažljivo sročene, izvagane apotekarskom vagom, proračunate, nezačinjene, ovaj put bez papra i čilija. U Maksimiru su i riječi postale skupe, čak i zarezi imaju paprenu cijenu, Zdravko Mamić se zbog grubih i neobrađenih glagola naplaćao kazni. Više nego Mourinho.

Iz svake jučerašnje riječi provirit će novac, euro, klauzula, a iza svega stoje advokati i menadžeri, koji će čak i te “zareze” upotrijebiti u kasnijoj proceduri, ne bi li svaki krivo intonirani glagol i naplatili. I baš ih briga dolazi li taj novac od Modrićevog, Mandžukićevog ili Lovrenovog transfera, ili će se naplatiti iz kase zagrebačkih poreznih obveznika, odakle novac također curi u Dinamovu kasu.

Gdje je nestao rječnik?

Slušajući “kaj smo si rekli kod oružara” i koliko puta smo se krivo pogledali, spomenuli majku, dal’ bosansku ili hercegovačku, muslimansku ili katoličku, čitajući sve te traktate o jednom razvodu, u kojemu je Vaha ponudio o sebi sliku finog pariškog gospodina, koji čak i sa svojim maltezerom razgovara na francuskom (oh la la), dok je Mamić, iznimno ovaj put, nudio figuru uglađenog klupskog dužnosnika, bez uobičajenog, prostačkog vokabulara, koji stoji na braniku Dinama i ne da tih “pišljivih” 1,300.000 eura treneru koji je obožavao 1-0 i koji je upropastio Sammira, Vrsaljka, Kovačića, Rukavinu, itd., itd.

U jednom zaključku ne možete promašiti - u ovoj utakmici, u kojoj će biti uklizavanja i đonova, dobitnici će biti i Halilhodžić i Mamić i menadžer Jozipović i advokati, koji će se, poput krpelja, priljubiti uz ovaj slučaj.

Dobitnik će biti Branko

Dobitnik će vjerojatno biti i Branko Ivanković, koji će se nakon planetarnog rezultata u Kini, vratiti u Dinamo. Tamo će ga raširenih ruku čekati “najdraži vođa”, koji ga je već dvaput najurio iz Maksimira. I svi će oni nešto profitirati, netko odštetu, netko ugovor, netko premiju, a netko će nešto i zašparati. Gubitnik će biti samo Dinamo, njegova publika i nogomet u konačnici.

Ćirinih osam valuta

Naravno, predsjednik uprave modrog kluba, ne može a ne spomenuti Ćiru Blaževića i Cicu Kranjčara. I dok Ćiru Blaževića, trenera koji je u karijeri radio za osam valuta (dinari, švicarski franci, dukati, francuski franci, drahme, kune, riali i juani), Mamić može spomenuti samo kao velikog trenera, kojega ipak ne želi, Cico Kranjčar je napokon apostrofiran kao tajni predmet Mamićeve čežnje. Ali, Cico Kranjčar je valjda naučio nešto u Maksimiru. Kada je osvajao dvostruke krune, uvodio Dinamo u Ligu prvaka, odlazio na europska i svjetska prvenstva, dobivao je otkaze.

Mamićevi medenjaci

Pa ako ga nisu opametila vlastita iskustva, valjda je nešto naučio iz biografija 13 Mamićevih trenera, sve su imale isti završetak. A nije valjda zaboravio ni biografiju svoga sina. I valjda nije povjerovao medenjacima, koji su Mamiću ispadali iz usta...

Kako se osjeća čovjek kojemu je još stalo do nogometa, ako se u predvečerje “najveće svetkovine HR nogometa”, finala Kupa, ne spominje lopta, već samo ugovori, procenti, klauzule i otpremnine? Loše, osjećate se sve lošije, sve ravnodušnije, u vama je sve manje strasti za nogometom. Ako je u vama ipak još ima, pritisnut ćete pravu tipku i premjestiti se na Sport klub, tamo još ima nogometa. A ovdje? Samo skandali, šok-terapije, krivi pogledi i zašećerene laži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 17:17