PRVA HNL

Sudac u Koprivnici priznao pogodak koji nitko nije vidio!?

Nikola Rak je pucao i lopta se od grede odbila dva metra u teren. Okrenuo se prema centru kao da se ništa nije dogodilo, a onda se šokirao kad je vidio da je sudac označio pogodak
 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

INTER - RIJEKA 1-0 (Abilaliaj 14)

Televizijske kamere, reflektori, 1.000 gledatelja, dvjestotinjak Armade koja je davala ton, atraktivni Meksikanac (jednina umjesto množine) s jedne te debi zasad nepoznatog hrvatskog Nijemca s druge strane... sve je to služilo kao odlična najava utakmice koja je s obzirom na dosadašnje partije, ali i prošlost duela ovih dvaju momčadi, doista zvučala odlično.

Prvih 10-ak minuta taman za frazu odmjeravanja snaga, a onda je prvo sijevnulo ispred Interova gola, no odlično je udarac blokirao Batur, da bi dvije minute potom Inter poveo.

1:0 - Abilaliaj (14)

Šćrbec je izveo korner, lopta mu se nakon bloka vratila, a potom je novi centaršut bio vrlo mlak. Ipak, gotovo početnički griješe Dedić i Čagalj, koje lopta vara i naivno prolazi, a Abilaliaj, sam kao duh na tri metra, lako dovodi Žute u vodstvo pogodivši gornji lijevi kut.

Nakon pogotka, Inter je nastavio s boljom igrom, držao je presing i djelovao vrlo zrelo, ta igra imala je i glavu i rep, dok je Rijeka izgledala kao da joj kronično nedostaje već Alferez. Opća neutralizacija gostiju, kao primarna zadaća, izvršena je iznimno uspješno, a druga, prijetnja vratima još se jednom pokazala u 35. minuti kada je Šćrbec odlično sa 35 metara ubacio pred vrata gdje dvojica Zaprešićana nisu bila dovoljno koncentrirana.

Motivacijski govor u svlačionici očito je dao ploda, Riječani su u nastavak susreta istrčali prilično odlučni da preokrenu tijek susreta. U svome naumu najbliži su bili u 52., kada je snažan udarac Vukmana Santini ipak uspio odbiti u korner. Nije, međutim, ta Rijeka na refule uspijevala probiti besprijekorni blok i defenzivnu igru Žutih. Uz visoki presing cijelu utakmicu, taj obrambeni dojam Žutih bio je za zaista visoku ocjenu.

SLAVEN BELUPO - LUČKO 1-1 (Benko 70 / Rak 2)

Rijetko viđeno otvaranje utakmice dogodilo se u petak u Koprivnici.

0:1 Rak (2)

Nikola Rak pretrčao je svog čuvara Purića i iskosa s lijeve strane uputio snažan udarac, a lopta se od grede odbila u teren. Rak se okrenuo i krenuo prema centru kao da se ništa nije dogodilo, no ubrzo je sasvim iznenađen podigao ruke u zrak jer je sudac Marin Vidulin nakon intervencije svog drugog pomoćnika Mladena Rajka pokazao na centar.

Domaći su igrači dugo prosvjedovali, ali uzalud. Čak je i službeni spiker ostao bez teksta, a koprivnički gledatelji nisu se mogli načuditi odluci sudaca koji su ove sezone stigli s drugoligaške liste. Provjerili smo na poluvremenu na snimci službene kamere, lopta se od grede odbila dva metra u teren.

Vodstvo Lučkog ipak je označeno na semaforu, a šokiranim je Slavenovim igračima preostalo samo da sve karte bace u napad. Radili su Farmaceuti snažan pritisak, ali do kraja poluvremena nisu uspjeli slomiti čvrstu momčad Lučkog, koja se orijentirala na obranu i tek povremene izlete na suparničku polovicu.

Pokušao je Benko iz okreta u 9. minuti, udarac mu je blokiran, a četiri minute kasnije isti igrač je iz blizine tukao malo pored vratiju. Najbolju priliku Slaven je imao u 28. minuti, kad je nakon lijepe akcije Glavica ubacio s desne strane, a Benko je glavom poslao loptu u gredu. Lopta se odbila u teren, ali pogotka ovaj put nije bilo.

U drugoj minuti nadoknade vremena u prvom dijelu gosti su imali mat-situaciju. Krenuli su u kontru četiri na dva, loptu je na rubu kaznenog prostora prihvatio Fuček i tukao malo pokraj desne vratnice.

I u nastavku su Farmaceuti nastavili sa stalnim napadima. Milardović je u 52.minuti iz slobodnog udarca s 35 metara uzdrmao gredu, a Benkov pokušaj glavom u 62. minuti sjajno je obranio Kovačić.

1:1 Benko (70)

Izjednačenje je ipak stiglo u 70. minuti. Aktivni Glavica proigrao je Vojnovića koji je preciznom loptom uposlio Leona Benka, a najbolji koprivnički strijelac majstorski je svladao vratara Lučkog za 1:1.

Do kraja je Lučko uspjelo zadržati nulu i osvojiti vrijedan bod, dok su domaći izbjegli poraz, ali prikazanom igrom ipak ne mogu biti zadovoljni. Za pobjedu su unatoč očitoj sudačkoj nepravdi trebali pokazati više.

ZAGREB - ŠIBENIK 1-1 (Šovšić 20-11m / Malčić 10)

Vrlo lijepu i otvorenu utakmicu ponudili su Zagreb i Šibenik, a u prvom poluvremenu svaka je momčad uspjela postići po gol. Već iz prve smislene akcije Šibenčani su se dokopali prednosti.

0:1 - Malčić (10)

Bila je to školski izvedena polukontra i mat u tri poteza. Husmani je dao desno za Jelića, koji ubacuje skroz na drugu stranu za usamljenog Željka Malčića, a on s nekih 7 metara ljevicom pogađa lijevi kut.

Zaprijetili su gosti i udarcem Jelića u 17. minuti kojeg je skinuo vratar Vidaković, a ubrzo je Zagreb došao do kaznenog udarca. U kratkom vremenu Malčić se iz junaka pretvorio u tragičara jer je na desnoj strani šesnaesterca u naletu srušio Pelaića i za suca Borila nije bilo dvojbe.

1:1 - Šovšić (20 - 11 m)

Šibenikov vratar Blažević ipak nije čitao izvještaje iz SN ovoga ljeta jer da jest, znao bi da je Šovšić svaki put s bijele točke pucao "panenku" pa je tako napravio i ovoga puta, a Blažević je krenuo desno i više nije mogao zaustaviti potkopanu loptu po sredini vrata.

Trebalo je proći još desetak minuta izjednačene igre da bi domaćini u trećoj trećini prvog dijela ubacili u višu brzinu i stvorili nekoliko odličnih prilika, ali sve njihove pokušaje zaustavio je odlični Goran Blažević. U 31. minuti Celiščak se našao sam na 7 metara na lijevoj strani, ali njegov udarac Blažević skreće u korner. Bravuroznom paradom šibenski vratar zaustavio je i udarac Oršulića sa 18 metara tri minute kasnije, a u 39. minuti izveo je pravi pothvat obranivši dva zicera zagrebašima u istoj akciji. Nakon odličnog prodora Štroka i povratne lopte najprije je s desetak metara pucao Vedran Nikšić, a odbijenu loptu je iz još bolje situacije u mrežu morao pospremiti Lovro Medić, ali i njegov pokušaj lijevom nogom Blažević je obranio i pokazao zašto je svojevremeno bio reprezentativni kandidat kod Slavena Bilića.

Po zanimljivosti i kvaliteti igre drugo poluvrijeme bilo je koplje ispod prvog a ponešto zanimljivosti bilo je uglavnom neuspješnih pokušaja s obje strane viđeno je tek u posljednjih dvadesetak minuta. Tako je u 70. minuti Medvid uspio izblokirati obećavajući udarac Jurendića s vrha šesnaesterca dok su Šibenčani dvaput platili cijenu sebičnosti u kontrama koje su se mogle mnogo bolje završiti. U 74. minuti Jelić je pucao s 30. metara umjesto da na desnoj strani posluži usamljenog suigrača, dok je četiri minute kasnije Blaić imao usamljenog Malčića na desetak metara, ali on se također odlučio za udarac kojeg je izblokirao Mateo Pavlović. Dino Štiglec imao je u završnici dva dobra pokušaja udarca za Zagreb ali prvi put je Blažević bio na mjestu da bi u sudačkoj nadoknadi Štiglecov projektil s dvadesetak metara prošao desetak centimetara pokraj lijeve vratnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 06:43