PUNO NOVIH IMENA

ŠTIMAC POZVAO JEDVAJA, MILIĆA, HALILOVIĆA, MALOČU I TOMASOVA! Izbornikov popis za Škotsku i Portugal

 Tomislav Kristo / CROPIX

U hotelu Atrium, u dvorani Peristil Carrara dočekao je izbornik Igor Štimac splitske novinare kako bi im u društvu glasnogovornika HNS-a Tomislava Pacaka obznanio imena nogometaša na koje računa u kvalifikacijskoj utakmici sa Škotskom u Zagrebu, odnosno za prijateljske susrete sa Zrinjskim u Mostaru i Portugalom u Ženevi. Taj je popis sastavljen u dva dijela, s igračima (23) koji će se pripremati u Međugorju od 27. svibnja do 2. lipnja, te desetoricom koja će od 3. lipnja biti na dispoziciji u Zagrebu.

To su oni kojima je Štimac produžio odmor ili su u nemogućnosti zbog obaveza priključiti se ranije. U tih deset nema debitanata na pripremama kao što je slučaj s ovima koji će u Međugorje. Štimac je odlučio provjeriti mlađe snage za koje vjeruje da imaju budućnost u reprezentaciji, pa je pozvao tinejdžere Tina Jedvaja i Alena Halilovića, sjetio se pomalo zaboravljenog Marina Tomasova...

- Popis je dug zato što želim iskoristiti priliku za rad sa šest do sedam igrača koje hoću osjetiti, dati im priliku da se eventualno nametnu za ono što dolazi poslije ovih utakmica u lipnju. Naravno da želimo zadržati razinu dosadašnjih igara i pritom osvojiti tri boda protiv Škotske.

Debi Halilovića u reprezentaciji je sve bliži, time bi se s dnevnog reda skinula dvojba za koga će maksimirski wunderkind igrati u budućnosti – Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

- Bespredmetno je o tome pričati na takav način. Nadam se da će uskoro debitirati, to je nogometaš koji je prošao sve reprezentativne uzraste i veliki je zalog za budućnost hrvatskog nogometa. Želimo ga involvirati što prije u rad reprezentacije, vjerujemo da s njim možemo ostvariti veliki dobitak za reprezentaciju. Naravno, sve pod uslovom ako se bude razvijao kako treba.

Mnogi su očekivali da će na popisu biti mjesta za još jednog mladića koji je očarao nogometnu javnost svojim partijama, 19-godišnji Ante Rebić nije dočekao poziv. Zašto?

- Već sam rekao da je Rebić vrlo zanimljiv igrač, međutim, povratkom Perišića i Kranjčara nemam potrebe u ovom trenutku raditi dodatne provjere na toj poziciji lijevog krila.

Protiv Škotske pravo nastupa zbog kartona nemaju Vedran Ćorluka, Dejan Lovren i Luka Modrić. Ćorluka i Lovren su prvi izbor na pozicijama stopera, tko će ih zamijeniti?

- Oni su stožerni igrači, kao prve alternative nameću se Šimunić i Schildenfeld, potom su tu Maloča, Pavlović i Vida. Ne bih u tom nabrajanju izostavio Jedvaja koji je skrenuo pažnju na sebe na vrlo kvalitetan način. Baš Jedvaja silno želim vidjeti uživo.

Škotska je izgubila sve izglede plasirati se na Svjetsko prvenstvo, novim je izbornikom imenovan Gordon Strachan. Kakvu Škotsku očekuje Štimac?

- Siguran sam da u Zagreb ne dolaze samo odigrati, Strachana zanimaju skalpovi boljih reprezentacija. Nisam iznenađen da je krenuo u radikalni zaokret, ima dosta debitanata na popisu. On nekome želi nauditi, oteti bodove, a ja neću dozvoliti da to budemo mi. Nema opuštanja, eliminirat ću svaku naznaku toga, jer trebaju nam tri boda koja donose mir u pripremama za ono što slijedi za tri mjeseca.

Najveće iznenađenje među ova 33 imena svakako jest Tomasov, nekadašnji igrač Zadra i Hajduka koji je proteklu sezonu odigrao u njemačkom drugoligašu Munchenu 1860.

- Znam da se nije puno pratilo njegove nastupe u Munchenu 1860, međutim, njega želim vidjeti na lijevoj strani. Ne bih rekao da sam nezadovoljan Strinićem nego mu želim nametnuti oštriju konkurenciju na toj poziciji. Alternativa Striniću bio je Manuel Pamić dok je bio standardan u klubu, no on to više nije. Također, Milić je odigrao briljantnu sezonu u dresu Istre 1961, zanimljiv je i Jozinović iz Hajduka koji se strašno digao nakon što je već bio otpisan. Pivarića neću zaboraviti, vidjet ćemo tko će se nametnuti, ne mogu ih sve odjednom isprobati. Ibaneza za sada ne vidim kao konkurenciju, ovi koje sam nabrojao su u prednosti.

Poznato je da naši igrači ne obožavaju utakmice kao što je ova s Portugalom. Je li baš bila potrebna?

- Moramo mijenjati navike. Do sada smo radili dobar posao, to nas je dovelo do skoka na 4. mjesto na rang-listi FIFA-e, a doći će vrijeme kad će nam to vrijediti. Na primjer, kad se budu određivale skupine za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

POPIS

MEĐUGORJE (od 27. svibnja do 2. lipnja)

Dario Krešić (Lokomotiv Moskva), Vjekoslav Tomić (Karabukspor), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb), Hrvoje Milić (Istra 1961), Marin Tomasov (Munchen 1860), Josip Šimunić (Dinamo Zagreb), Dejan Lovren (Lyon), Mario Maloča (Hajduk), Tin Jedvaj (Dinamo Zagreb), Mateo Pavlović (Werder), Mateo Kovačić (Inter Milano), Milan Badelj (HSV), Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Ognjen Vukojević (Spartak Moskva, dolazi 29. svibnja), Ivo Iličević (HSV), Alen Halilović (Dinamo Zagreb), Ivan Perišić (Wolfsburg), Jorge Sammir (Dinamo Zagreb), Niko Kranjčar (Dynamo Kijev), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton).

ZAGREB (od 3. lipnja)

Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Darijo Srna (Šahtar), Ivan Strinić (Dnjipro), Ivan Rakitić (Sevilla), Gordon Schildenfeld (PAOK), Mario Mandžukić (Bayern), Nikola Kalinić (Dnjipro), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Luka Modrić (Real Madrid, dolazi 8. lipnja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:31