PREDSJEDNIK OSIJEKA

Špehar: Tražit ću pomoć od Šukera i drugih bivših igrača

Kad nitko drugi nije htio, predsjedničke funkcije u NK Osijek prihvatio se Robert Špehar
 Dorian Horvat / Cropix

OSIJEK - “Bit ću predsjednik novog tipa”, izjavio je u svom nastupnom govoru pred klupskim skupštinarima novi predsjednik NK Osijek Robert Špehar, čiji se izbor na ovu funkciju već sam po sebi može svrstati u klasu “novog tipa”.

To je zapravo svojevrstan revolucionarni potez u novijoj povijesti hrvatskog nogometa jer još se nije dogodilo, otkako je HNL-a, da na čelo nekog našeg kluba dođe tako veliko nogometno igračko ime. No, prije nego što je ustoličen, Špehar je morao odraditi i neke predradnje, pa je tako zamrznuo svoj menadžerski posao i raskinuo ugovore o zastupanju koje je imao s pojedinim igračima.

- Nisam želio prihvatiti ulogu volontera jer tada ne bih imao obveze koje mislim da trebam imati, kao što je koordiniranje rada s trenerima, školom nogometa, prvom momčadi i svim ostalim segmentima kluba. U ovom trenutku mislim da klubu treba čovjek koji će se i potpisom ugovora obvezati da radi samo taj posao - kaže Špehar, iz čega proizlazi da će biti predsjednik profesionalac te u skladu s time i primati plaću za svoj rad.

Nešto više o tome nam je rekao novi direktor kluba Gordan Matković, rekavši da će njegova neto plaća biti 12.450 kuna, odnosno oko 19.000 bruto, a Špeharova kunu više. No, nije to i jedina novost. Predsjednik je najavio da neće “samo pribavljati novac, već brinuti o svim segemetnima kluba”.

Špehar je pritom naveo cijelu lepezu obaveza, od koordiniranja rada škole nogometa i svih trenera, transfera igrača, do razgovora s oružarima, spremačicama, navijačima... U svakom slučaju, vrlo ambiciozno.

- Tako ja zamišljam svoju ulogu. Na predsjedničku sam funkciju stigao jer to nitko drugi nije želio i shvatio sam da moram preuzeti i tu odgovornost. No, smatram da svojim igračkim iskustvom mogu puno pomoći u stručnom smislu i zato ću nadgledati rad, dolaziti na treninge, utakmice. Radit ću sve što prijašnji predsjednici nisu mogli fizički jer su imali profesionalne obveze. Tu uključujem i razgovore sa spremačicama, oružarima, navijačima, jer su to sve bitni segmenti za funkcioniranje jednog kluba.

Jedan od tih segmenata su i bivši igrači Osijeka, brojni od njih i Špeharovi bivši suigrači, koje planira pozvati da pomognu. Jednog je već i kontaktirao.

- Zvao sam Davora Šukera i on je već pomogao lobiranjem kod gospodina Mate Škoje (vlasnik hotela Osijek i lanca Pekara Kruna, op. a.), koji nam je potom obećao pomoć. Nisam još išao u neku širu akciju poziva bivšim igračima i suigračima jer sam čekao i službeni izbor, no sada ću to učiniti kako s onima koji su ostavili karijeru iz sebe, tako i s onima koji još igraju ne bi li možda pred kraj karijere odigrali koju sezonu u Osijeku. Želio bih reći i da je na tom polju bilo problema jer se ovaj klub nerijetko nije dobro odnosio prema svojim bivšim igračima i legendama kluba. Zato sam inzistirao na tome da u Izvršnom odboru bude jedan Ivica Grnja.

'Nemamo snage za Europu'

Novi Osijekov predsjednik svjestan je stanja u igračkom kadru i ne očekuje čuda

Rezultatske planove i ambicije Špehar je sažeo u dva cilja - povratak u vrh hrvatskog nogometa i u europska natjecanja, ali nije se zaletio pa to najavio već ove sezone. Smatra da Osijek ima dobru momčad, “ali očito nema dovoljno snage za kontinuitet rezultata koji bi nas vratio u vrh hrvatskog nogometa i Europu, što je naš cilj za sljedeću sezonu”. U tom smislu, novi će predsjednik potegnuti i svoja prijateljstva u nogometnoj Europi, ne bi li u Osijek doveo neko igračko pojačanje.

- Pokušat ćemo dovesti neke igrače na posudbu jer za kupnju nemamo novca, ali mislim da se transferi neće događati prije zime jer sada nemamo vremena za to.

Do tada će, pak, ovaj, nekada vrsni strijelac, savjetima pokušati pomoći svojim napadačima koji imaju očite probleme s realizacijom. Već je, kaže, uočio gdje griješe i nije isključeno da se predsjednik skine u trenirku i kopačke i pokaže napadačima kako se zabijaju golovi. Iza njega je 136 golova u 270 službenih utakmica i sedmo mjesto na listi najstrijelaca HNL-a sa 86 golova za Osijek i Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:13