ADUTI S KLUPE

Petrić, Jelavić i Mandžo najstandardniji

Status hrvatskih napadača u klubovima varira od sezone do (polu)sezone, no jednoga koji nije standardan u klubu ionako se uvijek može istrpjeti
 Damir Gilbušić / Cropix

ZAGREB - Najstandardniji hrvatski napadači s užeg izbornikova radara ove su sezone Mladen Petrić, Nikica Jelavić i Mario Mandžukić, dok je Mati Biliću, Nikoli Kaliniću i Ivanu Klasniću status varirao.

Budući da je Mandžukić jedini od njih u HNL-u, kada je zdrav, minutaža mu je zagarantirana, no pitanje je kako će biti na jesen, ako na ljeto realizira očekivani transfer.

Na stranu Eduardo, čiji je razvoj u Arsenalu bio prekinut onom strašnom ozljedom, ali upravo je Nikola Kalinić dobar primjer kako napadač iz HNL-a postupno mora izboriti svoje mjesto u stalnih 11 svog novog inozemnog kluba, makar on bio iz hrvatske perspektive podcijenjeni Blackburn. Napadača često treba čekati, istrpjeti, što je Sam Allardyce dočekao sa 21-godišnjim Solinjaninom, koji je nedavno postao najbolji ovosezonski klupski strijelac ako se računaju sva natjecanja i stalni starter.

Međunarodno iskusniji Mate Bilić sezonu je započinjao s klupe, no ovoga trenutka je u 11-orici, iako ne zabija kao prošle sezone. Također iskusni Ivan Klasnić balansira između započinjanja utakmice u 11-orici i ulazaka s klupe, no navikao je na takav status i u reprezentaciji.

Nikica Jelavić prošle sezone izborio se za neupitno mjesto u 11-orici Rapida, trenutno pomućeno lomom nosa, ali austrijska liga je tek nešto jača od hrvatske, standardnost u njezinu ponajboljem klubu lakše je izboriti nego u Premiershipu, Primeri ili Bundesligi.

Tako opet dolazimo do Mladena Petrića, koji je čak i nepotpuno zdrav starter kod svih trenera HSV-a, kao i prije dvije sezone u dortmundskoj Borussiji. Jednog napadača koji ima malu minutažu u klubu uvijek se može istrpjeti, poglavito ako je to Dudú, a za drugog, ako je to Olić, naša izabrana vrsta doista ima široku paletu zamjena: od Petrića, koji se žmirečki pronalazi s Eduardom, do Mandžukića, koji je po pritisku koji radi najsličniji Oli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:05