NOGOMETNI JORDAN

PIŠE T. ŽIDAK Messi je već sad veći i od Maradone i od Pelea

Oduševio me izjavom da ne želi u Premiership. Ne znam je li razlog to što je engleska zastava još uvijek na Falklandskim otocima ili ga engleski nogomet ne može privući
 AFP

Svaka utakmica Lea Messija je - Oda radosti! Čak i kada ne igra svoje najbolje utakmice, kada to nije “Deveta”, rijetko će zabiti manje od tri. Bilo je tako i protiv Granade kada se na Camp Nou strahovalo za rezultat do posljednjih deset minuta. No, u utorak navečer Leo Messi je nadmašio najboljeg Barcina strijelca Cesara Rodrigueza koji je 1950. godine sa 232 gola postao najbolji strijelac Barcelone svih vremena.

Trajalo je do 20. ožujka 2012. godine. Za 232 gola Cesaru je trebalo 14 sezona, a Leo Messi ga je prestigao već u osmoj godini u Barceloni. Arhiva poznatog lista La Vanguardia korigirala je podatak da je veliki Cesar zabio 235 golova, “priznali” su mu samo 232. No, Cesara je Leo Messi kao srebrnu medalju spremio u povijest.

‘Dječak koji je kasnio’

Ako je ovo godina zabluda za Cristiana Ronalda, godina Bayernove nezahvalnosti ( Ivica Olić), godina dugova i lutanja (Hajduk), u slučaju Lea Messija ovo je godina lob-golova. I u posljednjoj utakmici poklonio je publici jedan lob-gol. Prešlo mu je u naviku, toliko ih 99 posto igrača ne zabije u karijeri koliko Messi za dva tjedna...

Leo Messi ne govori ni često, ni puno. Intervjui su mu rjeđi nego pojava zvijezde repatice. U knjizi o “Dječaku koji je uvijek kasnio” stekao sam dojam da je autor Leonardo Faccio proveo s njim ne više od pola sata, a ostatak su mu ispričali ljudi koji su s Messijem bili dok je odrastao. U toj se knjizi ne govori o činjenici da ga se Barcelona u jednom trenu htjela i odreći. Produljili su mu boravak i avionsku kartu samo na mjesec dana. Onda je među “kikićima” počeo zabijati tri, četiri, pet...

Nikako ne želi na Otok

Danas su mu 24 godine i svijet bira između njega, Pelea, Maradone, Zidanea, Cruyffa i Georgea Besta. I gotovo svi su jedinstveni u ocjeni da je bolji od svih ranijih zvijezda svjetskog nogometa. A i za njegovu momčad, čije su srce Xavi Hernandez i Andres Iniesta, tvrde da je najbolja. Messi skromno kaže:

- Nisam vidio ostale velike sastave iz prošlosti, ali siguran sam da je moja Barca jedna od najvećih!

Oduševio me izjavom da ne želi u Premiership. Ne znam je li razlog to što je engleska zastava još uvijek na Falklandskim otocima ili ga engleski nogomet ne može privući. Novca ima dosta, zarađuje 33,000.000 eura godišnje, a gladijatorski nogomet ne može ga nadahnuti. Oca je zbrinuo, kupio mu je kafe bar u Rosariju i BMW “trojku”, ispunio mu je sve životne snove.

- Nikad neću doći u Englesku, karijeru želim završiti u Barceloni. I ostatak života želim provesti u Barceloni.

Iako je baš iz Engleske dobio najveće komplimente. I to od Waynea Rooneyja koji kaže da je Messi veći od svih.

- Iznenadilo me što Rooney govori o tim stvarima. Vrlo sam mu zahvalan na toplim riječima, učinile su me sretnim. Hvala za podršku, pogotovo jer dolaze od nogometaša koji ima najveću težinu u engleskom nogometu, Wayne Rooney je svjetska klasa.

Kada ga pitate koje igrače iz Premiershipa cijeni, nabrojit će samo dvojicu: - Kuna Agüera i Rooneyja

Kao i kad ga pitate koji su najbolji igrači u povijesti nogometa:

- Maradona, Xavi i Iniesta!

Dvojica argentinskih nogometaša ovoga proljeća drže u rukama dva najuzbudljivija prvenstva. Leo Messi i Carlos Tevez. Samo povratak Carlosa Teveza može spasiti sezonu Manchester Cityja, bez obzira na to što ga nije bilo u momčadi od rujna prošle godine kad je u Münchenu odbio ući u igru kao rezerva. Upravo se priprema za krucijalne utakmice, između ostalog i za onu protiv Uniteda (30. travnja), klub koji ne može podnijeti jer ga se odrekao. “Vatromet se vraća s Tevezom”, napisao je u kolumni Jamie Redknapp, sin trenera Tottenhama, koji se nakon karijere u Liverpoolu bavi novinarskim poslom.

Ako su tri Argentinca obilježila nogometnu povijest (Alfredo di Stefano, Diego Maradona i Leo Messi), dvije današnje zvijezde ozbiljno prijete nedodirljivim nogometnim božanstvima, Manchester Unitedu i Real Madridu. Ili još preciznije - Alexu Fergusonu i Joseu Mourinhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:34