POKLEPOVIĆ MORA OSTATI

Ostavite Špacu, vole ga igrači i navijači, a vole ga i trofeji!

Stanko Poklepović ispunio je svoju zadaću: osvojio je s Hajdukom Hrvatski kup. Špaco je napravio rezultat, a to je bio imperativ koji je bio pred njega postavljen kada je prije tri mjeseca naslijedio Edoarda Reju
 Paun Paunović / Cropix

SPLIT - Uz osvojeni trofej Hajduk je osigurao nastup u Europi u sljedećoj sezoni (3. pretkolo Kupa Uefe), a do kraja prvenstva još ima prigodu završiti na drugoj poziciji u HNL-u.

Ovo je definitivno bilo Hajdukovo proljeće. Splićani su osvojili najveći broj bodova u proljetnih 11 kola (24 boda), imali su bolji učinak od Dinama (22 boda) i Cibalije (21 bod).

Špaco je izvukao Hajduk iz delikatne situacije u kojoj se nalazio prošle zime (7. pozicija u HNL-u) te stvorio preduvjete za miran rad u pripremama za sezonu u kojoj klub slavi stogodišnjicu postojanja.

U ovom trenutku ključno je pitanje: Hoće li Poklepović ostati trener Hajduka u sljedećoj sezoni?

Šef struke Ivica Šurjak koji bi trebao dati prijedlog oko izbora trenera zasad ne nudi jednoznačan stav:

- Špaco je napravio rezultat i na tome mu svaka čast. Razgovarat ćemo kad završi sezona - kaže Šurjak.

Šurjak kalkulira, oprezan je pa čak niti u euforiji slavlja zbog osvajanja trofeja ne želi se istrčavati. Čelnici Hajduka uzet će u obzir sve opcije prije nego što izaberu trenera. Starog ili novog.

Kad je o Poklepoviću riječ evo pet razloga zašto bi Hajduk trebao zadržati tog 72-godišnjeg stručnjaka, iskusnog i trofejnog trenera.

1 - Poklepović je stručan i motiviran. Nogometno znanje nitko mu ne može osporiti, a o motivaciji kaže: “Tu sam, živ, zdrav i mentalno sposoban da nastavim posao s Hajdukom.”

2 - Poklepovićev ostanak na klupi osigurava kontinuitet rada s momčadi što je izostajalo proteklih godina kada su se treneri Hajduka smjenjivali kao na traci. Samo na takav način može se osigurati individualni napredak igrača ali i stvaranje prepoznatljive igre.

3 - Poklepović ima podršku svlačionice. Igrači su ga dobro prihvatili, njegov rad i ideje izazvale su pozitivne reakcije. Hajdukova momčad opet djeluje homogeno, kompaktno, i to je bio osnovni preduvjet za stvaranje rezultata.

4 - Poklepović uživa respekt navijača. Čak i oni koji mu zamjeraju ponešto defenzivni pristup u pojedinim utakmicama ovog proljeća moraju priznati da Hajduk igra učinkovito, na rezultat, i da se prepoznaje rukopis trenera koji točno zna što želi i kako to ostvariti. Uprava koja nije u ljubavi s navijačima imala je jak obrambeni adut u Špaci.

5 - Poklepović nije skup trener. Njegov godišnji ugovor iznosi 60.000 eura što je prihvatljivo u vrijeme recesije. Poklepovićev prethodnik Edoardo Reja koštao je 400.000 eura godišnje, ali pokazalo se da je i to bila opravdana investicija. Jer Hajduk je nešto zaradio od Rejina transfera u Lazio, a Talijan je ipak postavio temelje ove momčadi.

Ako će se voditi kriterijima struke i rada, Joško Svaguša zadržat će Poklepovića. Iako je doveden kao prijelazno rješenje, Špaco je zaslužio još jednu šansu da pokuša izvesti Hajduk u Europu.

Ako ćemo pristupiti ovom problemu s dozom ironije onda bismo sugerirali Svaguši da svakako zadrži Poklepovića i zbog toga što bi novog trenera ionako smijenio već u kolovozu ili rujnu. Naime, primjeri iz prošlih godina pokazuju da Hajduk smjenjuje trenera već na startu sezone, a kao okidač služi razočaranje zbog neuspjeha u Europi. Tako su otišli Ante Miše, Goran Vučević, Ivan Pudar...

Poklepović mora ukrotiti svoj temperament

Poklepovića vole mediji jer je elokventan, živopisan u svojim nastupima. Pravo je osvježenje na nogometnoj sceni. Ali ponekad to zna biti kontraproduktivno. Špaco se ne smije dati isprovocirati kao što je to bilo u Šibeniku kada je poludio na pitanje “o bunkeru” kolege s Nove TV.

U četvrtak se ispričao, ali uvrede i psovke su otišle u eter. Poklepović će morati obuzdati svoj temperament. Da je umjesto burne reakcije Špaco odgovorio: “Mladiću, očito nismo gledali istu utakmicu”, ispao bi simpatičan. Ovako je dao povoda komentatorima da mu umjesto čestitki ispisuju zamjerke na njegovo ponašanje.

Špacini trofeji u HNL-u

Hajduk

- prvak 1992.

- pobjednik Kupa 2010.

Osijek

- pobjednik Kupa 1999.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:32