NOGOMETNA ŠKOLA

Tiha revolucija Joška Vlašića u Hajduku

Neka se podsmjehuju, ali kažem vam, možemo bit bolji od svih mogućih Barcelona, govori Blankin otac Joško Vlašić koji već mjesecima radi s brojnom Hajdukovom djecom različita uzrasta
 Paun Paunović / Cropix

SPLIT - Bila bi to hiperbola nad hiperbolama - od dolaska Joška Vlašića (54) na Poljud Hajduk skače kao svjetska prvakinja Blanka Vlašić (26). Samo što i ona nije tu. Jer, tri su Vlašića u Hajduku: Blankin otac Joško, stariji sin Marin (23) kao treneri i mlađi sin Nikola (12), iznimno talentirani pionir. Na sve to otac Joško reagira odrješitim spuštanjem lopte na zemlju:

- Budimo ozbiljni, ja sam samo kondicijski trener, stariji sin Marin ostat će uz mene kao suradnik ako zadovolji, a mlađi Nikola još je dijete.

Mnogi ga dočekali zlurado

Vlašić je strog u tim procjenama, a nije mu lako ni kad je u pitanju Hajduk gdje se mjeri svaki zarez. Vijest da je angažiran kao kondicijski trener svih uzrasta u Hajdukovoj omladinskoj školi neki su dočekali sa zluradom kritikom, ali posljednjih mjeseci stručni pristup Joška Vlašića Hajdukovoj djeci sve više osvaja te nailazi na odobravanje čak i roditelja koji primjećuju nešto novo u odgoju budućih nogometaša.

- Došao sam na poziv Gorana Vučevića i želite li govoriti o uzletu Hajduka u budućnosti, onda se koncentrirajte na njega, na tog mladog stručnjaka plemenita kova koji je gotovo opsjednut pripremanjem Hajdukove škole kao temeljnoga generatora budućnosti jednog velikog kluba. Moram priznati da sam i prije u mislima imao Hajduk zbog sina Nikole koji je već u četvrtoj godini počeo trenirati nogomet, ali u Vranjicu. Odgađao sam te misli sve dok me nije pozvao Goran Vučević i onda sam ustreperio na njegovu viziju, shvatio sam da tamo dolazim u jedan kompleksni projekt, a ne samo zbog svog sina Nikole.

Nije želio sina na Poljudu

Vlašić je svog sina čuvao od Hajduka i sklonio ga u Vranjic da se u miru nogometno školuje. Prije dvije godine u jednom intervjuu za Globus Vlašiću se otela i priča o izrazito talentiranome desetogodišnjem sinu Nikoli, a u Hajduku su čuli da je Nikola nevjerojatno brz. Međutim, Joško se protivio Nikolinu odlasku na Poljud.

Čovjek je veliko iskustvo

- Plašio sam se da ne ponovim pogrešku kao sa starijim sinom Marinom koji je darovito krenuo u košarku. Kasno sam, naime, otkrio da u tom trenutku na Gripama nije bilo pravih učitelja koji bi mu dali i košarkašku tehniku s loptom jer sam mislio da takav propust nije moguć. Naravno da sam znao da će mlađi Nikola jednoga dana osvanuti na Poljudu. Sada doista moram biti sretan jer ne radim samo sa sinom, nego sa svim uzrastima Hajdukove budućnosti i toliko me oduševljava pokretačka vizija Gorana Vučevića da se ne plašim reći kako radimo na stvaranju najbolje omladinske nogometne škole u Europi. Neka se neki podsmjehuju, ali ne vidim u tome ništa nerealno jer možemo biti bolji od svih mogućih Barcelona.

Vučević je Vlašića uzeo kao stručnjaka koji je od svoje obitelji napravio omladinsku školu: Blanka, Marin, Nikola, atletika, košarka, nogomet... Sada bi u Hajduku od škole mogao stvoriti obitelj. Jedino sin Luka “nije od sporta”, dok je Joškova supruga Venera bila reprezentativka u skijaškom trčanju, bavila se atletikom i košarkom, a danas je profesorica tjelesnog. Joško je univerzalac, desetobojac, prvak Mediterana 1983. i još uvijek rekorder Hrvatske te peterostruki prvak Jugoslavije.

- Čovjek i nije ništa drugo nego jedno veliko iskustvo. A meni ga stvarno ne nedostaje. Tko je mogao očekivati prije desetak godina da će Split danas imati svjetsku prvakinju u skoku u vis. Imam tu prednost da pamtim svaki kamenčić na toj stazi.

Radim sve i - namještaj

Joško je trenirao i uspješnog košarkaša Nikolu Vujčića te zna kako se odrasta u zvijezdu. Očekivalo se više od njegova sina Marina koji je otišao studirati u Ameriku i igrati košarku, ali je zadobio ozljedu gležnja.

- Nisam se došao uhljebiti. Situiran sam i uživam u svom poslu. Ustajem u 5 ujutro, kasno liježem, Blanki sam logistika, izrađivao sam joj čak i sprave za dvoranu. Velika je stvar što je uspjela, a nije ostavila Split. Znam doma raditi i namještaj, dakle taj dah sebe i optimizma da je sve moguće, sa strašću ću ugraditi u planove Vučevića kojega valja smatrati profesionalnom i moralnom vertikalom Hajdukove budućnosti.

Učim ih kako disati, vježbati, jesti...

Joško Vlašić objašnjava što konkretno radi u Hajduku.

- Neke stvari treba početi i prije same škole, u četvrtoj godini. Pripremom djece za globalnu čvrstinu, snagu i ukupne sposobnosti moram ih prilagoditi nogometu.

Valja ih naučiti svaku sitnicu, kako disati u kojem pokretu... Bitna je i prevencija od ozljeda, a tijelo nije samo tijelo, nego ukupna ličnost tih budućih i potencijalnih zvijezda, i to od najmanjih pojedinosti: što treba jesti, kada i kako, raditi na osobnoj kulturi, kako ući u utakmicu, kako se odmoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:16