PORAŽAVAJUĆA ČINJENICA

Nositelji mlade reprezentacije ne igraju u HNL-u

U hrvatskoj ligi, nažalost, ostaju samo oni mladi reprezentativci koji se na prelasku iz juniorskog u seniorski nogomet ne razviju na očekivani način, pa stagniraju
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija će nakon devet godina nastupiti na Svjetskom prvenstvu mlađih kategorija! Plasmanom u polufinale Eura “do 19” u Francuskoj naše juniorske vrste, kojom vješto upravlja Ivica Grnja, dokazano je da i mlađe kategorije mogu do rezultata, koliko god prioritetni cilj HNS-a bilo odgajanje i selektiranje igrača za A reprezentaciju.

Osim goleme zadovoljštine za Ivicu Grnju, nekadašnje briljantno lijevo krilo Osijeka, koji je već više od desetljeća instruktor HNS-a za Slavoniju, pobjeda nad Portugalom od čak 5-0 ponosom je ispunila i sve one “bezimene”, a vrijedne trenere entuzijaste koji su pronašli i naučili osnovama nogometa naše mlade reprezentativce, a od njihovih transfera nisu materijalno profitirali.

No, nisu svi predodređeni za uspjeh. Mnogi mladići koji dominiraju u mlađim uzrastima, dijelom i zato što se zbog morfologije podneblja tjelesno razviju prije nekih europskih vršnjaka, izgube se na putu do seniora.

To nije nužno krivnja klupskih trenera jer većina njih dobiva priliku u 1. HNL-u, ali kad završe proces rasta i mentalnog sazrijevanja, nisu uvjerljivi kao prije. One, pak, koji nastave napredovati, odmah kupe klubovi sa Zapada.

Podsjećamo, hrvatski su juniori pod vodstvom Martina Novoselca bili brončani na Euru na Cipru 1998. te izborili SP u Nigeriji 2000., a kadeti su tri godine poslije bili treći u Engleskoj te su nastupili na Mundijalu na Trinidadu i Tobagu. No, samo su Pletikosa i Olić, odnosno Niko Kranjčar uspjeli postati nositelji igre naše A reprezentacije. Inozemni seniorski trag u Europi od “Ciprana” su ostavili Banović, Bjelanović, Budan, Vranješ i Sablić, a Mikić i Lovrek u Japanu, dok Deranja nije potvrdio predviđeni potencijal. Od “Engleza”, Čale je pričuva u A vrsti, Janjetović danas igra u HD-u, Grgurović je do jučer bio u Zaprešiću...

S kim je uspio Grnja? Nositelji igre više nisu u HNL-u: vratara Delača lani je kupio Chelsea i nakon EP-a će ga posuditi klubu koji se natječe u jačoj konkurenciji od Zaprešićana. Vinkovčanina Renata Kelića još je 2008. kupio Liberec i mladić je lani ostvario 18 nastupa i dva pogotka u češkoj 1. ligi. Bjelovarac Filip Ozobić svojedobno je odbio Dinamov stipendijski ugovor pa otišao u juniore Zadra odakle se prodao u moskovski Spartak, igra u ruskoj Ligi mladih i ljetos je prošao pripreme sa seniorima.

Žminjac Zvonko Pamić na seniorski se nogomet privikao u 3. i 2. ligi s Karlovcem, a u svojoj debitantskoj prvoligaškoj sezoni je oduševio te ga je nakon pet pogodaka i devet asistencija u 30 nastupa, kojima je Karlovčane doveo do petog mjesta, kupio Bayer Leverkusen i proslijedio Freiburgu gdje će igrati. Ako mladi imaju kvalitetu, donijet će i rezultat!

Nije ni čudo što Zajecov Dinamo bez Mandžukića ima problema s agresivnošću kad su dvojica najagresivnijih, Ademi i Vrsaljko, na EP-u. Najviše seniorskih minuta od Grnjinih izabranika u protekle je dvije sezone skupio bivši kapetan Šibenika Arijan Ademi (55), a najmanje Franko Andrijašević, tek 21 minutu za Hajduk, samo malo više (46) Anton Maglica iz Osijeka. Nije slučajno naša reprezentacija proigrala otkako je u početnih 11 sinjski tić Mario Tičinović, već dvije sezone u HNL-u (35 nastupa, četiri gola), zbog svog odnosa prema igri, ali i znanja, ljubimac Torcide, no podcijenjen od struke na Poljudu.

Talenata opet imamo, treba nam više rada

- Odmah sam nazvao Grnju i čestitao njemu i momcima. Velik je ovo uspjeh, onako poniziti Portugal, koji sustav-no njeguje mlađe uzraste, briljantno. Dokazali smo da smo nepresušno podneblje nogometnih talenata, ali na osnovu prethodnih iskustava upozoravam da se samo kontinuiranim radom dolazi do potvrđivanja i među seniorima.

Tko je oduševio, a tko podbacio

ODUŠEVILI

U prva je dva nastupa podbacio, ali Zvonko Pamić je s tri pogotka bio junak naše pobjede 5-0 nad Portugalom. Ugodna su iznenađenja Andrijašević i Maglica, koji nemaju gotovo nikakvih seniorskih iskustava iz Hajduka i Osijeka, te Cibalijin stoper Kelić iz Libereca.

PODBACILI

Puno se očekivalo od Andreja Kramarića (24, 7) i Ante Vukušića (22, 6), centarfora Dinama i Hajduka koji su prošle sezone zajedno zabili 13 golova u HNL-u. No, naš je napad proigrao otkako su najbliži vratima vezisti Tičinović i Ozobić, a u špici je snažni Maglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 19:24