TRENER BEZ DIPLOME

MEDIĆEVA NEMOGUĆA MISIJA Istražil smo - za UEFA Pro licencu treba mu čak devet i pol godina!

 Ronald Gorsic / CROPIX

Čim je ovog utorka u SN pročitao izjavu tehničkog direktora HNS-a Romea Jozaka da se bilo tko (i čistačica, i strojobravar, i doktor znanosti), može upisati na tečaj za trenersku C-licencu premda nema četiri godine aktivnog igranja u bilo kojem uzrastu na organiziranim osnovama, Dražen Medić nazvao je ravnatelja Akademije nogometa Vatroslava Mihačića i zatražio sastanak, željan konačnog uključivanja u obrazovni proces te važne institucije formirane 28. studenoga 1999. Mihačić je pristao, s odgodom od dva dana zbog poslovne spriječenosti. Ali i najavio da HNS slijedi logiku UEFA-e svedenu na sintagmu ‘nogomet nogometašima’.

Igrati ili ne igrati

Nazvali smo i mi, provjeravajući je li doista moguć Medićev ulazak barem na mala vrata:

- Što se tiče propisa Akademije, nije. Međutim, školovanje za C-licencu prepušteno je županijskim savezima, od kojih su neki ublažili kriterije.

I jesu, naprimjer karlovački, koji, kako javlja tajnik Tomislav Kuzman, za taj obrazovni razred ne inzistira ni na kakvom igračkom stažu.

Drukčije je, međutim, u ZNS-u kojemu pripadaju NK Zagreb i njegov trener bez ‘papira’:

- Mi i za C-licencu od kandidata tražimo sve što je propisala Akademija: da ima najmanje 18 godina i osnovnu školu, potvrdu o četiri godine igranja u organiziranom natjecanju te liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti - izvijestio je tajnik trenerske organizacije Velimir Čarapina.

Analogno tome, Mediću su vrata ipak zatvorena. Tko mu je kriv što je iskren i pošten pa nije kupio tu famoznu potvrdu, kladimo se da bi je i u svom kraju (Tomislavgrad i okolica) i ovdje (Zagreb i okolica) po staroj lošoj hrvatskoj navadi nabavio za 100 eura. I to u boji!

Izobrazba za dotičnu startnu diplomu traje 60 sati i podrazumijeva četiri ispita, za što je potrebno šest mjeseci.

Za UEFA B (160 sati nastave i šest ispita u 12 mjeseci) bitno je da polaznik u prethodnom turnusu ni iz jednog specijalističkog predmeta nema ocjenu manju od 3,5, a 2 niti iz svakog drugog, plus godina dana prakse u klubu županijskoga ranga te četverogodišnja srednja školu.

Za UEFA A (190 sati predavanja, osam ispita, sve to traje 12 mjeseci) traže se dvije godine trenerskog staža.

Za UEFA Pro (360 sati nastave i deset ispita tokom dvije godine) također dvije radne sezone, najmanje u 3. HNL.

Razne povlastice, napose glede rokova, stječu seniori s četiri godine igranja u 3., 2. i 1. HNL, 1. HMNL i 1. ŽNL, pogotovo pak prvoligaški igrači sa 150 službenih utakmica i, razumije se, reprezentativci s minimalno pet natjecateljskih nastupa.

Brže do kirurgije

Prema tome, da Dražen Medić može i smije krenuti s najniže kote, do UEFA Pro licence zahvaljujući kojoj bi bio legitimni trener prvoligaša Zagreba trebalo bi mu devet i pol godina!

- Zar toliko, pa nekidan sam čitao da se vrhunski kardio ili neurokirurg školuje od šest do osam godina!? - čudi se nesuđeni vlasnik tako uzvišenog certifikata.

Pa nastavlja:

- Iako prof. Mihačić nešto bremza, uzdam se u dr. Jozaka i njegovu informaciju, željno čekajući da za C-licencu omogući školovanje čistačici Štefici, strojobravaru Šimi i dipl. inž. građevinarstva Draženu, to jest meni. Nadam se da će biti od riječi.

A da Romeo ipak nije mislio da Štefica može doći zbog metle, ne zbog diplome...?

- A Šime da popravi bravu koju su nestašni studenti slomili napucavajući loptu? Uvjeren sam da nije tako, da stvarno računa s nama.

Bilo bi to sjajno: Štefica, Šime i Medić, Trio la Campanella, možda i Trios bez kintos!

- Kad već toliko čekam, razmislit ću i o spomenutim kirurškim granama. Možda su isplativije?

Možda. Pacijenata ne manjka, liste su pune. Odustaje od trenerskog školovanja u Ljubljani ili Sarajevu?

- Vjerojatno.

Skafander i jastuk

Pojašnjava zašto nakraju sve okreće za 180 stupnjeva:

- Najnovijim dekretom zabranili su mi kretanje tehničkim prostorom. Kasne! Ionako bih sjeo na klupu. Naime, moji igrači već su toliko obučeni da ih ne moram educirati i dok traje utakmica. Zašto ih iritirati? Čemu gacanje blatom, čemu izlaganje propuhu; nabavio sam skafander i jastuk pa ću mirno sjediti i gledati. Kao pravi ‘službeni predstavnik’. To mi ne mogu stopirati, dapače, to su naredili propozicijama!

Sjediti i gledati, te šapnuti produženoj ruci Kopiću što bi trebalo poduzeti. To se zapravo ne vidi i ne čuje i, rezonski, nije nesportsko ni kažnjivo. Jer uvijek može reći da je trenera pitao ‘Željko, hoćemo li na poluvremenu čaj od šipka ili brusnice...?’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:29