KRIV JE

Kruno Jurčić - trener koji je ‘slomio kičmu’

Dinamovom treneru nedostaje samokritičnosti, a s izostankom rezultata na površinu je isplivala bahatost i arogancija. Poziv Dinama se ne odbija, ali je li baš morao ‘slomiti kičmu’
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Kako dolazak na funkciju može utjecati na čovjeka najbolji je primjer Kruno Jurčić. Od srdačne osobe uvijek spremne na razgovor, preuzimanjem dirigentske palice Dinama ego bivšeg reprezentativca narastao je do neslućenih visina, a dojučerašnji ravnopravni sugovornici preko noći su postali diletanti i nogometni analfabeti.

Danas se Jurčić spreman obračunati sa svakim tko s njim ne dijeli identično mišljenje. Na svojoj koži to su najbolje osjetili novinari, ali i Goran Vlaović. Nakon dvoboja s Anderlechtom, bivši napadač iznio je doista benignu opasku na račun igre Dinama koji je, podsjetimo, izgubio utakmicu. Umjesto da prihvati kritiku i pokrije se ušima, Jurčić je arogantno pokušao isprovocirati verbalni sukob. Kasnije se Vlaović posuo pepelom. Shvatio je da nema smisla debatirati s nekim čiji je životni kredo ‘moje mišljenje je jedino i isključivo’.

Jedan od osnovnih trenerskih postulata je kontrola svlačionice. Jurčić je odavno više nema, a javnosti je to otkrio nakon Splita rečenicama u stilu ‘moji igrači nisu došli na utakmicu’ i ‘nogometaši su mi glavama na odmoru’. Tko je za to odgovoran gospodine Jurčiću? Zašto vam igrača nema nigdje? Zašto gube bodove od posljednjeg kluba na tablici ‘lige 16’ i nikada slabijeg Hajduka? Pravi trener će znati učvrstiti autoritet, pa makar i radikalnim mjerama poput bacanja nekolicine prvotimaca na led. Nažalost, čini se kako Jurčić više nema što za učvrstiti.

“Tempirao sam formu za kvalifikacije Lige prvaka, i normalno je da sada padamo.” O kakvoj je formi riječ vidjeli smo protiv Heartsa kada je Dinamo spašavao 4-0 iz prve utakmice. I u uzvratu protiv Red Bulla nije se proslavio. Izostanak Mandžukića bila je otegotna okolnost za Dinamo, ali ako najbolji igrač momčadi na takav način zaradi karton, onda tu i trener snosi svoj dio krivnje. Umjesto Koznikua koji je ionako služio samo kao prevodilac Vili, Jurčić je kod Mamića morao inzistirati na psihologu. Ili valjda misli kako Arsenal, Manchester United i Real izmišljaju toplu vodu angažmanom stručnjaka koji se brinu o psihi igrača.

- Mislio sam da nakon Ivankovića ne može doći gori trener u Dinamo. Prevario sam se - rekao nam je jedan od navijača Dinama kojeg smo kontaktirali u vezi ove teme. Što točno navijači zamjeraju Jurčiću? Aroganciju, bahatost, nedostatak samokritičnosti, cirkusko divljanje na klupi...

I još nešto. Ne može se oteti dojmu kako Jurčić slaže momčad po tržišnim parametrima. U prijevodu, kod njega igraju oni koji se trebaju prodati. I to je savršena kombinacija, ako oni doista i zaslužuju biti u momčadi, ali po čemu je to Etto u prednosti pred Tomečakom koji je prošle sezone donio prvenstvo Dinamu u Vinkovcima. Odgovor je jednostavan; mora se prodati... Sličan slučaj je s Kramarićem.

- Ako taj mali vrijedi, zašto je igrao Sivonjić kao jedina špica protiv Ajaxa u utakmici u kojoj nam trebaju bodovi? - pita se isti navijač koji nikada nije mislio da će pustiti suzu za Ivankovićem.

I ovdje je odgovor jednostavan; mora se prodati.

Unatoč tome što Jurčić misli da smo diletanti, skloni smo vjerovati da smo ipak u stanju zbrojiti 2 i 2 i zaključiti kako on ipak ne bi bio trener Dinama da nije spreman na određene ustupke. Zov Dinama rijetko tko će odbiti, ali oni iskusniji će znati da se u tom slučaju moraju podrediti višim interesima. Kruno Jurčić je možda nervozan jer je shvatio kako je ušao ‘grlom u jagode’ i ‘slomio kičmu’, za razliku od Zvonimira Solde koji je ipak otišao iz Dinama kao gospodin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 22:22