KUPI, PA PRODAJ

Kerum nikoga ne uspijeva uvjeriti u bolji Hajduk

Zadar, 051209.Stadion Stanovi.17.kolo 1HNL izmedju NK Zadar - NK Hajduk.Na fotografiji: Edoardo Reja trener NK Hajduk.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Joška Svagušu sam sreo na Matejuški. Žurio je do auta, a preko puta u Vjeke Zubaka, najpopularnijem kafiću na Rivi, eto i Željka Keruma sa svitom za divljenje, pa nije bilo teško zaključiti odakle i Svaguša, kojega je u kancelariji na Poljudu čekao Ivica Šurjak, što mi reče u mobitel čim sam provjerio: “Ne mičem se iz kancelarije, posla ima preko glave, čekam predsjednika”, kazao je Šurjak.

Od njih 58 na platnom popisu odoše u Brazil Paraiba i Thiaguinho prema nalogu trenera Reje, pa je Hajduk zaradio milijunčić eura, jer bi svakome u lipnju dogodine morao isplatiti po 450.000 eura, a već im je isplaćeno po 150.000. Tko li ih je doveo? Nije Šurjak! Ali sve to ide na adresu sadašnjeg vodstva Hajduka optuženog za najlošiju godinu u povijesti kluba.

Postavlja se i pitanje gdje je onih 80-ak milijuna kuna od uloga najnovijih dioničara. Prijeti se i sa stečajem, što je ekonomski razumno predlagao još 2008. sveučilišni profesor i stečajni ekspert Dean Kružić u kratkotrajnoj vladi Željka Jerkova u Poljudu. Činjenica je da su svi “pokusni kunići” pretvorbe Hajduka po zakonu Dragana Primorca stradali, no nitko od spomenutih nije vodio Hajduka do tog stanja, nego Kerum i ekipa predstavljaju taj padobran ( Sanadera, Primorca i Zakona o športu) koji se otvorio metar prije razornog sudara sa zemljom.

Na ulasku u praktično jubilarnu godinu - jer to je i 99. rođendan - Hajduk mora iskoristiti objektivne pretvorbene okolnosti kao najavu povratka staroj slavi. Ali Kerum javnost i Hajdukove prijatelje, počevši od Torcide pa dalje - nije uspio uvjeriti u bolje sutra. Refleks krajnje zabrinjavajućeg stanja u Poljudu jest i produhovljena ideja komentatora Jutarnjeg lista Tome Židaka da se kao etablirani kroničar Dinamovog Maksimira pojavi u Splitu u posjet bolesnom prijatelju.

Nije to licemjerno, jer Dinamo bez pravog Hajduka gubi smisao sportske pobjede i - profita! Dakle, što očekivati od Hajduka 2010., a što od Keruma? - pitanje je zasad bez zdravog odgovora. Hajduk je truo iznutra. Nema koristi od skrivanja jasnih proturječja na relaciji Torcida - Kerum - Andabak - Svaguša - Peroš pa sve do prethodnika u prijelaznom trolistu Ante Nosić, Mirko Klarić i Vinko Bajrović ili još prije - Željka Jerkova kojega je u Gradskom vijeću u biti naslijedila Kerumova sestra.

Ta Kerumova obiteljska “bastilja” najviše nervira javnost, jer se stječe dojam da bi Kerum i trenera Reju doveo ako mu je rođak, no baš Reja - kao neutralni stranac - objašnjava Kerumove motive nastale iz opreza zbog aktualnog stanja u zemlji u kojoj se nikome ne može vjerovati, a u biti toga se u ljubavi s nama plaši i Europa. Međutim, Hajduk je prejasna trgovina koja se svodi na goli rezultat i Kerum će kad-tad biti prisiljen da upomoć pozove stručnjake bez obzira na njihovo podrijetlo.

Jedino takav Hajduk može postići ono što bi i Kerum htio. A prvi pokazatelji su mu neslaganje s Jakom Andabakom, s kojim se itekako slagao, iz nepobitnog razloga što se radi o biznisu, rezultatu, matematici i svemu na što se Kerum uvijek poziva, a to je “zdrav seljački razum”. E, ali ga kopka što Andabak barata kešom u slučajevima kupljenih, preprodanih, posuđenih... Brkljače, Ljubičića, Saćera, Tokića...

Neki novi Sanader ili Primorac morat će inicirati jasnoću: s Hajdukom na tržište dionica! Jako Andabak mi jučer reče da to jedva čeka s novcem u džepu, ali Kerum ne zastupa samo Keruma, nego i interese Grada. A to već lagano smeta biznisu. Sve je dobro dok se Europa ne dosjeti da bi i Hajduk mogao biti neka vrst splitskoga Škvera. Hajduk i vrijeme su - novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:20