OZLIJEĐENI ČILEANAC

JUNIOR FERNANDES UVJEREN 'Da sredite stadione i travnjake, liga bi vam bila pravi show!'

Dinamu ću biti vječno zahvalan što su mi ponudli ugovor nakon loma noge - kaže Fernandes
 Ivan Klindić / CROPIX

Junior Fernandes hoda na štakama, ali polako sprema stvari. Sutra putuje u Čile, ostaje 15 dana, nakon toga se vraća u Zagreb, kako bi počeo odrađivati terapije nakon operacije fibule.

- Nije to odlazak na praznike. Istina, malo ću se u okružju obitelji opustiti u Santiagu, ali radit ću na održavanju tjelesne konstitucije, onoliko koliko mogu - kaže nam Fernandes.

Za vrijeme razgovora s čileanskim reprezentativcem stekli smo dojam da mu teška ozljeda nije poremetila psihološki mir. Možda će vam to izgledati čudno, ali gotovo da nije skidao osmijeh s lica. Pitali smo ga kako može biti tako dobro raspoložen kad je zbog ozljede propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

- Što sad mogu? Takve stvari se događaju, zar bih sad trebao plakati? Nisam ni prvi ni zadnji nogometaš kojem se to dogodilo. Loša karma, sudbina, tko zna... Naravno, jako sam razočaran što neću biti u sastavu svoje reprezentacije u Brazilu, bila bi to kruna moje dosadašnje karijere, ali sustigla me nesreća. Međutim, nisam potonuo, sad sam koncentriran isključivo na oporavak i na nastavak karijere u Dinamu.

Fernandes je u Dinamu stigao na posudbu iz Bayera Leverkusen. Pokazao se kao pravi pogodak, osim 18 golova ove sezone (13 u HNL-u, 2 u Kupu i 3 u Europi), iskazivao se jako dobrim predstvama. Zato su u modrom klubu odlučili otkupiti njegov ugovor od Bundesligaša, potpisao je na četiri godine, za njega su Modri Bayeru isplatili nešto više od 2 milijuna eura.

Dugo vremena u medijima se špekuliralo želi li Fernandes ostati u Dinamu, a nakon ozljede i operacije neki su tvrdili da će ga zagrebački klub u gipsu vratiti Bayeru. Kad je prelomio, kad je odlučio ostati u plavoj svlačionici?

- Prvih šest mjeseci sam zaista uživao u Dinamu, u vašem gradu bilo mi je prelijepo, već tada sam odlučio da želim ostati. Moja definitivna odluka pala je negdje nakon Nove godine. Kad sam odlazio na zimske pripreme, bio sam siguran da tu želim nastaviti karijeru.

Moramo vas podsjetiti na jedan intervju koji ste dali baš negdje u tom razdoblju, na pitanje o ostanku u Dinamu rekli ste "ne znam".

- Naravno da sam tako odgovorio, jer tada nisam znao želi li Dinamo da ostanem. Što ću govoriti da hoću ostati, ako me klub ne želi? Nisam se htio gurati preko medija, htio sam vidjeti klupski stav. Istina je ono što sam rekao, u siječnju sam odlučio ostati, želio sam da Dinamo otkupi moj ugovor od Bayera, ali ipak sam čekao da se oglase u klubu.

Klub se oglasio i prije vaše ozljede, trener Zoran Mamić nam je još u ožujku kazao da ostajete, da vas želi u momčadi. Međutim, tada je stigla ta ozljeda, jeste li pomislili da će vas se Dinamo riješiti?

- Gledajte, već prije ozljede koju sam zadobio u Splitu, u klubu su mi rekli da me žele zadržati. Ja sam rekao "hvala" i kazao da je to za mene prekrasna vijest. Naravno, i ja sam tada rekao da mi je to velika želja. Dinamo se nakon moje ozljede pokazao velikim klubom. Još prije operacije trener mi je kazao da moja ozljeda ništa ne mijenja, da me žele. Jako sam zahvalan Dinamu na tome, znao sam i prije da sam u pravom klubu koji vodi pravi ljudi, a nakon ozljede dobio sam za to još jednu veliku potvrdu. Iznimno sam sretan što sam ostao u Dinamu, dat ću sve od sebe da opravdam to povjerenje, siguran sam da ću u ovom klubu već slijedeće sezone igrati svoj najbolji nogomet u karijeri. To je sad moja misija, ne smijem razočarati te divne ljude koji su u teškom razdoblju za mene postupili na takav način. Gdje god budem igrao u budućnosti, Dinamo će mi sigurno ostati u sjećanju zauvijek, takvi potezi se ne zaboravljaju.

Jesu li vam liječnici kazali kad ćete biti sposobni početi trenirati?

- Ne znam točno. Vratit ću se sigurno u velikom stilu, jer mi je to najveća želja. Međutim, ne želim brzati, hoću se priključiti treninzima kad sve bude u potpunom redu, moram se vratiti jači nego što sam ikada bio. Ne brinem se, znam da sam u pravim rukama.

U klubu bi vas rado vidjeli već u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

- Ja također vjerujem u to. Fokusiran sam na svoj povratak, zašto ne? Svakako bih želio pomoći u pokušaju ulaska Dinama u Ligu prvaka.

Kako vam se svidio HNL?

- Hrvatska liga je kvalitetna. Ima zaista mnogo kvalitetnih igrača, pogotovo mladih. Ne govorim to iz kurtoazije. Zaista tako mislim. Recimo, kad bih uspoređivao čileansku i hrvatsku ligu, rekao bih da su izjednačene. U Čileu ima tehnički jačih igrača, ali u Hrvatskoj su igrači taktički jači. Nedostaje više gledatelja, boljih stadiona i terena, infrastrukture. Da to postoji, hrvatska liga bila bi pravi show!

Volite li košarku?

- Da, jako volim taj sport. Zašto pitate?

Onda sigurni znate da je Cibona osvojila regionalnu ligu, te da se plasirala u Euroligu. Jučer su ih navijači dočekali na glavnom zagebačkom trgu, Trgu bana Jelačića. Sanjate li i da vas tako dočekuju?

- Znam da je taj klub napravio sjajan rezultat. Pa svi su ovdje govorili o tome. Kako bi to bilo lijepo da i nas nakon što se plasiramo u Ligu prvaka dočekaju na glavnom trgu. Svaki sportaš koji napravi veliki uspjeh sanja da ga navijači dočekaju, to je prekrsni dio svake karijere, ta slika se nikad ne zaboravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:26