GYORI ETO

Imaju ‘Butinu’ i ‘Vugrinca’, nemaju Sammira i Badelja

Györi ETO, klub iz sjeverozapadnog mađarskog grada sličnog Osijeku, posljednji je od svoja tri naslova prvaka osvojio 1983., kad mu je sponzor bila tvornica kamiona Raba
Montpellier's forward Karim Aitfana (R) vies with Gyor's defender Babic Valentin (L) during their Europa league football match Montpellier versus Gyor on August 5, 2010 at the Mosson stadium in Montpellier, southern France. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
 AFP

ZAGREB - Nakon ispadanja od Šerifa nogometaši Dinama sučelit će se novoj legiji stranaca. Prošle sezone trećeplasirana momčad mađarskog prvenstva u kadru ima čak 19 stranaca iz devet zemalja, među kojima i dvojicu Hrvata, Valentina Babića i Marka Dinjara koje mađarski Györ zacijelo uvelike podsjeća na njihov Osijek.

I Györi ETO je ovo ljeto, nakon 2. pretkola, prodao “svog Mandžukića”, najboljeg igrača i strijelca prošle sezone. Riječ je o estonskom reprezentativcu Tarmu Kinku (24), kojeg je za 1,000.000 eura kupio engleski drugoligaš (Championship) Middlesbrough. Kink je postigao tri od pet pogodaka nekadašnjih “kamiondžija” u 1. pretkolu protiv slovačke Nitre (2-2 i 3-1), no potom protiv kazahstanskog Atyraua (3-0 i 2-0) nije bio strijelac. No, i bez njega su Györani uspjeli proći klub iz Lige petice, francuski Montpellier, na 11-erce (0-1, 1-0).

Zajec, Ćuk, Mlinarić i Zoran Mamić gledali su prošli petak, 13. kolovoza, njihov prvenstveni dvoboj 3. kola u Budimpešti protiv Vasasa (1-2), nakon čega je Dinamov sportski direktor zaključio da ih se može proći i bez trenera. Zajec je smijenjen još prije ponoći, s njim su se solidalizirali Ćuk i Mlinarić, no “plave” će, za svaki slučaj, ipak voditi Vaha...

- Protiv Vasasa izgledali su jako loše, no vjerojatno ih je trener nakon slavlja u Montpellieru nagazio, pa su fizički bili u padu, neprepoznatljivi. Za Dinamo će imati šest dana priprema, dobit će na svježini i biti puno motiviraniji - smatra Sreten Ćuk.

Györane vodi Attila Pinter (44), bivši stoper, trener koji je osvojio posljednji naslov s Ferencvarosom, mađarskim klubom s najviše navijača, a momčad mu podjednako dobro igra doma i u gostima, prošle sezone u ligi su čak osam puta slavili izvan ETO Parka:

- Pinter kotira kao gonič robova, trener koji igra na rezultat, zanemarujući ljepotu. I doista, Györ igra lako čitljivo, neatraktivno, ali svrsishodno, puno preskaču igru i koriste dijagonale u sustavu 4-2-3-1. Lošiji su od Šerifa, ali mora im se prići s oprezom. Fizički nisu spremniji od Dinama, ako su uopće na jednakoj razini.

Ćuk otkriva kakvom bi im se taktikom suprotstavio:

- Što prije im spustiti loptu na zemlju i ne se dati navući u trku i preskakanje. Ako se Dinamo nametne igrom, ne bi trebao imati problema, a uspije li barem dugo držati nulu, oni će ionako početi srljati i dat će ih se iskontrirati.

Što se tiče profila momčadi, Györani su najtanji u srednjem redu, a u prvom ogledu s Dinamom nedostajat će im standardni stoper Stanišić zbog crvenog kartona, naš Babić zbog dva žuta te netom ozlijeđeni Brazilac Ceolin.

- Ceolin im je jedini preostali fantazist, ako je doista ozlijeđen, u veznom redu preostaju im samo trkači, nemaju suptilnog tehničara poput Badelja ili Sammira.

S Dinamom se oprostio Butina, a vrata Györa čuva vršnjak mu Stevanović (36).

- Vratar im je i kapetan momčadi, može obraniti čuda kao u Montpellieru, ali i primiti nemoguće, on je moguća Dinamova šansa.

U napadu je opasno mađarsko krilo Koltai, a u špici Gruzijac Aleksidze (32):

- Nosi desetku, jak je, visok 186, ćelav, iskusnjara poput našeg Vuge, ali tjelesno u boljem stanju. Mogao bi mogao napraviti puno problema Bišćanu i Cufréu, ako se igra preseli pred Dinamov 16-erac; opasan je glavom, puca s obje noge, ima osjećaj za gol.

Dodajmo da je najveći međunarodni uspjeh Györana polufinale Kupa prvaka 1965. protiv Benfice, kad ih je s klupe vodio legendarni cenarfor Lake konjice Nándor Hidegkuti. Sad ih vodi stoper, a dinamovce centarfor, ako je to uopće važno, no obojicu zovu “goniči robova”...

Stadion-apoteka za 16.000 ljudi

Vlasnik kluba Csaba Tarsoly jedan je od 50 najbogatijih Mađara, koji se vodio onom narodnom, prvo štalica, onda kravica, pa je još lani sagradio stadion-apoteku. Za Euro 2012. trebao je primati 30.000 gledatelja, ali kako se to nije dobilo, nisu gradili za više od 16 tisuća. Od Zagreba do Györa vodi i autocesta, 99 km od Budimpešte prema Beču, Mađarska se premrežila najvažnijim cestama kao i Hrvatska, ali je za razliku od nas sagradila i obnovila stadione...

Györi ETO - Dinamo (21 sat)

Europska liga, doigravanje, prva utakmica

Sudac: Stephan Studer (Švicarska)

Stadion: ETO Park (16.000)

Györ (4-2-3-1): Stevanović - Tokódy, Đorđević, Feher, Szabo - Pilibaitis, Copa - Bouguerra, Nicorec, Koltai - Aleksidze.

Dinamo (4-2-3-1): Lončarić - Vrsaljko, Bišćan, Cufré, Mesarić - Ademi, Badelj - Kramarić, Sammir, Morales - Rukavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:32