NEKA BUDE KAO ŽDRIJEB

Hrvatska delegacija u Atenu po dobar raspored

' Imamo svoje ideje koje ćemo nastojati uskladiti sa željama konkurenata. Očekuju nas vjerojatno teški pregovori, ali imamo neke kriterije ispod kojih nećemo ići'
Brezice, Slovenija, 101109.Pripreme nogometne reprezentacije za prijateljski ogled sa reprezentacijom Lihtenstajna koja ce se odrzati 14.11. u Vinkovcima.Na slici: slijeva Ognjen Vukojevic, Gordon Schildenfeld, Josip Simunic, Nikola Pokrivac, Danijel Pranjic, Tomislav Dujmovic,Mate Bilic, Eduardo i Ivica Krizanac.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Pri određivanju kvalifikacijskih skupina za Euro 2012. varšavski je ždrijeb bio izrazito sklon hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Konkurenciju joj čine momčadi Grčke, Izraela, Latvije, Gruzije i Malte, piše Slobodna Dalmacija. Stručni je stožer hrvatske reprezentacije zaključio kako su protivnici ‘po mjeri’. Potrebno je još jedino utvrditi povoljan raspored utakmica.

Predstavnici F-skupine namjeravali su se okupiti 21. veljače kako bi utvrdili itinerer odigravanja međusobnih susreta. No, skup je prolongiran na zahtjev hrvatskog izbornika Slavena Bilića (poradi prijateljskih ogleda 3. ožujka). Okupljanje je dogovoreno za nedjelju, 7. ožujka, u Ateni.

Kakva će biti strategija izaslanstva HNS-a ( Marković, Srebrić, Bilić, Asanović, Jurčević) na atenskom skupu?

- Imamo svoje ideje koje ćemo nastojati uskladiti sa željama konkurenata. Očekuju nas vjerojatno teški pregovori, ali imamo neke kriterije ispod kojih nećemo ići. Ne uspijemo li se dogovoriti, neka raspored odredi UEFA - kazao je Slaven Bilić.

Izbornik nije želio otkriti konkretne zamisli koje će Hrvati nastojati ostvariti. Podijeljena su mišljenja glede pitanja treba li se Hrvatska već na startu sučeliti Grčkoj. Radi se jamačno o najvećem rivalu hrvatskoj reprezentaciji u predstojećim kvalifikacijama. Za razliku od hrvatske, grčka će reprezentacija nastupiti na Svjetskom prvenstvu. U skupini s Argentinom, Južnom Korejom i Nigerijom.

Ako odu daleko u natjecanju na Svjetskom prvenstvu Grci bi u novom ciklusu mogli biti euforični i nepripremljeni. Poput Hrvatske u kvalifikacijama za Euro 2000. (nakon bronce u Francuskoj). No, Grci bi mogli biti zahvalan suparnik na startu i u slučaju neuspjeha, odnosno odlaska izbornika Otta Rehhagela (još nije obnovio ugovor).

Svejedno, hrvatsko će izaslanstvo radije inzistirati na lakšem suparniku u otvaranju novog ciklusa (početkom rujna). Postoje za to valjani razlozi. Dioptrijom statistike rujan je uvjerljivo najslabiji mjesec po učinkovitosti za hrvatsku nogometnu reprezentaciju (svega 67 posto uspješnosti). U osam dosadašnjih kvalifikacijskih ciklusa Hrvatska je sveukupno doživjela osam poraza. Od toga čak ih se pet dogodilo - u rujnu.

Tradicionalno, HNS za ključne i presudne utakmice izbjegava lipanj (od 1999. i neuspjeha u Skoplju, 1:1 s Makedonijom). Radi se o razdoblju neposredno po završetku sezone kada je većina igrača umorna i motivacijom na rezervi.

Dakako, slična razmišljanja poput HNS-ovog imaju i predstavnici ostalih saveza koji će se okupiti u Ateni. Ponekad u svekolikom kolopletu želja nije lako pronaći kompromis. Hrvatski su pregovarači do sada (u osam situacija) uvijek postigli dogovor sa suparničkim stranama. Za očekivati je da će tako biti i u Ateni. U protivnom, redoslijed utakmica će odrediti računalo UEFA-e. (Mladen Bariša)

Idealan raspored

- 3. rujna 2010. Hrvatska - Latvija

- 7. rujna 2010. Hrvatska - Izrael

-8. listopada 2010. Hrvatska - Grčka

-12. listopada 2010. Malta - Hrvatska

- 25. ožujka 2011. Grčka - Hrvatska

- 29. ožujka 2011. Hrvatska - Malta

- 7. lipnja 2011. Gruzija - Hrvatska

- 2. rujna 2011. Latvija - Hrvatska

-6. rujna 2011. Hrvatska - Gruzija

-11. listopada 2011. Izrael - Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:08