KLJUČNA SJEDNICA

HAJDUKOV DAN D Na Poljudu odlučuju ostaje li Vukas ili stiže stranac: 'Nećemo još o imenima'

 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Danas se sastaje Nadzorni odbor Hajduka i uz tekuće teme, pa i nastavak razgovora s HNS-om, ono što je najzanimljivije jest pitanje trenera i slaganja prve momčadi za iduću sezonu!

Ona (po svemu) donosi europske nastupe s izdašnijim premijama UEFA i da li onda odriješiti kesu i napraviti rupu u proračunu i pokušati s rizikom koji donosi profit zakoračiti prema Europskoj ligi? Ili pak nastaviti dosad utabanim stazama i bez pretjeranih očekivanja upisivati puževim korakom financijske plusiće i time nastaviti neumitan put ka vedrijem horizontu...

Dvojba je tim veća što ovaj saziv NO odabire klupsku stazu za – svoje nasljednike. To je apsurd situacije, sezona počinje u lipnju, usred izbora, a novi saziv uprave dobit će mandat naknadno, u srpnju. Kad se već uvelike bude igralo.

Da li novima dati unaprijed i – novog trenera? I nove ugovore s novim igračima? O tome će se razgovarati, strateški, bez konačne odluke, premda se očekuje da će se na stolu naći i neka konkretna imena.

Trenerske kandidate nije teško posložiti, domaći kadar u liku Harija Vukasa i strani aspiranti: Damir Burić, Tony Popović, ali i Peter Pacult, možda i Ricardo Moniz oko kojega se još raspituju, a nije isključen ni kandidat iznenađenja. Ne treba dvojiti da svaki menadžer može ponuditi svoga pulena trenera, ako Hajduk već bude odabirao stranca.

Trener, domaći ili strani, dvije riječi. Kao pantomima. Tako će se i danas Nadzorni odbor suočiti s izborom.

Pitanje je strateško, odabire se put:

Plan A – nastavak postojećeg stanja, domaći trener Hari Vukas, neka nastavi posao u koji je već uronio i bez obzira na ishod u subotnjem derbiju protiv Dinama, na korak je do Europe. Neka nastavi i neka ga onda dočekaju novi “nadzornici” sa svojim planovima;

Plan B – bez rizika nema profita, a najskuplji je - loš trener što nipošto a priori ne znači da je Vukas loš. Nego, treba pokušati nešto više, jače, što nam nalikuje kao na brzi udar novoizabrane trojke Hrvoje Maleš, Milo Nižetić, Pavle Cicarelli koja je prije četiri godine dovela trojicu novih trenera (Balakov, Grujev, Arsov) i šestoricu novih igrača (Milićević, Inoha, James, Lima, Sarić, I. Vuković), ali su na startu kvalifikacija za Euroligu odmah ispali, ždrijeb ih namjerio na Stoke City.

Svaki prijedlog ima svoje pro et contra, “nadzornici” moraju biti mudri da vide s kojim je putem opravdano ići naprijed ususret – nasljednicima. Koliko ih opteretiti svojim sadašnjim izborom?

Ideja o treneru-strancu živi već neko vrijeme u Hajduku, jer smatra se da je u Poljudu trenutak kako “nitko nije prorok u svojoj zemlji”. I taj “nemo profeta in patria sua” potreban je Hajduku za ozbljnost, da se trgne okruženje. Nije uspjelo s Edyjem Rejom, ali svjedoci smo daljnje potrage.

Tome nasuprot stoji nepobitna činjenica da je Hari Vukas usred turbulencija što su prijetile strmoglavim padom “bijelih” mirnom rukom zauzdao “poludjeli avion”.

Koja su imena na tapetu?

Nećemo o imenima, nego o strateškom putu, plan A, plan B, upozoravaju iz Hajduka.

U redu, ali imena se vrte i nisu sva od jučer...

Brbić: Nećemo o imenima

Sve glasnije najave kako će baš danas članovi Nadzornog odbora Hajduka raspravljati o konkretnim trenerskim imenima, kandidatima da povedu Hajduka već prvog dana priprema, početkom lipnja, nagnale su predsjednika uprave Hajduka Marina Brbića da modificira takvu najavu, odnosno da je pojasni:

- Neće Nadzorni odbor danas birati trenera, nego će se na sjednici strateški raspravljati o sezoni pred nama! Planiramo predočiti plan, odnosno proračun potreban za realizaciju ciljeva prve momčadi - poručio je Marin Brbić.

Predsjednik uprave Hajduka inače izbjegava javne nastupe, e da bi do kraja ispoštovao odluku o suspenziji, kazna mu istječe krajem svibnja, pa premda je već istupao u javnosti tijekom sastanaka s HNS-om, nakon što mu je kazna smanjena na četiri mjeseca, istupanje u javnosti ovih dana čini baš iznimno.

Da se iščitati jasna poruka/dilema: da li povećati budžet ugovora za prvu momčad, posegnuti ne samo za trenerom sa strane, novim imenom, nego i nekim novim igračima koji bi pojačali momčad?

U svjetlu toga sportski direktor Goran Vučević je bio u Portugalu, skautirao nogometaše, rekosmo već da su mu zanimljive sve pozicije osim vratara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:44