SPEKTAKL NA POLJUDU

Gostovanje Barce odjeknut će u javnosti, a na Hajduku je da izvuče financijsku korist...

Projekt ‘Barcelona na Poljudu’ vrijedan je dva milijuna eura, a bit će vrhunac proslave 100. rođendana Hajduka
 AFP

SPLIT - Veliki je to poslovni izazov za novu upravu Hajduka koja mora zaokružiti financijsku konstrukciju kako bi cijeli posao zaključila na pozitivnoj nuli.

Gostovanje najatraktivnije svjetske momčadi na Poljudu bit će prvorazredni događaj, u špici turističke sezone (23. srpnja) očekuje se velik interes ne samo među navijačima Hajduka nego će biti pravi mamac za brojne turiste koji će se odmarati na Jadranu. Barem se tome nadaju u Hajduku u kojem vide veliku priliku za dobar posao.

Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš potvrdio je da je klub osigurao novac za Barcelonu tako što je ishodio bankovne garancije preko založnog prava kod budućih prodaja igrača u inozemstvo. Običnim rječnikom govoreći, to znači da će se banke naplatiti iz transfera primjerice Vukušića ili nekog drugog nogometaša kojeg Hajduk bude stavio na tržište.

Projekt Barcelone treba gledati prije svega kao poslovni izazov, dok je sa sportske strane ta utakmica samo običan prijateljski ogled. Hajduk je tražio garancije da katalonska momčad dođe u Split u najjačem mogućem sastavu, ali je od samog početka izvjesno da neki od glavnih zvijezda, poput Lea Messija i drugih Južnoamerikanaca, neće biti na dispoziciji zbog sudjelovanja na Prvenstvu Južne Amerike (od 1. do 24. srpnja).

Može li Hajduk zaraditi na Barceloni? Maleš i njegovi suradnici, prije svih član uprave zadužen za marketing Pavle Cicarelli, vjeruju da je to moguće.

Najveći dio ulaganja Hajduk bi trebao vratiti kroz prodaju ulaznica koje bi za ovu utakmicu ipak bile poprilično visoke, od 300 kuna pa naviše. No, u Hajduku imaju ideju da prodaju ulaznica vežu uz godišnje pretplate.

Kao okvir za cijenu ulaznica mogu poslužiti cijene pretplata koje su za ovu sezonu iznosile 300 kuna za sjever, 600 odnosno 700 kuna za istočnu tribinu te 800 i 1000 kuna za zapadnu tribinu. U tim okvirima kretale bi se cijene ulaznica za Barcelonu.

Također, u Hajduku pripremaju i marketinške akcije, od prodaje suvenira i dresova na čemu bi se trebalo zaraditi.

Otvara se i prostor za sponzore, a dobre naznake stižu kroz kontakte s Carlsbergom i Splitskom bankom koji su iskazali interes za jači sponzorski ulazak u Hajduk.

Utakmica s Barcelonom na Poljudu bit će sigurno pun pogodak što se tiče odjeka u javnosti, a na Hajduku je da pokaže sposobnost da od tog događaja izvuče financijsku korist.

Kronologija dogovora Hajduka i Barcelone

29. ožujka 2010.

Vodstvo Hajduka stupilo je u kontakt s Pereom Guardiolom iz agencije MediaPro koja zastupa marketinške interese Barcelone. Najavljena je mogućnost da splitski i katalonski klub odigraju prijateljsku utakmicu oko Velike Gospe 2011.

13. prosinca 2010.

Pere Guardiola boravio je u Splitu, ali nikakav dogovor nije postignut. Dio medija počeo je špekulirati kako je Barçin dolazak pod znakom pitanja zbog nedostatka financijskih jamstava. Iz Barcelone još uvijek nije ništa potvrđeno.

23. prosinca 2010.

Na internetskim stranicama Barcelone osvanuo je program utakmica za ljeto 2011., među kojima se našla i ona protiv Hajduka, datirana na 25. srpnja.

Otklonjena je mogućnost da u Split dođe i Lionel Messi, jer se u tom terminu igra Copa América.

6. travnja 2011.

Početkom travnja istekao je rok za potpis ugovora o odigravanju utakmice, što je na Poljudu objašnjeno činjenicom da se nisu mogli dogovoriti o terminu. “Barcelona ne dolazi, a Hajduk će svejedno morati platiti 200 tisuća eura”, rekli su izvori iz kluba.

6. svibnja 2011.

Ugovor između Barcelone i Hajduka ipak je potpisan. Delegacija u sastavu Maleš, Cicarelli, Nižetić i Radovani uspjela se naći na pola puta s čelnicima najpopularnijeg svjetskog nogometnog kolektiva. Kao prva opcija za odigravanje izabran je datum 23. srpnja.

9. svibnja 2011.

Nadzorni odbor Hajduka održao je sastanak nakon kojega je potvrđeno da su pregovori s Barcelonom u završnoj fazi. “O službenim detaljima ne možemo govoriti, ali sve će biti poznato u sljedeća tri dana”, rekao je predsjednik NO-a Petroslav Sapunar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:21