STRAH OD VULKANA

Pa neće valjda opet, baš uoči finala Lige prvaka?!

Barcelona bi u četvrtak trebala letjeti u London, ali samo ako joj pepeo vulkana Grimsvötna ne zagorča život
 AFP

ZAGREB - Hoće li vulkanska erupcija opet sabotirati Barcelonin plan o osvajanju Lige prvaka? Dok stručnjaci za zračni promet strahuju od moguće nove serije otkazivanja letova i reprize lanjske putničke strke, najviše razloga za tjeskobu opet imaju Katalonci.

Prošle sezone Barcelona je zbog pepela iz Eyjafjallajökulla (za one koji brzo zaboravljaju, to je islandski vulkan koji se probudio u travnju 2010.) morala autobusom putovati u Milano. Iako nitko iz tabora “blaugrane” nije iz toga htio izvlačiti alibi za poraz od Intera u prvoj polufinalnoj utakmici (3-1), autobusni “road trip” zasigurno nije pojačao Barçine šanse da se domogne finala.

Ovaj se put prijetnja zove Grimsvötn. Iako je intenzitet njegove erupcije bio slabiji od prošlogodišnje, oblak dima vinuo se 20 kilometara u zrak i uzrokovao zatvaranje glavne islandske zračne luke. Uz kombinaciju s jakim vjetrovima, postoji mogućnost da se i ostali aerodromi zapadnoeuropskih država nađu na “stand by”.

Strah u Barceloni uoči polaska u London je opravdan, jer Europska agencija za sigurnost zračnog prometa upozorava da zračni prostor Škotske, Engleske, zapadne Francuske i sjeverne Španjolske možda neće biti siguran. Finale na Wembleyju igra se u subotu, a 80 posto navijača Barcelone planiralo je na Otok krenuti avionom. No, prije njih, tamo moraju stići Josep Guardiola i njegova družina...

Koja je Barçina kopnena alternativa

Ako se zatvori britanski zračni prostor, Messi i društvo će do svog zadnjeg ovosezonskog iskušenja opet morati ići kopnenim rutama. Najbrža relacija uključuje odlazak autobusom do Figueresa (sat i 15 minuta vožnje), nakon čega presjedaju na željeznice. Prvo brzim TGV-om do Pariza (5 sati), a potom Eurostarom ispod La Manchea do Londona (2 sata). Ukupno, njihov bi put bio dugačak oko 1500 kilometara i trajao bi barem pola dana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:23