NOVI DRESOVI

FOTO: Hrvatska igra češće s crveno-bijelim kvadratićima

Podloga za takozvani domaći dres, onaj planetarno prepoznatljiv s crveno-bijelim kvadratićima, nije više bijela, nego crvena pa će ta garnitura biti češća i na gostovanjima
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija će 3. ožujka u Bruxellesu istrčati na teren u novim Nikeovim dresovima kreiranim za ciklus Eura 2012. Na prvi pogled nema revolucionarnih izmjena, ali na drugo gledanje razlika je drastična: podloga za osnovnu majicu, s crveno-bijelim kvadratićima, nije više bijela, nego crvena.

To znači da će ubuduće naši nogometaši češće nastupati u osnovnoj, takozvanoj domaćoj garnituri, čak i protiv suparnika koji imaju bijele majice kao glavne, poput Grka u predstojećim kvalifikacijama, te Engleza ili Nijemaca s kojima su naši dosad najčešće nastupali kao ‘plavi’, u rezervnoj garnituri.

Za predstojeću prijateljsku utakmicu protiv Belgije odluka o domaćoj ili gostujućoj garnituri past će ujutro na dan utakmice na sastanku sa sucima: s obzirom na to da ‘Crveni đavoli’ nastupaju u tzv. zatvorenoj, tamnoj crvenoj boji, prema riječima glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića moguće je da se i našima dopusti “domaća” majica, s crveno-bijelim kvadratićima, kao i dosad u Bruxellesu, kada je naša podloga bila bijela. Ako ne, Bilićevi izabranici premijerno će na bivšem Heyselu istrčati u plavim majicama koje imaju kvadratiće na rukavima.

Brojevi igrača na leđima obje garniture bit će zlatni. Imena neće biti, ona su dopuštena tek za završne turnire, kada su obvezni i brojevi na prsima. Za razliku od Fifinog pravilnika za SP 2010., Uefin za Euro 2012. opet dopušta brojeve od 1 do 23.

Brončani - najružniji

Najdrastičniji primjer bijelog dresa za onaj glavni, s kvadratićima bio je na SP-u 1998, kad je više crveno-bijelih kvadratića imala naša rezervna, plava garnitura, u kojoj su pobijeđene Njemačka i Nizozmeska. Dosad su naši ‘brončani’ bili - najružnije odjeveni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 05:34