NOVI BILIĆEV CIKLUS

'U Bruxellesu nam je važan rezultat, bit će promjena'

Ideja je u povojima i Bilić ne želi raščlanjivati njezine detalje, ali zna se da je model patentiran kako bi uklonio slabosti u obrani koje su ‘vatrene’ u prošlom ciklusu koštale devet golova protiv Engleza
Bruxelles, 020310.Konferencija za novinare Hrvatske nogometne reprezentacije u Hotelu Radisson Blu u centru Bruxellesa gdje je smjestena reprezentacija.Na slici: s lijeva Davor Gavran glasnogovornik, Josip Simunic dokapetan momcadi i Slaven Bilic izbornik.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

BRUXELLES - Hrvatska će na stadionu Kralja Badouina ‘plivati’ između dva sustava igre, isprobat ćemo inovacije o kojima razmišljamo već duže vrijeme - rekao je Slaven Bilić u predvečerje dvoboja s 'crvenim vragovima' Dicka Advocaata.

Izbornik o novom modelu govori diskretno ne želeći licitirati imenima igrača, ali neki su detalji isplivali na površinu još na kraju prošlog ciklusa. Bilić i njegovi suradnici ocijenili su lijevi bok naše momčadi kao meki trbuh reprezentacije, u prošlom ciklusu Fabio Capello je kroz taj nebranjeni teritorij prolazio poput osloboditelja ‘zasipan cvijećem’ naših obrambenih igrača.

Zbog toga će jače suparnike Bilić ubuduće dočekivati sa Šimunićem ili Ćorlukom na lijevom boku te s Pranjićem na klupi. Ćorlukina selidba na suprotnu stranu terena domino-efektom povlači Srnu nazad u obrambeni red, na poziciju desnog braniča, i otvara neka mjesta u veznom redu.

- Trodnevna okupljanja poput ovog nisu idealna za uigravanje novih shema. Bolje bi bilo isprobati formaciju kroz pet ili šest treninga, ali nije važno... U prošlosti su ovakve blic-akcije bile uspješne za nas. Poslije kratkih priprema pobjeđivali smo u Tel Avivu i Minsku.

Belgija je iz Bilićeva rakursa idealan suparnik u ovom trenutku. Obje su reprezentacije ranjeni lavovi, željni uspjeha nakon fijaska u kvalifikacijama za Južnu Afriku.

- Belgija je kvalitetna, prava momčad čiji renking na Fifa ljestvici ne odgovara njezinoj stvarnoj snazi. Ona zaslužuje biti među dvadeset najboljih na svijetu. Izrazito su opasni kao domaćini, znaju napraviti pritisak, a ja želim vidjeti kako ćemo mi odgovoriti takvom izazovu. S obzirom da je iza njih i iza nas neuspješna kampanja, to će biti prava natjecateljska utakmica.

Rezultat je važan premda je riječ o dvoboju s minimalnim rizikom.

- Mi nismo klub koji kreće na pripreme, pa si može dopustiti luksuz da od pet test-utakmica poneku i izgubi. Rezultat je bitan, a još je bitnije da momčad bude pokretljiva, rastrčana, kompaktna. Ako se predstavite u takvom svjetlu, onda će vas u 80 posto slučajeva pomaziti i rezultat.

Srna na pregledu trbušnog zida

Dario Srna posljednji je stigao u Bruxelles zbog čega je preskočio trening u ponedjeljak. Dan poslije kapetan reprezentacije preskočio je i uobičajenu press-konferenciju zbog posjeta belgijskom specijalistu za ozljede trbušnog zida, a možda i zato da eskivira neizbježna pitanja o transferu u Chelsea koji se kuha za sljedeće ljeto. Naravno, pod uvjetom da Carlo Ancelotti sezonu zaključi s trofejem u vlasništvu, u suprotnom bi se i Srnini planovi mogli izjaloviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 00:08