SPEKTAKL NA POLJUDU

FOTO: HAJDUK - BEŠIKTAŠ 1-2 Bilić se pobjedom vratio na Poljud, Hajduk se ispromašivao

Slaven Bilić je dočekan aplauzom na Poljudu. Bilić uživa ugodne trenutke na klupi 'crno-bijelih' iz Istanbula
 Paun Paunovic / CROPIX

U prijateljskom meču pred deset tisuća gledatelja na Poljudu, Hajduk je izgubio od Bešiktaša 1-2 u jednoj solidnoj utakmici koja je bila zanimljiva, sa dosta šansi za gol. Ništa Turci nisu bili bolji od Hajduka, čak su Splićani stvorili više prilika, ali na kraju Hajduk nije uspio izbjeći poraz.

Gledatelji su ispratili hajdukovce aplauzom unatoč porazu. Pa i ovacijama “šampioni, šampioni”. Zapravo, Tudorova momčad ostavila je puno bolji dojam nego što to sugerira sam rezultat. I po igri i po šansama. Falili su samo golovi.

Gostovanje turskog Bešikaša na Poljudu označeno je kao prilika da se Hajdukovim navijačima osigura jedna lijepa utakmice u reprezentativnoj pauzi, ali i da se zaradi nešto od inkasa. U Hajduku su sigurno računali sa više od desetak tisuća prodanih ulaznica, a upravo oko te brojke se vrtio broj gledatelja. Dvojica trenera, Hajdukov Igor Tudor i Bešikatešev Slaven Bilić najavljivali su da će utakmica biti skoro pa natjecateljska iako su im falili brojni prvotimci.

Hajduk bez Pašalića, Mikanovića Vršajevića, Malokua, Bilić bez petorice turskih reprezentativaca pa još kapetana Sivoka, Portgalca Almeide i Kanađanina Hutchinsona... Od ovih kojii su došli u Split, najveće zvijezde su Portugalac Manuel Fernandes i Šahtarov Brazilac Dentinho koji je u Bešiktašu na posudbi.

Slaven Bilić je dočekan aplauzom na Poljudu. Bilić uživa ugodne trenutke na klupi "crno-bijelih" iz Istanbula. Turski novinari (17 ih je došlo u Split) slažu se da je Bilić pun pogodak za Bešiktaš. Turci spekuliraju da je Bilić nedavno imao poziv Galatasaraya, ali da se na tome zahvalio. Tamo je Mancini naslijedio Terima.

“Bilić radi odličan posao jer Bešiktaš ima osrednju momčad koja se po imenima ne može nositi sa Fenerom i Galatasarayjem. Ali Bilić je startao odlično, čak puno bolje nego što se moglo očekivati”, kažu turski novinari.

I takav desetkovani Bešiktaš bio je jači od Hajduka. Ili je bolje reći spretniji, iskusniji. To se najbolje vidjelo u prvih 45 minuta. Dva lagana gola zabila je turska momčad. Prvi poslije slobodnjaka kojeg je izveo Fernandes, a loptu je u mrežu iza leđa vratara Stipe (zamijenio ozljeđenog Kalinića) ubacio Uysal. Drugi gol bio je još efektiniji, preko lijevog krila Maloči je pobjegao Dentinho i zabio za 2-0 nakon pola sata igre.

Nije Hajduk bio loš. Splićani imali više od igre i više šansi, posebno je to bilo izraženo u nastavku igre, ali jednostavno te situacije nisu znali pretvoriti u gol. U odličnim situacijama nalazio se lluridze, trudio se Bencun koji je prolazio po lijevom krilu, ali je zapravo najveću opasnost stvarao Kouassi. Bjelokošćanin je bio baš inspiriran da se pokaže, i njemu je ovo izlog.

Kouassi je naplatio svoj trud u finišu poluvremena kad je nakon odbijanca pogodio mrežu Bešiktašada smanji zaostatak. Mogao je Hajduk izbjeći poraz da je Iluridze realizirao svoju najveću šansu na početku drugog poluvremena. Gruzijac je bio sam pred vratarom Gonenom, pokušao je efektno, lobom, ali je prebacio i vratara i gol.

U drugom poluvremenu dvojica trenera napravili su brojne zamjene pa se igra razvodnila. Istaknuo se vratar Stipica koji je skinuo jedan zicer, pa i Maglica minijaturom u kaznenom prostoru gostiju kad predriblao dvojicu, ali je njegov udarac obrani turski vratar. Za Andriju Balića, 16-godišnjeg kadeta, ovo je mogla biti lijepa uspomena da je zabio gol, ali je i on gađao pored stative. Zaigrao je poslije dugo vremena 17-godišnji talent Josip Bašić, a uz njega njegov vršnjak Basha. Tudor je izložio budućnost Hajduka. Za aplauz na kraju...

Hajduk - Bešiktaš 1-2

Sudac: Vedran Mamić (Hrvatska).

Strijelci: 0-1 Uysal (13), 0-2 Dentinho (27), 1-2 Kouassi (44).

Hajduk: Stipica - Nižić, Maloča (od 61. Bašić), Milić, Jozinović (od 10. Jonjić) - Anđelković (od 80. Basha), Bradarić (od 61. Sušić) - Kouassi (od 61. Bukva), Andrijašević (od 80. Balić), Bencun (od 72. Maglica) - Iluridze (od 61. Kiš).

Bešiktaš: Gonen - Kurtulus, Toroman, Franco, Motta (od 61. Akgun) - Uysal (od 61. Boral), Fernandes - Hološko (od 61. Suzen), Ozturk, Dentinho (od 69. Escude) - Eneramo.

Stadion: Poljud. Gledatelja: 10.000

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:25