NEDOSTAJE MU NAPADAČ

TUDOR O UTRCI ZA PRVAKA 'Dinamo je favorit. Modri će se na zimu pojačati, a mi prodavati'

'Moram priznati, otišli smo iznad očekivanja jer čak je i Split bio ispred nas u prognozama'
 Davor Zunic / CROPIX

Gotovo šest mjeseci prošlo je od te svibanjske subote u Parku mladeži kada je Igor Tudor prvi put sjeo na klupu Hajduka. Debitant u trenerskom poslu pokazao se velikim osvježenjem hrvatskog nogometa. Energičan, odlučan i na kraju, mora naglasiti, uspješan. Iza sebe ima osvojen Kup, a trenutno je Hajduk pod njegovim vodstvom drugoplasirani u prvenstvu.

Prije početka aktualnog prvenstva očekivalo se da će Hajduk biti u grupi momčadi koje će se boriti za Europu, ali nikako u samom vrhu. Rijetki su očekivali tijesnu šampionsku utrku Hajduka s Dinamom i Rijekom. Jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatom, je li to više od očekivanja?

- Da, moram priznati, otišli smo iznad očekivanja u odnosu na konkurenciju, jer čak je i Split bio ispred nas u prognozama. Međutim, predviđanja su jedno, a život je drugo. Teško je sve objektivno staviti na papir i usporediti vrijednosti. To vam je kao i mercato, ne možeš sve precizno procijeniti. Ali, ja sam ipak očekivao ovo što imamo sada, premda u meni jedan mali dio žali za nekoliko bodova, odnosno za nekoliko golova. Prezadovoljan sam jer nismo ni na jednoj utakmici primili dva gola.

Opći je dojam da Hajduku nedostaje iskusni golgeter. Napadač koji će pospremiti u mrežu izrađene prigode i time napraviti željenu rezultatsku razliku, oplemeniti igru zgodicima. Prvi strijelci su Maglica i Andrijašević sa po četiri pogotka.

- Ja sam se odlučio na Maglicu, jer sam mislio da je naš najbolji napadač. Krenuo je dobro i onda zakočio. Zadnjih pet kola ništa.

Gdje je nastala zapreka kod Maglice?

- Ne mogu to znati i ne bih želio pričati isključivo o Maglici. On je naša “devetka”, mogao je dati više pogodaka, ali i, primjerice, Kouassi je imao prilika. Protiv Splita na Poljudu je Kouassi odigrao napokon pravu utakmicu. Prva protiv Splita bila je na 100% onoga što Kouassi može pružiti. Pored Kouassija falili su golovi svih igrača iz drugog plana. Nedostajali su i golovi ovih što su ulazili s klupe. Mi smo vrlo dobri, ali da bi bili odlični, nedostajali su nam dva zgoditka za još pet bodova. I mi smo u tom slučaju ispred Dinama. Tko je taj koji će postići, ne znam.

Je li Hajduk u gradskom derbiju psihološki pao pod pritiskom očekivanja izlaska na vrh ljestvice?

- Ne, nije pritisak bio naš problem. Igrali smo protiv Splita koji je kvalitetna momčad, a mi nismo imali ekstra klasu da nam riješi utakmicu. Ne bih rekao da je pritisak sputao moje igrače. Jednostavno je nedostajao igrač koji će potezom riješiti utakmicu.

Malo je takvih igrača, složit će se mnogi, ali zato postoje prijelazni rokovi i mogućnost kupovine. Trener Dinama Branko Ivanković najavio je kako mu trebaju četiri pojačanja. Vratar, stoper, ofenzivni vezni i napadač. Dinamo je ozbiljno krenuo u stvaranje razlike.

- Eto, tu je naš problem, jer Dinamo će kupiti te igrače. I to ne bilo kakve, nego pojačanja.

S druge strane Hajduk je najavio kako se u zimskom mercatu očekuju prodaje igrača za spas kluba. Hajduk prodaje, a Dinamo kupuje u zimskom mercatu.

- Kupit će Rijeka i Dinamo, a mi moramo prodati. Na istim smo bodovima, ali opet se očekuje nastavak šampionske utrke.

Premda očekivanja nisu bila ovako visoka, drugi ste na ljestvici i jasno je da se postavlja logično pitanje osjećate li pritisak borbe za prvo mjesto?

- Dinamo je apsolutni favorit lige, to se mora naglasiti. Tako sam razmišljao od početka, pa čak i kada smo bili poravnati u poretku. Dinamo ima najbolji kadar, a pred njim je još jedan prijelazni rok. To je razdoblje koje im daje za pravo nositi ulogu favorita. Jer, Dinamo ima prostor, ali i mogućnost za pojačavanje momčadi i u zimskoj stanci dobivaju prednost. Ja ne mogu daleko planirati.

Ne može Hajduk kupovati kao Dinamo, ne može Tudor birati kao Ivanković i jasno izraziti sve želje. Ali, hipotetički rečeno, ako biste dobili priliku uzeti tri igrača “po guštu”, kakva bi tri profila igrača doveli?

- Ja bih bio zadovoljan samo s jednim profilom – odgovorio je Tudor i zastao na tren. - Uzeo bih igrača koji daje zgoditke. Fali nam golova. Je li to devetka, desetka ili jedanaestica, nije bitno. Samo neka zabija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:31