RED, RAD I DISCIPLINA

FOTO Balakov najavio politiku čvrste ruke: Izuzetno držim do discipline i hijerarhije!

 Duje Klarić / Cropix

SPLIT - Krasimir Balakov predstavljen je od klupskih čelnika kao najbolje rješenje za Hajduk jer se radi o treneru koji nosi u sebi spoj balkanskog mentaliteta i njemačke filozofije nogometa. U svom nastupnom govoru Bugarin nije mogao obećati čuda nego samo veliki rad.

- Znam da Hajduk priznaje samo prva mjesta. Nisam došao u Split da bi bio drugi, ali ja sam realan čovjek, trener koji drži do discipline, rada i hijerarhije. Ne želim stvarati nerealnu euforiju, mogu garantirati da ću puno raditi i vjerovati da će taj rad proizvesti da se s Hajdukom borim za prvom mjesto i poziciju u Europi.

Balakov je potpisao ugovor s Hajdukom na tri godine (2+1) uz uvjet da u drugoj godini mora biti prvak da bi se ugovor produžio. To je novi pristup kojeg je postavila uprava Hajduka s predsjednikom Hrvojem Malešom. Primanja su uvjetovana rezultatima. Bugarski trener imat će godišnju plaću od 200.000 eura s tim da u slučaju osvajanja prvenstva, kupa i plasmana u Europsku ligu tu plaću može udvostručiti.

- Sretan sam što preuzimam Hajduk, klub bogate tradicije koji za mene predstavlja veliki trenerski izazov bez obzira što znam da klub već šest godina nije bio prvak, a u Europi je zapaženiji rezultat ostvario lani. Sve su to motivi za rad. Vjerujem da ćemo dobro surađivati jer znam kako nogomet funkcionira. Vjerujatno će biti uspona i padova, ali očekujem da budemo lojalni i pošteni jedni prema drugima.

Balakov je svjestan da neće imati previše vremena za upoznavanje s novim klubom i igračima.

- Klub kao što je Hajduk koji uvijek puca na najveće rezultate nikad nema vremena. Već sad imam dosta informacija. Gledao sam šest, sedam utakmica Hajduka na DVD-u, znam sve što treba, ali ne očekujte od mene da već sad govorim poimenice o igračima. Trebam ih vidjeti na treningu, a nakon tjedan, dva možemo razgovarati o igračkom kadru. Sigurno je da ću svima pružiti šansu.

Očekuje su i igračka pojačanja.

- Svaki trener bi želio da do početka priprema ima definiran igrački kadar, ali ponekad je to nemoguće. Ne možemo isključiti mogućnost da nam se priključe jedan ili dva igrača tijekom samih priprema. U svakom slučaju želim imati 22 igrača plus tri vratara za početak sezone.

Priželjkujete li pojačanja tipa Josip Šimunić?

- Svakako da bi nam dobro došao igrač takve razine kvalitete. Nužna su nam pojačanja, trebat će nam "svježa krv" kako bismo podignuli kvalitetu momčad, ali najprije moramo napraviti temelje unutar postojeće momčadi i tako stvoriti preduvjete za uspjeh.

Kakav nogomet će igrati Hajduk pod Balakovom?

- Nadam se - uspješan!

Balakov se nije složio s tvrdnjom da u karijeri nije vodio klubove koji su imali stalni imperativ pobjeda.

- Vodio sam Grasshopper koji je, po meni, također veliki klub kao što je Hajduk i ima jednaki imperativ osvajanja prvog mjesta. Borili smo se za prvo mjesto i igrali smo u Europi.

O navijačima zna sve.

- Znam da Hajduk ima vrlo posebne navijače koji često znaju biti 12. igrač, a mi moramo stvoriti temelje da ih uvijek imamo uza sebe. Vjerujem da kad navijači vide da igrači ginu na terenu da će im onda dati punu podršku.

Ako ne možete obećati titule prvaka, možete li barem obećati da ćete dobiti Barcelonu 23. srpnja na Poljudu?

- Ha, ha... Ta utakmica je najmanji problem. To će biti praznik za navijače i za klub. Svakako da će to biti lijepa privilegija igrati na Poljudu protiv najbolje momčad na planetu, ali neke druge stvari su nam prioritet u odnosu na rezultat te utakmice.

Hrvoje Maleš: Igrači će prihvatiti stimulativne ugovore ili neće ići na pripreme

Hrvoje Maleš povukao je velike poteze u ovih mjesec dana otkako je predsjednik Hajduka. Udahnuo je pozitivnu atmosferu na Poljud. Riješio je Barcelonu i Balakova, a sad su na redu igračka pojačanja. I tu traži velika imena, od Josipa Šimunića, Stipe Pletikose i Mate Bilića.

- Pokušat ćemo dovesti barem jednog A reprezentativca - kaže Maleš. - Ali nemojte misliti da ćemo krenuti u suludu utrku i licitaciju s Dinamom za pojačanja. Znamo što možemo ponuditi, a to nije samo novac.

Splićani su vrlo blizu realizacije transfera Josipa Šimunića od kojeg se očeluje da bude vođa novog Hajduka.

Filozofija ove uprave temelji se na racionalizaciji troškova, a to znači reviziju ugovora i postavljanje novih uvjeta. Veći dio ugovora bit će stimulativan u odnosu na ostvarene rezultate.

- Tko ne prihvati novu filozofiju, sigurno neće ići na pripreme - poručio je Maleš.

Rubrika odlasci zasad je prazna, ali Maleš kaže da ima ponuda za hajdukovce. Hajduk bi mogao napraviti dobar posao prodajom reprezentativca Ante Vukušića, a mogući su transferi Jurice Buljata, Danijela Subašića pa čak i Anasa Sharbinija.





Nižetić: Balakov može ostvariti Hajdukove ciljeve

Hajdukov šef struke Milo Nižetić ustvrdio je da klub nije lutao kod izbora trenera, a Balakov je izabran kao karizmatična osoba s velikim nogometnim imenom. Ali i kao autoritativan trener za kojeg se vjeruje da može podignuti momčad ali i igrače. - Nije nevažno ni to što Balakov solidno govori hrvatski - kazao je Nižetić. Ipak na prvom nastupu Balakov je govorio njemački, ali razumio je sva pitanja bez prevoditelja, a na neka je odgovarao na hrvatskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:21