GDJE SU JUNACI

FOTO 20 godina postojanja hrvatske nogometne reprezentacije

Hrvatska je 17. listopada 1990. godine u Maksimiru ugostila reprezentaciju SAD-a
 Ronald Gorsic / CROPIX

MLADEN VEDRIŠ

Bio je predsjednik HNS-a od 1988. do 1994. U svibnju 2005. postao je docent u znanstvenom području društvenih znanosti na Katedri za ekonomsku politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ima i privatnu tvrtku.

DUŠKO GRABOVAC

U to vrijeme glavni tajnik HNS-a, kasnije u Uefinim forumima, već duže radi za inozemnu osiguravateljsku tvrtku.

DRAŽAN JERKOVIĆ

Najbolji strijelac SP-a 1962. Čuveni Dinamov golgeter. Uoči utakmice sa SAD-om imenovan prvim izbornikom Hrvatske, a u to vrijeme bio je i sportski direktor Zagreba. Preminuo 9. prosinca 2008.

JOSIP SKOBLAR

Veliki igrač i uspješan trener, u to doba vodio je Hajduk. Sada radi kao skaut francuskog Marseillea.

IVAN GRNJA

Bio je šef struke Osijeka, jedan od onih koji su u orbitu gurnuli Šukera, Vlaovića... Zaposlen je u HNS-u kao instruktor, gdje vodi U-19 reprezentaciju.

VLADIMIR LUKARIĆ

Bio je reprezentativac Jugoslavije u šezdesetima, od 1989. do 1991. trener Rijeke. Sada u mirovini, ali vezan za Rijekin omladinski pogon.

ZDENKO KOBEŠČAK

U stožeru kao trener Dinama, privremeno rješenje nakon smjene Josipa Kužea, a prije dolaska Vlatka Markovića. Godinama vezan za Maksimir, gdje je i sada aktivan u radu s mladim igračima.

ZLATKO KRMPOTIĆ

Liječnik Dinama, preminuo lani.

JOSIP ČAČKOVIĆ

Fizioterapeut Dinama sada uživa u zasluženoj mirovini.

ANTE DONADIĆ

Fizioterapeut Zagreba nakon čega je otvorio privatnu praksu fizikalne rehabilitacije i terapije.

NIKOLA MARKOVIĆ

Oružar Dinama, jedan od onih koji više nisu među živima.

ZORISLAV SREBRIĆ

Tehniko reprezentacije, član brojnih foruma, ali i uspješan trener. Godinama glavni tajnik HNS-a.

DRAŽEN LADIĆ (2)

Dugogodišnji golman Dinama, od 2006. izbornik je mlade reprezentacije.

TONČI GABRIĆ (5)

Karijeru je započeo u Splitu, branio u Hajduku i drugim klubovima, a SAD dočekao kao vratar Rijeke. Član je stručnog stožera Stanka Poklepovića, zadužen za golmane.

ZORAN VULIĆ (7)

Hajdukovac koji je u to doba bio desni branič španjolske Mallorce, u koju je otišao 1988. godine. Nedavno je preuzeo treniranje Pule 1961.

VLADO KASALO (3)

Iz Osijeka je otišao u Dinamo, da bi 1990. dočekao kao prvotimac njemačkog Nürnberga. Već duže vrijeme radi u omladinskom pogonu Dinama.

DARKO DRAŽIĆ (8)

Lijevi branič Hajduka. Od 2007. radi kao samostalan trener, ovog ljeta preuzeo je momčad iranskog drugoligaša Damash Iranian.

SAŠA PERŠON (4)

Stoper Dinama, kamo je stigao iz Rijeke upravo te 1990. Jedan od voditelja u omladinskom pogonu Pomorca iz Kostrene.

DRAGO ČELIĆ (14)

Veznjak Hajduka kojem su se divili zbog “kapaciteta pluća”. Na povijesni susret došao kao član Herthe. Kao trener radi s mladima, ali u 4. ligi Jug B, u klubu Kamen iz Ivanbegovine.

MARKO MLINARIĆ (9)

Premda je najveći dio karijere nosio modri dres, u to doba bio je u Cannesu. Ovu sezonu počeo je u stručnom stožeru Velimira Zajeca, a poslije smjena prešao je u omladinsku školu.

ZLATKO KRANJČAR (1)

Nakon odlaska iz Dinama uspješno igrao za Rapid. Kako je bio pred zalazom karijere, na utakmicu stigao kao član St. Pöltena, gdje je igrao na posudbi. Sada bilježi uspjehe kao izbornik Crne Gore.

ALJOŠA ASANOVIĆ (6)

Igrač francuskog Metza, koji mu je bio prvi inozemni klub po odlasku iz Hajduka. Kasnije se našao na još osam adresa. Sada je član stručnog stožera A reprezentacije.

MLADEN MLADENOVIĆ (12)

Veznjak koji je nosio dres Dinama, pristigao iz Rijeke. Kasnije se posvetio sudačkom, pa trenerskom pozivu. No, više nije u nogometu, prebacio se na građevinu i turizam. U prvom redu na Cresu.

IVAN CVJETKOVIĆ (10)

Napadač belgijskog St. Truidena, u koji je otišao iz Dinama. Sada je licencirani Fifin agent, čiji su najpoznatiji igrači Mario Mandžukić, Domagoj Vida i Hrvoje Čale.

KUJTIM SHALA (11)

Iz Prištine je došao u Dinamo 1988. U jesen 1990. činio napadački tandem s Davorom Šukerom. Sada pohađa trenersku akademiju u Njemačkoj.

GREGOR ŽIDAN (13)

Branič koji je stigao iz Olimpije u Dinamo. Za Hrvatsku zaigrao kao član Modrih. Poznat po pobjedničkom golu Crvenoj zvezdi 3:2 u proljeće 1991. u zadnjoj međusobnoj utakmici ta dva kluba. Zaposlen kao voditelj škole nogometa ljubljanske Olimpije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:11