NOVI PROPISI

DRAŽEN MEDIĆ NA UDARU HNS-A Osobe koje nemaju licencu ne mogu voditi utakmicu!

U slučaju da se Dražen Medić ogluši na pravilo, sudac ga može poslati na tribine
 Ronald Gorsic / CROPIX

Od minulog vikenda na nogometnim travnjacima u Hrvatskoj zaživjelo je novo pravilo koje je dobilo kolokvijalan naziv ‘lex Medić’. Naime, prema odluci IO HNS-a a na prijedlog sudačke i stručne komisije, donesena je nova uputa za primjenu Pravila nogometne igre prema kojoj samo osoba koja je u zapisniku utakmice navedena kao trener ili pomoćni trener moće davati taktičke upute iz tehničkog prostora. Primjerice, na utakmicama Zagreba će upute igračima davati isključivo Željko Kopić a ne više Dražen Medić koji je u zapisniku naveden kao predstavnik kluba a obavlja trenerski posao. U slučaju da se Medić ogluši na pravilo, sudac ga može poslati na tribine.

- Ne bih htio ulaziti u takve detalje, ali mogu vam reći da više problema imamo s time u nižim ligama nego u Prvoj HNL - kazao je Romeo Jozak, tehnički direktor HNS-a koji je izrazio zadovoljstvo suglasjem svih relevantnih komisija po tom pitanju.

- Imao sam nedavno predavanje i u jednom trenutku me student zaustavi s pitanjem: ‘Profesore, ako ja podignem kredit da si platim trenersku licencu i uzmem godišnji odmor kako bih bio nazočan predavanjima, zašto trener može biti netko tko nikada nije išao tim putem i nema licencu?’ Mislim da sam dovoljno rekao ovim primjerom - naglasio je Jozak.

Da novo pravilo nije izmišljotina HNS-a potvrdio je nedavni slučaj iz Španjolske gdje je Francisco Rubio, disciplinski sudac druge španjolske lige, odlučio kazniti Zinedinea Zidanea s tri mjeseca zabrane vođenja Real Castille, a osim njega kažnjen je i njegov pomoćnik Santiago Sanchez, jer je koristio svoju licencu kako bi zaštitio Zidanea. Naime, legendarni Francuz ima Uefinu A licencu, ali za vođenje momčadi u drugoj ligi potrebna je licenca više razine.

- Ovo je dobra odluka koja će zaštiti dignitet struke nogometnih trenera i drago mi je zbog toga što je donesena konsenzusom - zaključio je Jozak koji nije htio u detalje kako će se sankcionirati eventualni prijestupnici, ali iz razgovora s prvoligaškim sucem saznajemo kako su upute HNS-a sasvim jasne. Na sastanku uoči utakmice suci će upoznati aktere s novim pravilom. U slučaju da se netko ogluši, slijedi mu opomena pa isključenje.*

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:14