POČINJE HNL

Dinamova Lokomotiva otvara proljeće 2010.

Obnovljeni ‘lokosi’ u četvrtak u 15 sati u 18. kolu Prve hrvatske nogomertne lige u Maksimiru dočekuju pomlađeni Varteks, u petak u 17 sati Zagreb u Kranjčevićevoj dočekuje Rijeku, a u subotu u 15 sati Dinamo je domaćin Croatiji Sesvete
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Hrvatsko nogometno proljeće 2010. stjecajem okolnosti otvorit će Lokomotiva i Varteks i to već u četvrtak u Maksimiru u 15 sati, jer u subotu na istom mjestu Dinamo dočekuje Croatiju Sesvete. Grad Zagreb je, naime, u 18. kolu prebukiran utakmicama jer su ‘lokosi’ i Varaždinci zamijenili domaćinstvo iz kolovoškog 3. kola zbog koncerta U2 u Maksimiru, a kako je neposrednim proizvođačima, nogometašima i trenerima, stalo da se zaigra što prije Udruga prvoligaša za čas je pristala na ovakav izvanredni start nastavka prvenstva.

Nogometaši Lokomotive debitantsku su polusezonu u 1. HNL završili na 8. mjestu s učinkom 8-1-8, što bi bilo 50% da se pobjede kao nekad vrednuju s dva boda. Momčad pretežno sastavljena od posuđenih mladih igrača Dinama, u kojoj su prvoligaško i međunarodno iskustvo imali samo kapetan Željko Sopić (35), najbolji strijelac (8) Nino Bule (33) i vratar naše U-21 vrste Ivan Kelava (21), pod vodstvom debitanta na prvoligaškoj klupi Roya Ferenčine (38), postala je još veća klapa nego prijašnjih sezona.

- Ferenčina i njegov stožer dobro su se snašli, financijska i organizacijska stabilnost kluba olakšala im je posao nakon tri početna poraza. Nama jest glavni cilj proizvesti igrače za Dinamo, ali i rasti kao klub. Ostanak u ligi nam je neupitan - kaže direktor Lokomotive Božidar Šikić, svojevrsni supervizor razvoja posuđenih Dinamovih igrača i njihova privikavanja na seniorski nogomet u “lokosima”.

- Rezultat je došao kao prirodna posljedica dobrih igara. U sezonu smo mentalno startali kao drugoligaši, potopljeni smo na Kantridi sa 0-6, no rasli smo iskustvom i u Maksimiru pred kraj polusezone mogli deklasirati istu tu Rijeku i s više od 3-0.

Lokomotiva je igrama, rezultatima i promocijom nadarenih opravdala odluku da se zahvaljujući proširenju 1. HNL sa 12 na 16 klubova upusti u nadmetanje s najboljima u zemlji.

- Da nismo ušli u 1. ligu, zakočili bismo njihov razvoj, jer današnja 2. liga ima kvalitetu donedavne 3., a mladi mogu napredovati samo ako postupno podižu razinu u kojoj se natječu - upozorio je Šikić i poručio:

- Prednost kaljenja Dinamovih igrača u Lokomotivi je što te igrače imamo stalno na oku, doslovce znamo kako dišu. Na proljeće želimo još bolje rezultate i poboljšanje plasmana jer te mladiće koji će se danas-sutra vratiti u Dinamo želimo naviknuti na pritisak.

Ljetos u Varaždinu domaćin je pobijedio 2-1, eto prigode da ‘lokosi’ vide koliko su u međuvremenu napredovali kao momčad. Šest mjeseci više mladim igračima puno znači. A već u sljedećem kolu u Maksimiru je gradski derbi - na uzvrat stiže Štimčev Zagreb...

Debitiraju Mesarić i Poljak

Ove zime u Dinamo su vraćeni Vrsaljko i Antolić, prvi se odmah nametnuo Jurčiću za početnih 11. Vidaković je s Kajzerice doveden za pričuvnog vratara, u suprotnom smjeru upućen je junior Dominik Picak, koji je u prosincu debitirao za Dinamo u Čakovcu. Dobra vijest za trenera i vodstvo ‘lokosa’ su oporavci od ozljeda Lea Mesarića i Matea Poljaka; obojica će u četvrtak debitirati u 1. HNL. Vezist Poljak, ‘89. godište, zauzet će položaj u veznom redu uz iskusnog Sopića koji je jesenas pokrivao Antolić, dok će 26-godišnji Mesarić, koji je među ‘lokosima’ od 4. lige, popuniti lijevi stražnji bok, s obzirom da su ozlijeđeni i Musa i Pivarić i Mirko Kramarić (potonja dvojica uskoro će se oporaviti).

Zimus su iz Dinamova juniorskog pogona na kaljenje poslani novi mladići, Horvat koji konkurira za desni stražnji bok Hercegu, ljevonogi stoper Mršić koji može i na lijevi bok, te vezisti Šćrbec i Franjić. Zanimljivo novo lice je mladi moldavski reprezentativac Andronic, koji je na pripremama ostavio puno bolji dojam od u Albaniju već vraćenog Vile.

Ipak, ključnu Lokomotivinu osovinu čine vratar Kelava, stoperi Bagarić i Puljić, te najiskusniji dvojac, Sopić u sredini terena i Nino Bule u napadu.

Bagarić zakočio dovođenje Vide

Pod posebnom prismotrom Dinamove struke bit će stoper Matej Bagarić, sa 202 cm bez kopački jedan od najviših obrambenih nogometaša Europe, zbog čijeg ogromnog napretka u posljendjih godinu dana u Maksimiru nisu željeli licitirati s Osijekom za Domagoja Vidu.

Bagarić je nedavno napunio 21 godinu, zbog vjere u njegov razvoj u Hajduk je pušten Maloča, u tom su naraštaju ‘89 još Lovren i Barbarić. Matej ima i odličan udarac, na pripremnom turniru u Gabeli zabio je iz slobodnjaka Butini. Na Bagarića i Barbarića u Dinamu se, kako sada stvari stoje, gleda kao na prvi stoperski par najkasnije od 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 23:11