TRENER SVIH TRENERA

Ćiro predvidio Interov uspjeh prije utakmice s Bayernom

 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Na pitanje kako će završiti finalna utakmica Lige prvaka između Intera i Bayerna, Miroslav Blažević u Šangaju prošli tjedan nije ni trenutka oklijevao s odgovorom.

- Bayern i Van Gaal nemaju nikakve šanse. Barcelona je, neću otkriti Ameriku, sasvim sigurno najbolje ukomponirana momčad, u njoj igraju samo pravi majstori i umjetnici nogometa, al, nemaju Mourinha. I to se vidjelo na utakmicama između Intera i Barcelone. On je ta prevaga koja će na kraju donijeti Interu titulu prvaka Europe. Mourinho je jednostavno ekstremno talentiran i inteligentan trener i on će se u svakom klubu snaći, dati mu dodanu vrijednost i zahvaljujući tomu osvajati titule i pobjeđivati. Uz sve kvalitete koje sam nabrojio Mourinho je još mlad, a mladost je otvorena i prijemčiva za nove trendove. I shvaća da se nogomet mora stalno razvijati i napredovati, a preduvjet za to je evolucija igre u čemu je sada Mourinho predvodnik.

Nije mali broj onih koji tvrde da je Mourinho vratio u nogomet zloglasni “bunker”, da njegove momčadi ne igraju lijep, nego dekadentan nogomet.

- Ma niti govora, to je potpuno pogrešan zaključak. Mourinho ima puno neprijatelja jer je prepotentan, ne da blizu sebi. I u pravu je. To je, naime, jedini način da se zaštiti od neznalica i nekompetentnih ljudi. Da je slušao sve te pametnjakoviće oko sebe, nikada ne bi postigao tolike uspjehe. Mourinho je svjestan da je u nogometu najvažnije pobijediti, a to znači i zabiti gol. I tomu je sve podredio: strategiju i taktiku. Mourinho je veliki trener jer je, prije nego li se u klubovima u kojima je radio opredijelio za neku taktiku, uzeo u obzir tri važna elementa. Prvi je afinitet igrača koje ima na raspolaganju, drugi je tradicija kluba u koji je došao i treći je igrati moderno u duhu vremena. Što će Mourinhu “kontinuirani napad” kad on za to nema igrače. On je u Portu, Chelseaju i Interu taktiku igre prilagodio mogućnostima i znanju svojih igrača. U Interu je, uvažavajući tradiciju kluba, nastavio na tragu velikog trenera tog kluba Helenia Herrere, dakle, na tipu zatvorenije igre jer je to u duhu toga kluba. To je samo dokaz njegove inteligencije. Pa da je s Interom išao na nadigravanje s Barcelonom dobio bi sedam komada. Mourinho je to znao pa je išao na destrukciju igre, stavio je Eto’oa na jednog beka, Pandeva na drugog, a i Milita je vraćao u šesnaest metara. Tako je otupio Barcelonin napad, a čim je uvrebao priliku za kontranapad, zabio je gol. I zato je Mourinho velik.

Što za vas znači pojam “moderne igre”?

- To podrazumijeva ponajprije pravilnu selekciju igrača, na vrijeme prepoznati potencijal i onda raditi na njemu. Zatim je važna snaga, bitno je da igrač ima dovoljan kapacitet trčanja, moć ponavljanja i na kraju u toku igre sposobnost brzog oporavka i sposobnosti da se uloži nova energija i napor. Moderan nogomet znači igrati brzo, misliti još brže, trčati i skakati odlučno i jako. U vrijeme “vatrenih” Asanoviću je, primjerice, trebalo 1,25 sekundi da plasira svoju misao i uputi loptu gdje treba. Danas se mora na tu operaciju potrošiti gotovo upola manje vremena, odnosno igrač može razmišljati što će s loptom najviše 75 stotinki sekunde. Ako nije danas sposoban reagirati za manje od sekunde, ako u 0,75 sekundi ne preda loptu, na njemu su već dva, tri igrača, gubi loptu, a uz to je još izložen nemilosrdnom startu protivnika. Sve to zna Mourinho, tomu je prilagodio igru svakog pojedinca i momčadi i zato mu nema premca na svijetu. I zato će Inter osvojiti Ligu prvaka - zaključio je zanašeg prošlotjednog razgovora u svom šangajskom kampu Miroslav Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 05:13