PRIPREME NA POHORJU

Ćiro: Marković je kriv za stanje u našem nogometu

Trener svih trenera priprema svoju momčad za nastavak prvenstva u okolici Maribora. U četvrtak su Kinezi bili frapirani kada se na treningu pojavio i Davor Šuker
 Ronald Goršić / Cropix

POHORJE - Tog 17. lipnja 1998. Ćiro i Šuker iza sebe imali su Jamajku i kalkulirali o Japanu u Nantesu.

“Sine, ne spavam noćima od brige zbog Japana, a ovog mog Šukera ne bih dao za deset Batistuta”, Ćirina je rečenica u Vittelu koju su kroničari “vatrenih” pažljivo zapisali.

Na isti dan, 12 godina kasnije “deja vu” na Mariborskom Pohorju. Ćiro u ulozi trenera, a Šuker trenira. Doduše, nema Japanaca već su tu Kinezi, ali to je manje bitno u cijeloj priči.

“Šta? I ti si unutra. A majko mila... Nemaju ovi moji Kinezi popusta za tvoju veličinu”, smijao se Ćiro kad je ugledao Šukera u “ševi”. Zrak Pohorja sjajno utječe na Ćiru Blaževića. Za njega vrijeme kao da stoji.

- Vidiš sine ovo brdo - zagrlio nas je i pokazao na mjesto odakle se skijašice spuštaju po “Zlatnu lisicu”. Rekli su mi jučer da ću prije umrijeti nego se popeti na brdo. Prvi sam stigao gore.

Osmijeh će mu na tren nestati s lica kada mu spomenete Velimira Zajeca i najdraži klub.

- Znaš, kada me predsjednik Barišić molio da preuzmem Dinamo rekao sam da hoću, ali pod jednim uvjetom. Da Zajec ostane u klubu. Ja pristanem, a Zeko za par dana zapali u Atenu. Židak ode za njim i čitam drugi dan u Jutarnjem kako je Ćiro rovario protiv njega. Ma, nemam riječi.

Možda je zbog toga i otkazana već dogovorena utakmica Ćirinog Šangaja s Dinamom. Zeko je rekao da su oni bili spremni, ali Ćiro nije htio.

- Što je stariji, sve je zločestiji - ponovio je Ćiro Zekine riječi od prije nekoliko dana. Ipak, drago mu je zbog jednog čovjeka.

- Mlinka je zaslužio taj posao u Dinamu. Sretan sam zbog njega.

Toliko o “svetinji”. Realnost donosi Šangaj na Pohorju.

- Moji su oduševljeni. Ipak su Slovenci naši prijatelji. Uostalom, to su dokazali na referendumu neki dan.

Iako odaje dojam sretnog čovjeka, znamo da mu je teško u dobrovoljnom egzilu.

- Ponovit ću rečenicu na koju sam nedavno naišao, a koja će opisati moje duhovno stanje u milimetar. Nostalgija je opaka stvar, ali tek kad se vratim kući shvatim koliko je zapravo dobra.

A u kući se događaju do sada nezamislive stvari. Dvadesetak osoba iz nogometa je s one strane brave.

- Vlatko Marković je kriv za takvo stanje u nogometu. Ignorirao je ono što je savršeno znao. I moj prijatelj Horvat iz Varaždina koji kaže da ih je Mumlek izdao. Ti si ih izdao Horvat što im nisi dao plaću šest mjeseci. Poznajem Mumleka i Agića, to su čestiti ljudi. I ja bih orobio banku da mi djeca nemaju što jesti - rekao je Ćiro u jednom dahu i nakratko prekinuo. S druge strane bili su novinari iz Šangaja.

- Rekao sam im što i vama. Ne želim da moj klub kopira nekoga. Želim da se u Kini priča: Ovako igra Ćirin Šangaj.

No, nije optimist u nastavku prvenstva.

- Ima četiri momčadi koje mogu biti prve. Ivankovićeva je najjača, a mene brine... Vlado, daj pomozi. Kako se oni žuti zovu.

- Henan Jianye, šefe - spremno je odgovorio Zhang Yu, prevoditelj kojeg je Ćiro prekrstio u Vladeka.

I dok je pričao, u pozadini su se vrtili kadrovi utakmice Argentine i Koreje.

- Vidi ovog Maradonu. Najveći igrač svih vremena, a nema pojma o trenerskom poslu. Najbolje bi bilo da postroji igrače i ništa im ne kaže. Sama njegova pojava u svlačionici je dovoljna da ih digne.

SP ga se nije posebno dojmilo. Barem za sada.

- Možda smo svi previše očekivali. Ali, mene recimo Englezi nisu razočarali jer sam znao da Capello nije u formi. Onaj Amerikanac mu je dao lekciju u prvoj utakmici.

Poraz “furije” je ipak priča turnira. Barem za sad.

- Njihov nogomet je dekadentan. Samo u sredinu i širinu. Ništa okomito prema naprijed.

Ćirini favoriti se znaju.

- Argentina i Brazil. I Nizozemska bi mogla daleko. Uvijek su tu negdje, vrijeme je da naprave korak dalje.

I dok je pričao, često je Ćiro znao stati, pogledati novinare i reći kako mu je drago da nas vidi. Za kraj se potrudio za bombon.

- Jadna majka nekim vašim kolegama kada Ćiro preuzme Liverpool! Gazda mi je u Europi i pregovara s Amerikancima. Znam da je njegova posljednja ponuda bila 500 milijuna funti, a da ovi traže 800. Naći će se negdje - rekao je Ćiro, zagrlio Vladeka i otišao u šetnju. Ćiro u Liverpoolu. E to bi tek bila priča.

I supruga s Ćirom na Pohorju

Trening Shanghai Shenhua iznimno je dobro praćen. Osim domaćina primijetili smo i Ivicu Perkovića koji je došao dogovoriti pripreme Hrvatskog dragovoljca na Pohorju, ali i kolege iz Sarajeva koji su nam “off the record” otkrili kako još uvijek nisu prežalili odlazak Ćire iz reprezentacije “ljiljana”.

- Nikada više neće biti takav selektor, kao što će puno Miljacke proteći kroz Sarajevo dok dođemo tako blizu SP-u - otelo se jednom od njih. Zanimljivo, na Pohorju je i Zdenka Blažević, supruga “trenera svih trenera”, koja je sušta suprotnost od svog supruga. I dok Ćiro ne može živjeti bez medija, gospođa Zdenka je saslušala našu molbu za razgovor, ali i pristojno nas odbila.

- Znate, ja ne istupam u medijima - otpravila nas je gospođa Blažević.





Prevoditelj Zhang Yu - Vlado je najveći mudrac

Da bi igrači dobro shvatili Ćirine upute brine se Zhang Yu iliti Vlado. Prevodi sve od riječi do riječi, osim kada “treneru svih trenera” izleti psovka.

- To ne trebam. To su svi već naučili - smije se samozatajni Vlado koji je sušta suprotnost od Reze, Ćirina prevoditelja tijekom iranske putešestvije.

- Reza ja bio više fakin, dok je Vlado mudar čovjek. Čim su došli ovdje na pripreme, pozvao me na stranu i rekao mi je: Šefe, vama ovdje nije lako. A ništa mu nisam rekao. Vidio je na meni koliko sam vezan uz naše podneblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 05:21