DRAMA NA POLJUDU

Ante Vukušić zabio za pobjedu u zadnjoj sekundi: Ovo je kao u košarci!

Ovo je priča kakvu samo nogomet može režirati. Taj Ante Vukušić već je bio označen kao tragična figura ove utakmice nakon što je sredinom drugog poluvremena promašio mrtvu šansu sa pet metara, a onda se prometnuo u junaka
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX

SPLIT - Čudo se dogodilo na Poljudu! Baš tako pravo čudo, senzacija kakvu je zazivao trener "bijelih" Stanko Poklepović, scenarij kakav nisu mogli zamisliti niti najveći optimisti raspleo se ove večeri pred 35.000 gledatelja na Poljudu.

Gol Vukušića u zadnji čas, doslovce u zadnjoj sekundi pete minute sudačke nadoknade izazvao je erupciju na tribinama, Hajduk je pobijedio, izvukao je velika tri europska boda nakon što je nokautirao Anderlecht u pravoj infarktnoj završnici.

Vukušić: Baš kao u košarci, zabio sam u zadnjoj sekundi

Poklepović: Torcida nas je koštala pobjede protiv Dinama, a sad nam je pomogla

Ovo je priča kakvu samo nogomet može režirati. Taj Ante Vukušić, Hajdukov killer već je bio označen kao tragična figura ove utakmice nakon što je sredinom drugog poluvremena promašio mrtvu šansu sa pet metara, a onda se prometnuo u junaka, postao je s(p)retni strijelac za anale.

U dramatičnim minutama sudačke nadoknade bilo je više uzbuđenja nego tijekom cijele utakmice. Redale su se šanse na obje strane, bilo je tu svega, i promašaja i dvojbenih situacija za penal pred vratima Hajduka, ali izgledalo je da će ipak završiti bez golova.

A onda kad je turski sudarc Yildirim spremao se označiti kraj, bljesnula je kontra Hajduka. M.Ljubičić je lansirao Vukušića u šansi koji je jujrišao sam prema belgijskim vratima. Morao je to pogoditi, bila je to šansa kakvu nije smio propusti. I pogodio je, gurnuo je loptu pored Protoa u mrežu i bacio tribine u ekstazu.

Kakav je delerij tada nastupio teško je opisati, petnaestak minuta trajala je pjesma i skandiranje s tribina, navijači kao da nisu mogli vjerojati što se dogodilo, a oni koji su ranije napustili tribine žalit će što su kupili ulaznicu, a nisu svjedočili vrhuncu večeri.

Inake utakmica nije ponudila previše previše šansi i atraktivne igre. Kad se sve zbroji Hajduk je ipak imao bolje, zrelije prigode. Iako je Anderlecht imao više od igre, kontrolirao je događanja na terenu, prijetio je, ali falio im je taj završni udarac.

Očito uvažavajući činjenicu da je Hajduk izrazito domaćinska momčad, Anderlecht se postavio nešto defanzivnije nego što se to najavljivalo. Belgijski wunderkid Romelu Lukaku našao se na klupi za pričuve, vidjeli smo ga nakratko tek u finišu, a trener Ariel Jacobs pojačao je sredinu terena s još jednim veznjakom, Marecekom.

Pokazalo se to kao mudar potez jer Anderlecht je osvojio nadmoć u veznom redu, s figurom više Belgijanci su gospodarili terenom, imali su posjed lope, bili su brži, jači u duelu, a okomitim loptama tražili su situaciju za gol.

Vidjelo se odmah da odakle prijeti glavna opasnost, tandem Suarez-Boussouffa predstavljao je pravu naspast za zadnji red Hajdukove obrane. Posebno je neugodan bio Argentinac Suarez koji se vraćao duboko po loptu, a onda bi u trenu jurišao prema Subašiću.

Nakon prilično opreznog otvaranja upravo su Suarez i Boussuffa u 18. minuti složili prvu opasnu situaciju za Subašića. Suarezu je prošao lijevom stranom, zavrnuo je na peterac gdje je stizao Boussuffa, ali je Subašić u zadnji čas ušao u blok i ukrotio njegov udarac.

Hajduk je teško stvarao šanse. Teško su prolazili kroz zgusnutu sredinu, a Tomasov i An. Sharbini odbijali su se od dupliranih bokova.

Splićanima je preostalo da pokušaju nešto napraviti iz prekida, ali Ibričić u par situacija nije bio najprecizniji.

U ovakvom odnosu snaga na terenu Hajduku je trebao jedan individualni potez, nekakva imaginacija koja će napraviti razliku. Učinio je to Anas Sharbini u 45. minuti kada je gurnuo loptu kroz noge svom čuvaru Gilletu i zavrnuo na Vukušića koji je uspio doći do lopte, ali njegov udarac glavom nije završio u okviru vratiju.

Poklepović je odlučio pojačati sredinu terena pa je umjesto Tomasova poslao u igru Bulkua. Ta promjena unijela je malo više odlučnosti, "špirita" u splitske redove. Splićani su postali opasniji.

Nisu mogli poželjeti bolju situaciju od one koja se ukazala Vukušiću u 58. minuti kada nije zabio sa pet metara. Ubacio mu je Strinić, a Vukušić nije dobro reagirao.

Subašić je i ovog puta imao svoj dan, skinuo je sve opasne situacije pred svojim vratima. I najzaslužniji je što se u produžetke ušlo bez golova. A onda se ukazao Ante Vukušić. Hajdukov sveti Ante, na ponos svoje Cetinske krajine, odakle je rodom, pogodio je za tri punta...

Hajduk - Anderlecht 1-0 (0-0)

Hajduk: Subašić 7,5, Maloča 6,5 Vejić 6,5 J.Buljat 6,5, Strinić 6,5, Brkljača 6,5 (od 77. Trebotić -), M.Ljubičić 7, Tomasov 5,5 (od 53. Bulku 6,5), Ibričić 7, An.Sharbini 6,5 (od 64. Čop -), Vukušić 8.

RSC Anderlecht: Proto 6,5, Gillet 5,5, Mazuch 6, Juhasz 6, Deschacht 6, Biglia 7, Kouyate 6,5, Polak 6, Marecek 6 (od 66. Legear 6), Suarez 7 (od 79. Lukaku -), Boussoufa 6,5.

Strijelci: 1-0 Vukušić 90+5 (as.M.Ljubičić)

Igrač utakmice: Ante Vukušić (Hajduk)

Sudac: Bulent Yildirim 7; pomoćnici: Eyisoy i Satman (svi iz Turske).

Žuti kartoni: Bulku i Maloča (Hajduk)

Crveni kartoni: -

Stadion: Poljud.

Gledatelja: 35.000

Europa liga, skupina G, 2. kolo:

Hajduk - Anderlecht 1-0 (Vukušić 90+5)

Zenit - AEK 4-2 (Hubočan 1, Bruno Alves 13, Lazović 43, 58 / Liberopoulos 37, Kafes 82-11m)

Redoslijed: 1. Zenit 6, 2. AEK 3, 3. Hajduk 3, 4. Anderlecht 0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:23