BITI ILI NE BITI

Vujčić upozorava: Ako Grad ne pomogne, košarkaški div s Gripa danas ide u stečaj!

 Jakov Prkić / Cropix

Nekadašnji košarkaški div s Gripa već godinama živi kao bolesnik na aparatima, s teškom dijagnozom i malim izgledima za oporavak. S vremena na vrijeme u ovom slavnom klubu - koji je u svojim zlatnim danima bio trostruki europski prvak, a NBA-u je dao čitavu jednu petorku - ipak se ukaže tračak nade kao svjetlo na kraju tunela.

Dogodilo se to i neku večer, kad su Gripe opet bile lijepo popunjenje. Na tribinama je bilo oko 1500 gledatelja, a igrao se ligaški derbi protiv Alkara iz Sinja. Opet je zaigrao 33-godišnji Nikola Vujčić, koji se u klub vratio kao sportski direktor i vlasnik košarkaške akademije, ali i kao igrač, spreman pomoći na parketu.

Vujčić u trostrukoj ulozi

- Kad sam se prvi put vratio na Gripe, ljeti 2010., nismo mogli skupiti deset igrača za trening. Klub se u posljednjem kolu spasio od ispadanje iz Lige. To je valjda bio trenutak kad je ovaj klub dotaknuo dno - kaže Vujčić.

Vujčić se otad na Gripama pojavljuje u trostrukoj ulozi. On je sportski direktor i igrač, ali i vlasnik košarkaške Akademije koja upravlja omladinskim pogonom KK Split. Potpuno je besplatno doveo 14 mladih košarkaša na Gripe, a među njima su sedmorica reprezentativaca, uredio je stacionar za mlade košarkaše na Kmanu...

Naša škola naš je izlaz

- Da bi se napravio nekakav iskorak, postoje dvije opcije. Prva je da uložite novac i pokupujete igrače na tržištu. Jasno je da to nije dolazilo u obzir. Tu ideju smo eliminirali u startu, jer novca nema. Drugi je način da izgradimo klub na zdravim temeljima, a to znači da krenemo od omladinske škole. To je dugotrajniji proces, ali u njemu vidimo jedini izlaz.

Gripe su nekad bile rasadnik košarkaša. Nema kluba koji je dao petorku u NBA ligu: Kukoč, Rađa, Tabak, Šundov i Ukić. No, upravo je Roko Ukić posljednji reprezentativac koji je ponikao na Gripama.

- Radi se o sustavnom neradu u omladinskoj školi - kaže Vujčić. - Talenata je uvijek bilo i uvijek će ih biti, ali ne može se dogoditi da samo jedan od njih tisuću dođe do prve momčadi.

Naravno, kad ste spremni tako nešto reći, i od drugih tražiti ono što tražite od samoga sebe, onda se nađete u situaciji da doživljavate otpore i podmetanja. To je klasična splitska priča. Događalo se to i Vujčiću, ali nije ga to obeshrabrilo.

- Meni bi bilo najlakše dignuti ruke od svega. No, ako se svi budemo tako ponašali, što će onda ostati od ovog kluba? - pita se Vujo.

Split zaslužuje veliki klub

Mnogi su već odavno dignuli ruke od Gripa kaže Vujčić:

- Obišli smo, valjda, sve splitske tvrtke. Tražili smo donacije, ne u novcu nego u proizvodima za naše mlade košarkaše, ali izuzev braće Pivac iz Vrgorca i Svaguše, nitko nije želio ništa donirati. Znam da su teška vremena, ali i to pokazuje u kakvom okruženju živimo.

KK Split ima novog trenera Nikšu Bavčevića, ima momčad koja je miks veterana i golobradih poletaraca, igrat će u Ligi za prvaka, a ambicije su jasne:

- Svjesni smo da ne možemo “prodavati” košarku jer nemamo kvalitetu da se nosimo s ekipama iz Zagreba. No, želimo vratiti publiku na Gripe, želimo im pružiti doživljaj i zabavu za cijelu obitelj. Nemamo novca za igračka pojačanja, pa ćemo morati pričekati da stasaju naši mladi igrači. Ovaj klub i ovaj grad zaslužuju imati klub u regionalnoj ligi, u europskim natjecanjima, zaslužuju imati mjesto gdje će se dolaziti s guštom gledati košarku i uživati. To mora biti naš cilj!

Ne trošimo milijune

Vujčićeve riječi zvučale bi optimistično, ali...

- Ovaj klub više ne troši milijune, iako nam svako malo stigne neki račun iz prošlosti. Srezali smo budžet na 250.000 eura godišnje, to je ukupan trošak profesionalnog pogona. Sveli smo se u skromne okvire. No, nećemo moći preživjeti bez pomoći Grada. Obećali su nam sufinaciranje u iznosu od dva milijuna kuna godišnje za sljedeće tri godine. Očekujemo da u ponedjeljak Gradsko vijeće izglasa odluku o tome. Trebaju nam jamstva za kredit koji ćemo podignuti u banci, jer nam novac treba odmah. Ako se to ne dogodi, onda KK Split definitivno ide u stečaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:38