SVEOPĆE RAZOČARANJE

UTUČENI DARIO ŠARIĆ 'Očekivao sam puno od Svjetskog prvenstva, a nisam dobio ništa'

‘Teško je mene okriviti za hrvatski neuspjeh. Imam 20 godina i tek sam treću godinu član reprezentacije’
 Cropix

Sjetnih lica i sporih koraka hrvatski košarkaši u nedjelju su napuštali hotel Melia Castilla u Madridu. Nisu očekivali da će se tako rano oprostiti od Svjetskog prvenstva, kad je najvažniji dio natjecanja tek započeo.

Ante Tomić je odmah krenuo u Barcelonu i kratko procijedio: “Tužan sam”. Damjan Rudež je otišao iseliti se iz stana u Zaragozi, a u Španjolskoj će nekoliko dana ostati i Oliver Lafayette sa suprugom. Ostalima su odredišta bila u Hrvatskoj.

Dario Šarić će dio odmora provesti u svom Šibeniku, a ubrzo će put Istanbula, na prve pripreme s novim klubom Anadolu Efesom. Rano ispadanje sa SP-a ga je jako pogodilo. Još vruć poslije utakmice nije imao snage za razgovor. Jutro je stišalo intenzitet emocija, ali osjećaj se nije mijenjao...

Dvojica na petoricu

- Tužan sam. Očekivao sam puno od prvenstva, a nismo dobili ništa. Osjetio sam kako je igrati na Svjetskom prvenstvu, ali puko stjecanje iskustva možda veseli nekoga drugoga. Mene sigurno ne može.

Šarić je u mlađim kategorijama reprezentacije i u dresu Cibone nebrojeno puta pokazao da je rođeni pobjednik, fajter bez premca. Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2014. nije uspio...

- Nisam zadovoljan ni sam sobom, niti cijelom momčadi. Bio sam srcem i glavom sto posto u reprezentaciji. Moj obavezni dio igre nije bio problem, ali na prvenstvu nas nije išlo. Moramo si pogledati u oči jer smo svi trebali bolje odigrati. Protiv Francuske su samo Bogdanović i Tomić bili raspoloženi. Za pobjedu su nam nedostajala još dvojica s većim brojem koševa. Da smo ih pronašli, danas bismo pričali o četvrtfinalu protiv Španjolske. Francuzi su nas prokužili i dopustili njima dvojici da igraju, a nas ostale zatvorili. Nije normalno da samo dvojica zabijaju i donesu pobjedu.

I Šarić je među onima čiji učinak je nedostajao u obračunu s Francuzima. Počeo je odlično, Diaw je u prvih 20 minuta šutirao 0/4, ali Dario se više nije isticao...

- Teško je samo mene okriviti. Imam 20 godina i tek sam treću godinu reprezentativac. Opredijelili smo se za druge stari, za mene nije bilo lopti i akcija.

Dojam je i da Darijev kreativni potencijal nije dovoljno iskorišten...

Nemoćna momčad

- Lako je biti pametan poslije prvenstva i pričati što smo trebali. Trebala su nam još dva igrača za pobjedu protiv Francuske jer smo bolja ekipa od njih. Glupo mi je na takav način pričati jer smo ispali, ali niti Grci nisu bolji od nas. I tu sam očekivao pobjedu, ali s tom utakmicom su krenuli problemi.

Ispraćaj je bio raspjevan, u utakmici protiv Litve u zagrebačkoj Areni reprezentacija je demonstrirala silu, ali u Sevilli i Madridu kao da smo gledali lošu kopiju.

- Rezultat nije dobar. Zabrinjavajuće je da osim Argentine nismo dobili niti jednog ozbiljnog suparnika, a izgubili smo i od Senegala. Sami od sebe smo očekivali puno više i da ćemo igrati bolje. Posebno nakon pokazane moći protiv Litve. Ne znam gdje je nestala ta moć. Nakon odmora nužna je analiza prvenstva, trebamo vidjeti u čemu smo i zbog čega najviše griješili. Uglavnom, nisam sanjario o polufinalu, razmišljao o određenom rezultatu. Išao sam utakmicu po utakmicu i u svakoj želio pobijediti.

Psihološki pad

Učinak na SP-u vratio je neke duhove iz ormara za koje se naivno mislilo da su nakon bajke u Sloveniji zaključani na dulje vrijeme. Neizbježno je povlačenje paralele s lanjskim Eurobasketom.

- Na pripremama je bilo bolje nego lani, ali na prvenstvu smo igrali teže i uslijedio je psihološki pad svih igrača. Nismo se uspjeli podići, vratiti na pravi put a naš rezultat je posljedica toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:47