UGLEDNI KOLUMNIST

LOWE O HRVATIMA U NBA 'Netsi su jedva dočekali Bogdanovića, a Šarić može postati velika zvijezda'

Rudež ima 28 godina i rijetkost je da Europljani dolaze u tim godinama. U Europi je igrao obje krilne pozicije, ali Pacersi će ga vjerojatno više koristiti kao lažnu 'četvorku'
 AFP

Onima koji prate košarku pozornije, pogotovo NBA ligu, Zacha Lowea ne treba posebno predstavljati. No, za ostale recimo da se radi o jednom od najuglednijih kolumnista u Americi, kada se radi o NBA ligi onda je sigurno u Top 5. Lowe je kolumnist sada već kultnog Grantlanda, koji je pokrenula najveća sportska mreža na svijetu ESPN.

Iako prvenstveno pokriva NBA ligu, Lowe ovih dana prati SP u Španjolskoj i pozorno je pratio hrvatsku reprezentaciju, prije svih tri Hrvata koji će, prije ili kasnije, zaigrati u NBA ligi Bojana Bogdanovića, Damjana Rudeža i Darija Šarića.

Njima će se Lowe uskoro baviti u svojim kolumnama, a ekskluzivno za Sportske novosti našim čitateljima dao je svoj komentar što očekuje od hrvatskog trolista u NBA i što očekuje njih u najjačoj ligi svijeta.

No, prije svega objasnio je zašto je navijač Hrvatske. Naime, tijekom SP u nogometu i ovog u košarci Lowe je na svom Twitter profilu, gdje ima čak 200 tisuća sljedbenika, često slao navijačke poruke na hrvatskom jeziku.

Prva riječ - ‘pivo’

Supruga je odrasla u Dubrovniku i još uvijek imamo puno rodbina i prijatelja tamo. U Hrvatskoj smo gotovo svako ljeto, ja sam bio pet puta dosad. Jadransko more jednostavno je prekrasno. Mislim da nikada nisam vidio more ili ocean koja je ima takvu divnu plavu boju, a kroz koju možeš vidjeti do dna i na dubokim dijelovima.

Uvijek uživam u Hrvatskoj. Prekrasna je to zemlja, a kako dolazim iz New Yorka, lijepa je promjena kada možete sjesti, popiti kavu (ili Karlovačko) i sjediti koliko god želite, bez da vas netko uznemirava.

Što se hrvatskog jezika tiče, danas znam stotinjak riječi i fraza, a ženina rodbina me, naravno, naučila psovke i riječ “pivo” prije bilo čega drugog.

Dugo čekamo Bojana

Uzbuđen sam oko sve trojice Hrvata koji će doći u NBA ligu. Bojan ima 25 godina i dugo ga čekamo da dođe s ove strane oceana. S obzirom na to da sam Njujorčanin, radujem se tome što ću ga gledati izbliza u Brooklynu. On je svestran košarkaš koji bi se trebao uklopiti u bilo kakvo okružje, iako će se morati prilagoditi činjenici da neće biti središnja figura u napadu i da neće imati puno lopti u “post-upu”, što je bio slučaj u Europi i hrvatskoj reprezentaciji. Također, bit će zanimljivo vidjeti kako će šutirati s udaljenosti na kojoj je NBA trica.

Šarića obožavam. Momak je strašno živahan pod koševima, način na koji se lakta za bolju poziciju mi se sviđa. Mora poraditi na šutu, ali vidi se da je radnik, da ima ispravan pristup. Jako je vješt za tako mladog i tako visokog igrača, jedva čekam da dođe u Philadelphiju.

Rudež ima 28 godina i rijetkost je da Europljani dolaze u tim godinama. U Europi je igrao obje krilne pozicije, ali Pacersi će ga vjerojatno više koristiti kao lažnu “četvorku”. Možda će jedino teška ozljeda Paula Georgea to promijeniti. Frank Vogel ne voli koristiti šutere na “četvorci” kojima ne vjeruje potpuno kada je obrana u pitanju. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će se Rudež boriti za te minute. No, on je veliki radnik s odličnim pristupom i još boljim šutom.

Teletović kao primjer

Šarić ima najbolju šansu da pridonese odmah, pogotovo što je velika mogućnost da će Sixersi biti užasni i kad on stigne u Philadelphiju. Može igrati važnu ulogu čim dođe, na oba kraja terena. Teško je ocijeniti kako će njihov roster izgledati za dvije godine, samo su njihovi pickovi s drafta sigurni da će biti u ekipi i tada, ali oni sada imaju rupu na poziciji krilnog centra. Šarić bi se tamo prirodno uklopio.

Bogdanović je iz ove perspektive puno zanimljiviji. Dolazi u dobru momčad, u kojoj barem tri igrača imaju loptu gotovo cijelo vrijeme - Joe Johnson, Deron Williams i Brook Lopez. Igrali su često “small ball” (igra s uglavnom nižim igračima) dobar dio sezone kada se Lopez ozlijedio, s Paulom Pierceom na “četvorci”, ali nejasno je kako će to opet raditi sada kada je Lopez zdrav. Na poziciji “četvorke” nemaju širinu, pogotovo ako Kevin Garnett opet bude imao ćudljive igre.

Bogdanoviću bi pokazatelj trebao biti put Mirze Teletovića do igrača rotacije i pokazatelj da minutaža u NBA ne dolazi sama od sebe, čak ni za europske igrače, koji dolaze igrati za dobru plaću.

Rađa uvijek u srcu

Odrastao sam kao fan Boston Celticsa, pa će Dino Rađa uvijek imati posebno mjesto u mom srcu! Toni Kukoč je neosporni genij, a volim gledati Antu Tomića kad mogu. Međutim, od svih hrvatskih igrača koje sam vidio za vrijeme mog profesionalnog praćenja lige, Dario Šarić ima najviše potencijala da postane važan NBA igrač. Držim mu palčeve!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:57