PAKIRA KOFERE

Željko Vela: Ne odlazim pun gorčine, vrijeme je za novi izazov

Željko Vela, šef HTV-ova projekta Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, nakon 15 godina odlazi s HTV-a
110706 zagrebzeljko velasnimio goran mehkek-studio-
 Goran Mehkek / CROPIX

Neposredno prije odlaska na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici šef HTV-ova projekta, iskusni sportski novinar i sportski komentator Željko Vela podnio je zahtjev za sporazumni otkaz radnog odnosa s kućom u kojoj je proveo 15 godina. To je iznenadilo sve, a kako je Vela već bio u avionu za Johannesburg kada se vijest pročula i poslije u velikoj gužvi oko cijelog projekta, sve do sada nije javno komentirao svoju odluku. Sa Željkom Velom razgovarali smo o motivima njegova odlaska s Prisavlja, ali i o tome kako mu prolazi otkazni rok na SP-u, najjačem događaju najvažnije sporedne stvari na svijetu.

• Kakvi su za sada dojmovi sa SP-a?

- Za sada su dojmovi dobri. Ništa spektakularno, ali dobro. Ako govorimo o nogometnom dojmu, onda sam osobno malo razočaran jer u prva četiri dana nismo vidjeli pravu, veliku utakmicu, ali to valjda tako mora biti. Organizacijski, ide nekako. Smješteni smo na dobrom i sigurnom mjestu, a ništa previše ne šteka ni s tehnikom. Domaćini se u nekim stvarima organizacijski malo muče, ali imaju volju sve napraviti dobro i to treba cijeniti.

• Kako izgleda klasični dan HTV-ove ekipe?

- Podijeljeni smo u ekipe - oni koji su poslom vezani za Međunarodni TV centar (IBC), a to su tehničari, montažeri i novinari koji izrađuju priloge za emisiju, odlaze u IBC u naš ured. Komentatori rade prema svom rasporedu, ovisno o tome imaju li toga dana prijenos i u kojem gradu. A naša lutajuća ekipa radi baš to: luta, traži priče, snima i šalje priloge u Hrvatsku. Svi koji smo u Johannesburgu, vidimo se ujutro na doručku i možda, ponekad, navečer.

• Radite li sada ipak s manje presinga ili entuzijama jer nema naše reprezentacije na SP-u?

- Ne bih rekao. SP je golemi sportski događaj i svakom članu ekipe čast je i zadovoljstvo što je dio toga. Mislim da nema manje entuzijazma u profesionalnom smislu, a sigurno bi svakom od nas bilo ljepše raditi da je Hrvatska također ovdje.

• S obzirom na silna sigurnosna upozorenja, gotovo paranoju, kakvo je uistinu stanje na terenu? Osjećate li se nesigurnima?

- Gledano iz hrvatske perspektive, imao sam određenu nelagodu oko odlaska u Johannesburg. I da budemo načisto, Johannesburg je opasan grad. Ali, nije to džungla na svakom djeliću asfalta. Postoje dijelovi grada u koje ne ideš nikada, postoje oni u koje ne ideš kad padne mrak ili ne ideš sam. A postoje i sigurni dijelovi. Slušamo savjete lokalnih znalaca, ponajprije njemačke obitelji koja vodi naš hotel, a živi ovdje 30 godina. Disciplinirani smo, nitko ne luta sam naokolo i ostane li tako, bit će u redu. Ne osjećamo se nesigurno.

• Jeste li ipak uspjeli malo do sada razgledati JAR, kakvi su vam domaćini, hrana...?

- Nisam vidio previše, samo dva trga u sigurnijim zonama gdje se navečer okupljaju navijači i može se pogledati utakmica. Za sada je raspored rada poprilično gust. Bit će vremena za razgledavanje tamo prema kraju SP-a. Spavamo u jednom privatnom apartmanskom naselju s bungalovima koji jako podsjećaju na kućice Štrumfova, pa ga od milja zovemo Štrumfograd. Vode ga Bavarci za koje radi još nekoliko Europljana. Hrana je gotovo europska, domaća. Jako nam se sviđa iako smo za potpuni gušt došli u krivo godišnje doba. Ovdje je sada zima, ali nismo mogli birati.

• Ovo će vam biti posljednji sportski događaj koji radite za HTV jer ste prije puta dali otkaz. Što je presudilo da nakon 15 godina odlučite otići s Prisavlja?

- Nisam dao otkaz, nego sam podnio molbu za sporazumni prekid radnog odnosa nakon SP-a. Jednostavno, dobio sam ponudu koja me je na više načina zaintrigirala i odlučio sam je prihvatiti.

• Je li vam zato ovaj SP emotivniji od drugih sportskih događaja koji ste radili?

- Za sada ne. Radim normalno, kao i do sada. Vjerojatno će biti emotivnije kako se SP bude bližio završetku.

• Kakve su bile reakcije kolega?

- Različite. Najčešće čuđenje i pitanje zašto sam to učinio. Nadaju se da sam dobro izabrao. Ja vjerujem da jesam.

• Je li bilo teško donijeti takvu odluku?

- Nije bilo jednostavno. Ali, stavio sam sve na vagu, razmišljao, savjetovao se s obitelji i odlučio ovako kako sam odlučio. Važno je razumjeti da mene s HTV-a nitko nije potjerao. Nisam se ni na koga naljutio. Ne odlazim pun neke gorčine. Imao sam vrlo dobar status. HTV će uvijek ostati moja kuća u kojoj sam naučio sve što o ovom poslu znam i u kojoj sam postao netko i nešto u novinarskom smislu. Jednostavno, mislim da je vrijeme za nešto novo.

• Kamo odlazite? Priča se o novoj TV postaji Arena.

- Prema dogovoru s mojim novim poslodavcima, još ne mogu reći što ću raditi u budućnosti. Ali, znat će se ubrzo.

Hrana je gotovo domaća, europska

• Jeste li ipak uspjeli dosad malo razgledati JAR, kakvi su vam domaćini, hrana...?

- Nisam vidio previše, samo dva trga u sigurnijim zonama gdje se navečer okupljaju navijači. Spavamo u jednom privatnom apartmanskom naselju s bungalovima koji jako podsjećaju na kućice Štrumfova, pa ga od milja zovemo Štrumfograd. Vode ga Bavarci za koje radi još nekoliko Europljana. Hrana je gotovo europska, domaća. Jako nam se sviđa iako smo za potpuni gušt došli u krivo godišnje doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 00:57