BEZ HAPPYENDA

Wesley Snipes odležat će tri godine zatvora zbog poreza

Wesleyja je sustigao dug iz vremena kada je najviše zarađivao, a kad izađe iz zatvora, imat će 50 godina

Jedan od najvećih holivudskih akcijskih junaka, Wesley Snipes, nakon dvije godine od prve sudske presude zbog utaje poreza ipak odlazi u zatvor, i to na pune tri godine. Prije dva dana odbijena mu je žalba u kojoj je jedini “argument” bio taj da je kazna - nerazumna.

Snipes je, podsjetimo, s porezom “muljao” od 1999. do 2001. godine, pri čemu je uspio zatajiti čak 17 milijuna dolara. Federalni sudac William Terrell Hodges u veljači 2008. odredio mu je godinu dana zatvora za svaku godinu u kojoj je izbjegavao svoje porezne obveze, a porez se u obećanoj zemlji Americi ne oprašta. Sudac prema Snipesu nije bio milostiv čak ni prije presude, kada je Snipesov odvjetnički tim uspio namoliti poreznike da od glumca prime tri čeka u ukupnom iznosu od pet milijuna dolara.

Posljednji film

Ni poreznike pa ni sud to nije nimalo fasciniralo jer je glumac od 1993. do 2000. zaradio barem 103 milijuna dolara, a porez je prestao plaćati 1998. godine, kada je čak tražio povrat u iznosu od sedam milijuna dolara. Na kraju je sud podigao optužnicu zbog neplaćanja poreza na prihod od 58 milijuna dolara. Pokušalo ga se optužiti i za neplaćanje poreza od 2002. do 2004., no iz toga se nekako uspio izvući.

Sudac je glumca nakon prve presude pustio na slobodu, sve dok ona ne bude pravomoćna pa je Snipes u međuvremenu bio dovršio film “Brooklyn’s Finests” s Richardom Gereom i Ethanom Hawkeom, pojavio se lani i u Veneciji na premijeri filma te u svakoj prilici u izjavama isticao da mu je žao, kako se promijenio, da je pogriješio...

No, glumac je nekako uvijek izbjegao izreći riječ “porez”. Ni u jednoj izjavi od presude do danas nije izgovorio zašto je, zapravo, osuđen.

Ovaj 47-godišnji glumac, koji je u drugom braku s južnokorejskom slikaricom Nikki Park, s kojom ima četvero djece, kada izađe iz zatvora, imat će više od 50 godina.

Glumio u videospotu ‘Bad’

Sumnja se da će se uopće nastaviti njegova posrnula karijera. Malo je poznato da je ovaj Njujorčanin glumio i u videospotu “Bad” kralja popa Michaela Jacksona, nakon čega počinje njegova glumačka karijera. Nju je pak izgradio prvenstveno na borilačkim vještinama, dobrome izgledu i solidnom glumačkom umijeću. Danas se kao njegov najveći filmski uspjeh smatra vampirska trilogija “Blade”, a kako su akcijski trileri prepuni tučnjave i “pucačine” prestali biti blockbusteri, njegovi su ostali filmovi od 2000. uglavnom ostali neprimjećeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:18