OPET U KAZALIŠTU

VELIKI POVRATAK NA SCENU Veljača: ‘U predstavi igram fatalnuglumicu, za sada nemam tremu’

Veljača je dobila glavnu ulogu u kultnoj drami Toma Stopparda ‘Prave stvari’. To joj je treća uloga u teatru
 Berisava Picek/CROPIX

Sedam godina, koliko je prošlo od njezine posljednje velike uloge, Jelena Veljača ponovno se vraća glumačkom poslu. I to ne angažmanom u nekom od televizijskih soap projekata koji su je proslavili kako ispred tako i iza kamere, već u predstavi “Prave stvari” kojom će kazalište Mala scena obilježiti 25 godina svog osnivanja.

Veljača je dobila glavnu ulogu fatalne glumice u kultnoj drami Toma Stopparda u kojoj će zaigrati s Draženom Čučekom, Jasnom Bilušić, Franom Perišinom, Mislavom Čavajdom i drugima. Probe su počele prošli tjedan, a predstava u režiji Ivice Šimića na repertoaru Male scene naći će se od 6. studenoga i bit će odigrana 30 puta.

CROPIX

Ljubavna priča

U središtu priče je oženjeni pisac koji se zaljubljuje u glavnu glumicu nove produkcije vlastitog dramskog teksta. Prvi put je izvedena u Londonu 1982. s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama, dok su na Broadwayju likove prvi put oživjeli Jeremy Irons i Glenn Close.

Kako su “Prave stvari” bile prva predstava koja je izvedena na Maloj sceni, također u režiji Ivice Šimića dok su u glavnim ulogama bili Vitomira Lončar i Branimir Supek, gotovo logično se nametnula odluka da tim istim komadom obilježe svoj rođendan.

‘Sve se poklopilo’

Angažmanom Veljače, kazalište je uspješno privuklo pozornost javnosti na svoju obljetnicu jer gotovo više nitko nije očekivao da će se Jelena vratiti glumi, iako sama nikad nije rekla definitivno zbogom toj profesiji. U intervjuu za Studio prije šest godina, nakon svog posljednjeg velikog glumačkog angažmana u seriji “Urota” kada je već dobrano zagazila u scenarističke vode, na pitanje o glumačkim planovima je odgovorila:

- Teško bi mi bilo reći da je gluma nešto što je iza mene, ali iz svih mojih izbora i postupaka, čini se da je stvarno tako. Oduvijek sam pisala, pa moj prelazak u scenarističke vode ljudima koji me znaju nije bilo toliko iznenađenje, kao što je bilo javnosti.

Vezana uz glumce

Ne mogu naravno decidirano reći kako je gluma stvar prošlosti, ali trenutno u ovom poslu nalazim veće zadovoljstvo, kazala je Veljača tada. A sada joj se napokon sve posložilo pa se odlučila nakratko ostaviti pisanja kojim se posljednjih deset godina intenzivno bavi. - Jako je uzbudljivo. Do sada sam na novinarska pitanja o svom glumačkom povratku odgovorila je da se mora poklopiti puno stvari - od trenutka, uloge i kolega do projekta.

- I onda me je Bucka (Vitomira Lončar op. a.) nazvala i ponudila mi predstavu, jednu od mojih najdražih drama o ljubavi i prevari koja me oduševila još kao srednjoškolku. Ovo je na neki način izlet za koji ne znam u što će se pretvoriti. Ja jesam spisateljica i scenaristica zadnjih deset godina, to je zaista moje najveće zadovoljstvo, ali sam i glumica koja je završila Akademiju. Uostalom, kako sam radila u TV produkcijama, uvijek sam ostala vezana uz glumce, iako ne radom ispred kamera. Treme nemam, pitajte me za nju dva dana prije premijere, a jesam li još u glumačkoj formi, to ćemo tek vidjeti - rekla je Jelena Veljača. Ovo joj je treća predstava u karijeri, a zadnji put je igrala u komadu kazališta Gavella “Tirza” prije deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 10:23