25. OBLJETNICA MALE SCENE

POVRATAK JELENE VELJAČE U KAZALIŠTE Oženjeni pisac zaljubljuje se u glavnu glumicu

 Saša Novković
Kazalište Mala scena obilježava 25 godina kultnom dramom Toma Stopparda 'Prava stvar' o braku i pisanju u kojoj glumi Jelena Veljača

Neovisno kazalište Mala scena ove sezone obilježava 25 godina postojanja novom produkcijom istog naslova kojim je otvorilo vrata na adresi Medveščak 2 otvorilo u prosincu 1989. godine - kultnom dramom Toma Stopparda 'Prava stvar'.

Redatelj predstave i ujedno umjetnički ravnatelj Male scene Ivica Šimić okupio je glumački ansambl koji čine Jelena Veljača, Dražen Čuček, Jasna Bilušić, Frane Perišin, Mislav Čavajda, Lana Helena Hulenić i Marko Hergešić.

"Upravo smo ovim tekstom željeli započeti život Male scene u širem, europskom okruženju. Sada, nakon 25 godina, i nakon što smo pozicionirali Malu scenu kao prepoznatljivo europsko kazalište, želimo se ponovno prisjetiti početaka i podsjetiti našu publiku na najvećega suvremenog dramskog autora i njegovo univerzalno djelo o braku i pisanju, emocionalnoj vrijednosti i intelektualnom integritetu, o visokoj umjetnosti i popularnoj kulturi", kaže o cijelom projektu ravnateljica Male scene Vitomira Lončar.

‘Prava stvar’ propituje odnose u kazališnom svijetu, ali i one muško-ženske, etičnost u ljubavi poslu, te granice mašte i stvarnosti. U središtu joj je radnje oženjeni pisac koji se zaljubljuje u glavnu glumicu nove produkcije vlastitog dramskog teksta, a koji se bavi – brakom na rubu kolapsa.

Drama je praizvedena londonskom kazalištu Strand,16. studenog 1982. u režiji Petera Wooda s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama. Sedam godina kasnije i pet godina nakon premijere na Broadwayu (s Jeremyjem Ironsom i Glenn Close) održana je i hrvatska premijera u Maloj sceni i to 8. prosinca 1989. u režiji Ivice Šimića, scenografiji Dinke Jeričević te s Brankom Supekom i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama.

Ulaznice su u prodaji od 17.rujna u 16 sati u Kazalištu Mala scena, a publika će predstavu moći pogledati isključivo u ograničenom broju termina, njih – 30, i to svakodnevno od 6. studenoga do 5. prosinca 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 14:47