SAMO ZA 39.90 KUNA

U PRODAJI 4. SVEZAK IGRE PRIJESTOLJA Za snimanje bitke dubrovačke zidine dograđene u Irskoj

Obožavatelji serijala “Pjesma Leda i Vatre” dugo su čekali ovaj trenutak. Premda je već na kraju “Igre prijestolja” bilo jasno da je Rat pet kraljeva počeo, tek velika završnica “Sraza kraljeva” donosi veliku bitku za prevlast u Sedam Kraljevina - bitku za samu prijestolnicu, Kraljev Grudobran. Stannis Baratheon, samoproglašeni kralj, dovodi flotu pod zidine kralju koji sjedi na Željeznom prijestolju, uvjeren da Joffrey Baratheon nema pravo nositi krunu.

Ljubitelji HBO-ove serije “Igra prijestolja” ovaj su prizor dočekali tek u devetoj epizodi druge sezone: sa scenarijem samoga Georgea R. R. Martina i u režiji Neila Marshalla, Crnovoda se smatra jednom od najspektakularnijih bitaka u povijesti televizije.

Dubrovnik u S. Irskoj

Za potrebe snimanja u Sjevernoj Irskoj sagrađen je produžetak gradskih zidina tako da izgleda sukladno zidinama Dubrovnika gdje se serija snima upravo od te, druge, sezone.

No, ma kako upečatljiv doživljaj na malom ekranu bio, Bitka na Crnovodi u samoj knjizi ima razmjere koji nadmašuju sve ondje viđeno.

Epske scene

Ispripovijedana uglavnom s motrišta Tyriona Lannistera, namjesnika kralja Joffreyja, s jedne, te Davosa Seawortha, namjesnika kralja Stannisa, s druge strane, ova pomorska i kopnena bitka spada među vrhunce akcijskih prizora u povijesti fantastičke književnosti te tvori jednu od najepskijih scena u cijelome Martinovu serijalu, ionako već pojmu suvremene epike.

Naravno da bitka nije sve: Martinovi likovi prolaze iskušenja počesto teža od onih ratnih. To ne vrijedi samo za djecu obitelji Stark, raspuhanu ratom. Daenerys Targaryen proživjet će mistično iskustvo s dalekosežnim posljedicama u dalekome Qarthu, dok će Jon Snow u studenim predjelima s one strane Zida biti prisiljen na nesnosan moralni odabir.

Završetkom “Sraza kraljeva” Martin plastično prikazuje svoju sposobnost spajanja fascinantne radnje s još fascinantnijim likovima u cjelinu zbog koje je i postao jedan od najomiljenijih svjetskih pisaca današnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:27