MONEGAŠKI KNEZ

Princ Albert za 50 milijuna USD kupio Mercedes među avionima

Princ Albert II. od Monaca , poznati ljubitelj Dassaultova Falcona, zamijenio je svoj stari Falcon 900EX novim modelom, 7X.

Sam je otišao po njega i doletio s novom igračkom u Nicu, a usput je stao na Ronaldswayu na Isle of Man i pariškom aerodromu Le Bourget. Prinčev novi 3A-MGA nije bilo koji avion, već jubilarni 200-ti Falcon 7X koji je Dassault proizveo. Svog prvog Falcona 20 msn 473 princ Albert kupio je još 1987. godine. Polako je napredovao kroz Dassaultove linije, tako da je dosad vozio sve Falcone osim “pedesetice”.

Albertov novi Falcon 7X ljubimac je bogatih. Otkad ih je 2007. počeo proizvoditi, Dassault ih je isporučio 172 komada u cijelom svijetu. Najviše je tražen u Europi, čak 45 posto modela proda se ovdje. Slijede Amerikanci, a ostali ga kupuju manje od 10 posto. U posljednje vrijeme postao je omiljen u Južnoj Americi, jer je Dassault jako prisutan u Brazilu.

7x je biser Dassaultove proizvodnje, superluksuzni mlažnjak koji je postavio mjerila privatnim avionima 21. stoljeća, a dizajneri su na umu imali prvenstveno potrebe poslovnih ljudi. Tehnološki najnapredniji privatni avion koji se uopće koristi, probija rekorde brzine u svojoj tržišnoj kategoriji, jer je Dassault koristio istraživanja koja kažu da se privatnim jetovima najčešće leti između jako udaljenih gradova, između Pariza i Tokija, Šangaja i Seattlea, Johannesburga i Londona, New Yorka i sjedišta nekoliko emirata. Falcon 7X prima osam putnika i tri člana posade. Albert ga je platio 50 milijuna eura i za njega je na Azurnoj obali dao sagraditi poseban hangar od dvije tisuće kvadrata, jer monegaški aerodrom nema uvjeta za taj avion. ( S. S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:00