UGLEDNI GLUMAC

PLAN SLAVENA KNEZOVIĆA ‘Želim otvoriti HNK Chicago. Ako izvozimo samo Grdovića, mislit će da drugo i nemamo’

‘Dijaspora ima novac, mi imamo ljude. U SAD-u živi više Hrvata nego Talijana kod nas, a mi tamo nemamo kazalište
 Biljana Gaurina/EPH

U Sjedinjenim Američkim Državama danas živi milijun i 200 tisuća Hrvata. Samo u Chicagu i okolici, gdje je najbrojnija hrvatska zajednica u SAD-u, njih je 150.000. Zašto onda ja ne bih tamo osnovao HNK Chicago, pita se glumac Slaven Knezović, iznoseći pritom podatke Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Potpuno razrađen plan

Iza glumca Knezovića je šezdesetak filmskih i televizijskih uloga, uglavnom je tumačio pokvarene ili podrugljive Hercegovce, u takvim ga ulogama režiseri najradije vide. Prepoznatljiv je po Clark Gable brčićima i širokom osmijehu i vrlo je popularan među publikom, na cesti i u kafiću vele mu “rođo”.

- Nastavimo li Hrvatima u SAD izvoziti samo Matu Bulića i Mladena Grdovića, oni će misliti da mi ni nemamo Filharmoniju i Simofonijski orkestar. Ako su nam ti ljudi dali milijardu dolara da se obranimo, pa što ne bi dali 40 milijuna dolara za zgradu HNK Chicago. Ako Ivica Todorić u Ameriku izvozi Janu, jer tamo ima Hrvata, jer hrvatski proizvod njima nešto znači, pa što mi ne bismo izvozili kulturu - ustrajan je glumac u tome da jedan HNK bude prekooceanski i s tom idejom namjerava uskoro otići kod ministra kulture Zlatana Hasanbegovića.

Osim pet kazališta u zemlji sa statusom nacionalnog teatra, odnosno njih sedam koji se zovu HNK, trenutno postoje HNK Mostar te Hrvatsko kazalište Pečuh.

Knezović zamisao obrazlaže i na primjeru Talijanske drame koja u Rijeci djeluje od 1946. godine, u sklopu HNK Ivana pl. Zajca, a financirana je, osim iz hrvatskih budžeta, i iz proračuna talijanske vlade.

Mladi glumci bez posla

- Dijaspora ima novac, mi imamo ljude, ajmo se udružiti.U SAD-u živi više Hrvata nego što živi Talijana u Hrvatskoj, a mi tamo nemamo kazalište. Koliko bi kazalište koštalo? Ovisi o tome bi li trebalo graditi zgradu, bi li nam grad Chicago ustupio postojeću. Treba samo pitati… Kazalište može funkcionirati na način da tamo hrvatske predstave gostuju, ali i tako da tamo postoji stalni ansambl od 20-ak glumaca. Imamo puno mladih glumaca bez posla koji se u Hrvatskoj muče, koji bi se htjeli okušati i u hollywoodskim studijima, pa zašto HNK Chicago mladim glumcima ne bi bio svojevrsna odskočna daska za američku karijeru ili nekome prilika da emigrira - smije se sad glumac, objašnjavajući da bi tetar, naravno, služio i za gostovanje hrvatskih orkestara, izložbi, promociju hrvatskih pisaca.

Brojna gostovanja

- Hrvati u Americi željni su naše kulture, oni bi pogledali i našu najgoru predstavu ili film. Koliko god ulaganje u američki izvoz naše kulture koštao, vratit će nam se više nego što uložimo. Ljudima u Americi normalno je da daju 100 dolara za kazališnu kartu - kaže.

Glumac, istodobno, promašenim smatra postojeći sustav pet HNK u Hrvatskoj.

- Nas Hrvata ima koliko stanovnika jednog Milana, a taj grad sigurno ne izdvaja za kulturu koliko i Hrvati. Bolje bi bilo da imamo jedan HNK, pa neka svaka predstava u njemu košta milijun kuna - poentira Knezović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:44