LAGALA NAM JE

Oprah je izmislila priču o svom životu jer smatra da je istina dosadna

Dok su s autoricom redom odbili razgovarati svi iz sadašnjosti najpoznatije televizijske voditeljice, zaručnik Stedman, prijateljica Gayle, majka Vernita, pa i sama Oprah, na razgovor su pristale dvije osobe iz njezine prošlosti: očuh Vernon Winfrey i 81-godišnja rođakinja Katherine Carr Esters
 AP

Iako se oduvijek činilo da je Oprah Winfrey prilično iskrena o sebi, ponekad i preiskrena (u svojem je showu otvoreno govorila o odrastanju u siromaštvu, žoharima koji su joj bili kućni ljubimci, kako su je rođaci seksualno zlostavljali, o djetetu koje je rodila u 14. godini), najnovija biografija o njoj, koju potpisuje poznata “kopačica prljavštine” Kitty Kelley, neke od navedenih stvari ipak stavlja u novu perspektivu.

Svi je se boje

Činjenica da je neautorizirana knjiga o Oprah Winfrey ugledala svjetlo dana - jer opće je poznata i uvriježena stvar da Oprah u samom začetku ubija apsolutno svaki pokušaj pisanja, a kamoli objavljivanja biografije koju osobno nije autorizirala - bila bi vijest sama za sebe da u njoj autorica, odnosno članovi obitelji Oprah Winfrey ne pobijaju njezine priče o jadnom djetinjstvu, ne izražavaju svoje sumnje u one o seksualnom zlostavljanju te da Kitty u njoj ne tvrdi da je doznala tko je pravi otac te američke TV zvijezde iako ni ona sama još nema tu informaciju.

A da bi sve to prokopala i na 544 stranice izložila, Kitty Kelley je u razdoblju od tri godine pročitala više od tisuću njezinih starih intervjua te intervuirala - barem tako tvrdi - 850 osoba iz njezina života. No, naravno - samo one koji nemaju striktnu zabranu otkrivanja bilo kakvih detalja o slavnoj voditeljici. Oprah, naime, posljednjih 15 godina ima praksu da svim svojim suradnicima i prijateljima na potpisivanje daje ugovor kojim se obvezuju na vječnu šutnju.

I dok su autoricu redom odbili više-manje svi iz sadašnjosti Oprah Winfrey (najbolja prijateljica i urednica magazina ‘O’ Gayle King, zaručnik Stedman Graham, majka Vernita...), uključujući i nju samu, na razgovor su ipak pristale dvije osobe iz njezine prošlosti. Oprahin očuh Vernon Winfrey, koji ju je odgajao kao svoju i koji je i sam prije nekoliko godina o njoj pokušao napisati knjigu, bezuspješno, te 81-godišnja rođakinja Katherine Carr Esters, koju slavna bogatašica oslovljava s “teta Katherine”, odlučili su se na taj riskantan pothvat. A upravo je teta Katherine ta koja je Kitty odala najčuvaniju tajnu o identitetu Oprahina oca, no uz napomenu da on ne smije biti objavljen sve dok majka slavne voditeljice svojoj kćeri sama ne odluči otkriti istinu. U knjizi je Esters dodala:

“Čim se to dogodi - znat ćete jer će Oprah vjerojatno odmah napraviti show na temu ‘Pronađite svog pravog oca’. Kao što sam već rekla - ta djevojka ne propušta ni jednu priliku”, citirala ju je Kitty.

U knjizi Esters ujedno kudi Oprah jer već godinama izvrće istinu o svojem odrastanju. Dok je svima već poznata priča da je Oprah dijete roditelja tinejdžera koji su otišli svaki na svoju stranu kada je rođena, pa ju je prvih šest godina odgajala baka, te da je živjela u tolikom siromaštvu da je nosila odjeću sašivenu od vreća za krumpir, zbog čega su je druga djeca ismijavala, teta Katherine tvrdi da je to potpuna glupost.

Obitelj razočarana

“Gdje je Oprah pokupila te gluparije da je odrasla u prljavštini i među žoharima, meni zaista nije jasno. Jednom sam je pitala zašto priča takve laži, a ona mi je odgovorila: ‘To je ono što ljudi žele čuti. Istina je predosadna.’”

Očuh Vernon također je, tvrdi, ostao razočaran kćerinim pričama o očajnom djetinjstvu te rekao:

“Možda joj se divi cijeli svijet, no ja znam istinu. Zna je i Bog, a zna je i Oprah. Od troje nas, dvoje se sramimo.”

Razočarala ga je i osoba u koju je mala Oprah izrasla:

“S godinama se toliko promjenila, postala je previše bliska toj ženi Gayle. Više ni ne vjeruje u Isusa Krista kao svojeg spasitelja. Ja je nisam tako odgajao. A ta Gayle - to je jedna obična krava.”

Čak i njezine tvrdnje da su je od devete godine pa nadalje silovali bratić, ujak i jedan obiteljski prijatelj, očuh i 81-godišnja rođakinja smatraju izmišljenima.

U knjizi se tvrdi i da Oprah ima vrlo zategnut odnos s mamom Vernitom Lee, koja čak nema ni broj telefona svoje kćeri, a komuniciraju, navodno, isključivo preko asistentice ove televizijske zvijezde. Nju tako mama Vernita zove, kaže joj što treba i potom čeka da joj se javi s kćerinim odgovorom.





Samo dobre prijateljice

“Vernita si može kupiti 500 dolara vrijedne šešire i ima vrlo sređen život kada su financije u pitanju, ali ne može stupiti u kontakt s Oprah. Ona jednostavno svojoj mami ne želi dati svoj broj”, stoji u knjizi.

No, pitanje čijem su se odgovoru u ovoj knjizi mnogi nadali - je li Oprah gay - ponovno je ostalo otvoreno. Kitty ostavlja mjesta za svaku opciju: da je Oprah gay, da je Gayle gay, da je Stedman gay i da nitko od njih nije gay. Donosi samo priču jednog arhitekta koji je prije nekoliko godina uređivao Oprahinu kuću, zbog čega je imao pristup i njezinoj spavaćoj sobi.

“Proveo sam dane u njezinoj spavaćoj sobi radeći na projektu, zbog čega sam nakon nekog vremena znao svaki kutak te sobe, pa čak i unutrašnjost njezinih ormara. I zato vam mogu reći da u njima nije bilo ni jednog komada muške odjeće, a Stedmanu nije bilo ni traga. Ona je općenito puno više pričala o Gayle nego o Stedmanu. No, ne mislim da su ona i Gayle lezbijski par. Mislim da su one samo dobre prijateljice”, piše u knjizi.

No, Kitty nudi svoje viđenje stvari, a to je da Oprah nije ni homeseksualne, ni heteroseksualne, ni bilo kakve seksualne orijentacije. Nju seks, tvrdi autorica, jednostavno ne zanima.

“Ima 56 godina i zapravo bi za nju mogli reći da je aseksualna. Ona svu svoju seksualnu energiju ulaže u posao, karijeru i izgradnju svog carstva, a financijske nagrade koje pritom dobiva njoj su sasvim dovoljne”, napisala je.

I dok se knjiga od jučer, dakle otkako je krenula u prodaju, brzinski primiče broju jedan na listi bestselera, Kitty i dalje muku muči s preprekama. Prije nego što je knjiga napokon objavljena, kao što smo gore spomenuli - postojalo je pitanje hoće li se to ikada dogoditi.

Usprkos Kittynoj hitmejkerskoj reputaciji te činjenici da je, kako ona tvrdi, nitko od osoba o kojima je pisala biografije nikada nije uspješno tužio (kada je pisala o Franku Sinatri, navodno je priprijetio je da će je dati ubiti), njezine se knjige nije htjela primiti niti jedna izdavačka kuća. A kada je napokon našla izdavača, i to veliki Random House, koji se ne boji gnjeva TV božice i koji je prvo izdanje objavio u 550 tisuća primjeraka, Kitty sada nema kako promovirati knjigu.

Još nije pročitala

Leđa su joj, naime, okrenula gotovo sva velika TV lica koja iz poštovanja prema Oprah (prije strahopoštovanja) ne žele ugostiti Kelley u svojim emisijama. Larry King, Charlie Rose, David Letterman, Barbara Walters (u knjizi se spominje njihovo “više nego toplo prijateljstvo”...) svi su oni s neopisivom hladnoćom odbili ugostiti autoricu uz objašnjenje da ne žele uvrijediti Oprah.

Ona sama za sada nije pokazala namjeru da tuži Kitty, ali opet - knjigu navodno još nije pročitala.

A ako se odluči za tužbu, bit će zanimljivo vidjeti kako će se završiti spor između žene koju nitko nikada nije uspješno tužio i žene čije su tužbe u pravilu uvijek uspješne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:12