POPULARNI PJEVAČ

MLADEN GRDOVIĆ OTVORIO DUŠU 'Od tri milijuna kilometara triput sam imao samo mali sudar. I sebe sam razbio, samo svoj auto...'

 Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Odlično se osjećam, trčim, skinuo sam pet kilograma. Ostavio sam sve poroke, idemo dalje na turneje. Cijelo ljeto mi je puno. Kad bih ja propjevao što radi 95 posto estrade, svi bi se sakrili. Nijedan kolega nije reagirao kad su me napadali, a 20 puta sam putovao po svijetu, što sam sve prošao... Od tri milijuna kilometara triput sam imao samo mali sudar. I sebe sam razbio, samo svoj auto, nikoga drugog nisam ni taknuo – gotovo u dahu referirao je za Zadarski.hr nenadmašni Mladen Grdović svoj povratak u formu i trenutne preokupacije uoči nastupa na CMC festivalu s pjesmom “Dva goluba” u duetu s Ivanom Kovač.

Na podnevnom zvizdanu uz bazen vodičkoga hotela “Olympia”, gdje je jučer priređena press-konferencija na temu “Glazbena industrija u digitalnom dobu”, Mladenu su se, uz brojne novinare, pridružili i Željko Bebek, Jasmin Stavros, Neda Ukraden, Novi fosili, Opća opasnost... Naplata prava od emitiranja pjesama vječna je tema među hrvatskim glazbenicima, a sada sve aktualnija postaje i ona na internetskim glazbenim servisima, pa je Grdović osjetio potrebu progovoriti o svojem problemu sa ZAMP-om.

– Hrvatsko društvo skladatelja sada će mi izvaditi do i jedno emitiranje mojih pjesama u Hrvatskoj na 187 radiopostaja. S obzirom na to da sam kantautor, u startu već imam 55 posto po pjesmi, a sam izvođač ima, ne znam, nekih 15 posto. Ja bih po tome trebao imati puno više prihoda od ZAMP-a, ali oni to tako ne obračunavaju – požalio nam se popularni Zadranin, ističući kako su sve glazbene udruge međusobno posvađane.

– Osobno nemam ništa protiv nikoga, ali prilikom obračuna autorskih prava uzimaju mi u obzir prosjek emitiranja na 15 radiopostaja, i to onih na kojima se najmanje vrte moje pjesme. Naravno da sam s godinama primijetio da mi lova pada, zapravo od početka nisam dobivao pravu lovu. I još jedna stvar – kad sam Paola Sfecija pitao kako bih poslije 37 godina bavljenja glazbom trebao imati socijalno jer nemam status umjetnika, on mi je kazao: “Mladene, pa neki bubnjari i basisti nemaju za jesti.” Onda nisu profesionalci, ja govorim o profesionalizmu, a ja sam prvu ploču snimio sa 17 godina. Koliko mladih autora ima status umjetnika, a ja ga, kao Mladen Grdović, s 57 godina nemam. Mislim da je sada, kad smo ušli u Europu, vrijeme da se neke stvari raščiste i urede. I gdje su prihodi od emitiranja mojih pjesama u inozemstvu? Slovačka, Nizozemska, Njemačka, Amerika, Japan... Nisu samo pjesme pokojnog Zdenka Runjića, našeg dragog čovjeka i skladatelja, otišle u Japan, nego svih nas. Počeo sam sumnjati kako desetero njih, a u pitanju su uvijek oni isti najemitiraniji autori, šute i uzimaju lovu jer su bliže oltaru i sjede u odboru Hrvatske glazbene unije – optužuje Grdović.

– Računaju da imam lovu od gaža?! Kakve to veze ima? Ne mogu oni moju umjetnost obezvrjeđivati. To znači da, kad Picasso nacrta slike, vi ih uzmete i kažete: “Dobro, Picasso, hvala ti i doviđenja.” Oni misle da imaju sustav, a imaju sustav kojim nama kantautorima lažno prikazuju zarađen novac – proziva Grdović, ne krijući kako za njega ipak nema zime. Publika ga, veli, jako traži, pa najavljuje da poslije pet godina ide u Ameriku s grupom Romantik i sa sobom vodi Antoniju Šolu. Uz to će, ponosno ističe, u nekim gradovima treći put dobiti diplomu za promicanje hrvatske zabavne i domoljubne pjesme, piše Zadarski.hr.

Vatikan bi trebao priznati Međugorje

Vjera je Mladenu iznimno važna, pa je svoju ljubav prema Isusu Kristu Grdović odlučio izraziti i tetovažom njegova lika na lijevoj ruci. Desnicu mu odavno krasi sada već stara tetovaža Hajdukova grba.

– Isusa sam istetovirao prije godinu dana u Zadru. Naravno da mi je to radio profesionalac – rekao nam je Mladen, koji zbog obaveza nije stigao nazočiti Papinu posjetu Sarajevu.

– Nažalost, nisam bio na Koševu, ali ću nakon Amerike otići u Lourdes. Nekako sam se bazirao na Međugorje. Znate da sam veliki katolik i crkvenjak, pa bih volio kada bi Vatikan napokon priznao Međugorje. Ako ga priznaje cijeli svijet i u njega dolaze ljudi iz Japana i Kine, onda bi se to trebalo objelodaniti. Hvala Bogu da se Gospa tamo pojavila, ja u to vjerujem. I vjerujem u ljude, ali došlo je vrijeme da ih treba kontrolirati. Moraš imati malu sumnju. I sve ovo što sam rekao o autorskim pravima točno je, kaže Grdović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:32