ŠTO DONOSI U HRVATSKU

Lady Gaga u Zagrebu: Želi li itko gledati leševe, klanje i krv na pozornici?

Lady Gaga će na novoj turneji koristiti ljudske leševe kao rekvizite
US singer Lady Gaga performs on stage on May 21, 2010 at Paris Bercy concert hall in Paris. AFP PHOTO FRED DUFOUR
 AFP

Dugo iščekivani, treći album planetarno popularne američke pjevačice Lady Gage, prema pisanju časopisa Billboard, uskoro će biti gotov, a svjetlo dana trebao bi ugledati početkom iduće godine. Ta je vijest obradovala sve one koji se ne mogu zasititi Gaginih bizarnih ekshibicija, kojima će naša publika uživo svjedočiti na njezinu zagrebačkom koncertu 5. studenoga.

Šokantan novi album

Naime, Gagin glazbeni producent, RedOne, koji je ujedno i “mozak” zaslužan za njezine najveće hitove, poput “Just Dance”, “Love Game”, “Poker Face”, “Bad Romance” te “Alejandro”, otkrio je tu informaciju u nedavnom intervjuu za taj glazbeni časopis.

- Novi će album biti šokantan, šokantan, šokantan! - uzbuđeno je najavio RedOne najnoviji uradak kontroverzne pjevačice.

No, za Gagine “prave” obožavatelje ovo nije nikakva novost jer su se već navikli na njezine čudne frizure, ogromne vlasulje i “pomaknute” odjevne kombinacije. Dapače, od nje to i očekuju. Stoga, kad je ekstravagantna Lady Gaga prije nekoliko mjeseci ponosno objavila da tijekom budućih nastupa, u sklopu “Monster Ball” turneje, namjerava na pozornici koristiti ljudske leševe kao svojevrsne morbidne rekvizite, više nitko nije bio pretjerano iznenađen.

Koncert za pamćenje

Gaga je, naime, svojim obožavateljima uvijek znala priuštiti koncert za pamćenje, poput onoga koji je početkom lipnja održala u Manchesteru - na njemu je tijekom nastupa inscenirala vlastito ubojstvo i scene kanibalizma. Nepoznati muškarac u crnom “zaklao” ju je na pozornici te ju počeo živu jesti, dok je krv špricala na sve strane.

Taj bizarni performans nije umanjio Gaginu popularnost pa je trenutno, s više od 5,7 milijuna sljedbenika na Twitteru i 16,4 milijuna “like-ova” na Facebooku, najpopularnija osoba na internetskim društvenim mrežama.

Iako voli šokirati, pjevačica nije ljubiteljica repriza te svaki nastup unutar turneje završava drukčije. Na jednome je tako improvizirala vlastitu smrt, a drugi je, primjerice, završio snimkom na kojoj na ramenu tetovira srce. Ipak, unatoč dosadašnjim nastupima punima scena seksa i nasilja, mnogi smatraju da je razmještanje “prepariranih” ljudskih leševa (kontroverznog njemačkog anatoma Gunthera von Hagensa) na pozornici zadnja kap koja će preliti čašu te da će u tom slučaju pjevačica konačno prijeći granicu dobra ukusa.

Ništa novo u šoubizu

No, ovo što Lady Gaga radi nije ništa novo u svijetu show-businessa: premda slovi kao jedna od najkontroverznijih pjevačica današnjice, Gaga je samo jedna u nizu kontroverznih izvođača koji su tijekom godina svojim nastupima svaki put iznova šokirali publiku i javnost.

Izvođači koji su šokirali javnost

Ozzy Osbourne

Bivši frontmen britanskog heavy metal sastava Black Sabbath, Ozzy Osbourne, često je tijekom nastupa znao bacati svinjske i kravlje iznutrice na publiku, a 1982. godine u žaru nastupa na pozornici je odgrizao glavu živom šišmišu. Na vrhuncu njihove popularnosti bio je noćna mora za sve roditelje diljem svijeta te je 80-ih godina čak završio na sudu jer su ga tužili roditelji tinejdžera iz Kalifornije koji je počinio samubojstvo, navodno, inspiriran pjesmom “Suicide Solution”. Korištenje sotonističke ikonografije tijekom njihovih koncertnih nastupa (iako Sabbathi nikad nisu bili sotonisti) te pjesme čije se teme vrte oko prirode zla, sotone, čarobnjaštva i rata donijele su Osbourneu i laskavi nadimak Princ tame.

Alice Cooper

Hard i shock rock bend Alice Cooper, nazvan prema vještici koja je živa spaljena u vrijeme inkvizicije, svojim glazbenim i scenografskim koncepcijama užasnuli su javnost na način koji je u današnje vrijeme teško razumjeti. U doba kada su hippie ideje o slobodnoj ljubavi bile šokantna novost, a diskografske kuće uglavnom nisu željele objaviti ništa što bi pretjerano vrijeđalo američki ukus, Alice Cooper prskao je publiku krvlju, otkidao glave lutkama i organizirao glumljena klanja na pozornici. Pjevač Vincent Damon Furnier, koji je i sam kasnije uzeo ime Alice Cooper, koncertne nastupe bazirao je na ideji katarze - na svakom nastupu glumio je razne zločine te je na kraju bio “smaknut”.

Marilyn Manson

Jedinstvene, teatralne izvedbe grupe Marilyn Manson uspjele su od početka 80-ih skupiti lokalni kult koji se pak u nekoliko godina razvio u svjetski široku grupu poklonika. Diljem svijeta često su im otkazivani koncerti zbog “nemorala” i “upotrebe životinja na pozornici”. Najzaslužniji za njihov kontroverzni status jest pjevač grupe Marilyn Manson te njegovi česti konflikti s osobama iz crkvenog i političkog života. Manson je čak bio na meti jednog odbora Senata koji ga je u 90-ima optužio da “kvari američku mladež”. Protiv njega je bila podignuta i tužba da je njegov album “Antichrist Superstar” odgovoran za samoubojstvo tinejdžera. Optužbe su postale oštrije nakon što je pjevač prije deset godina optužen da je njegova glazba kriva za učenički masakr u srednjoj školi Columbine. Od tada ga kritičari pokušavaju povezati gotovo sa svakim slučajem školskoga nasilja.

GG Allin

Američki punker GG Allin (pravog imena Jesus Christ Allin) tijekom 80-ih i 90-ih godina postao je ozloglašen ne zbog svoje glazbe nego zbog nastupa na kojima je na pozornici razmazivao i jeo vlastiti izmet i mokraću te se rezao noževima i vrijeđao, pljuvao i napadao prisutne u publici. Često je nastupao potpuno gol, a tijekom jednog koncerta u New Yorku gurnuo je bananu u rektum, no nakon toga nije završio u bolnici, već u zatvoru zbog neprilična ponašanja. Iako je 1989. izjavio da će počiniti samoubojsto na pozornici na Noć vještica (Halloween), na kraju je te večeri završio u zatvoru. Unatoč tome što je svake godine tvrdio da će taj dan počiniti samoubojstvo, naposljetku je umro manje teatralno, 1992. godine od predoziranja kokainom.

Satan Panonski

Hrvatski punker Ivica Čuljak, poznatiji kao Satan Panonski, svojim ekscentričnim odijevanjem i mističnim ponašanjem te šokantnim performansima, tijekom kojih se rezao na pozornici, bacao motornu pilu u publiku, klao životinje, umotavao se u bodljikavu žicu, predmet je mnogih priča i legendi o najšokantnijim koncertnim nastupima na ovom području. Navodno je prije Domovinskog rata, u kojem je Vinkovčanin poginuo 1992. godine, svojoj publici obećao da će na pozornici odrezati vlastiti spolni organ.

Madonna

Pop-kraljica od samog početka karijere nije krila svoju fascinaciju seksom i religijom. Jedan od prvih i najvećih skandala vezan je uz Crkvu. Naime, 1989. izazvala je buru negodovanja vjerskih zajednica videospotom za pjesmu “Like a Prayer”, u kojemu zavodi crnog Isusa, a u spotu se pojavljuju stigme i gore križevi. No, prava medijska prašina podigla se u travnju 1990., kada je započela “Blond Ambition World Tour”, koja je bila prepuna religijskih i erotskih simbola, a ponajviše zbog nastupa tijekom “Like a Virgin”, kada je simulirala masturbaciju. Vatikan se opet pobunio i pozvao na bojkot koncerata. Tri godine kasnije započinje “The Girlie Show World Tour”, na kojem se pojavljuje u sadomazohističkoj odjeći s bičem i okružena golim plesačima. Show je izrazito loše primljen u Portoriku jer je pjevačica na koncertu trljala međunožje zastavom te države. Desetljeće kasnije šokirala je javnost francuskim poljupcem s Britney Spears i Christinom Aguilerom, a na “Confessions Tour” 2006. bila je razapeta na velikom staklenom križu s trnovom krunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:22