REALITY KAO DRAMA

Hoće li pobjednica Big Brothera Marijana morati dijeliti nagradu od 104.700 eura sa suprugom?

Knin ,270611.Marijana Cvrljak pobjednica Big Brothera po dolasku u Knin.Na fotografiji: Marijana i otac Ivo KovacevicFoto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

ZAGREB - Pobjednica Big Brothera Marijana Čvrljak mogla bi ipak zadržati cijeli pobjednički iznos u vrijednosti od 104.700 eura ako tijekom razvoda na sudu dokaže da u trenutku dobivanja te nagrade više nije bila u bračnoj zajednici sa suprugom Ivanom. Dokaže li da je, kad je pobijedila u showu, njihov brak bio praktički gotov i da više nisu dijelili - ni u stvarnosti, ni emotivno - novčanik, postelju i kuhinjski stol, zadržat će cijelu nagradu.

S obzirom na to da je muž pokrenuo razvod braka, a da je ona pred cijelom javnošću započela novu vezu, kao i na neke druge okolnosti, odvjetnici specijalizirani za obiteljsko pravo prognoziraju da za to ima prilično velike šanse.

Načelno, sve novčane nagrade dobivene u raznim igrama na sreću ili kvizovima znanja pripadaju u bračnu stečevinu. Kako objašnjava dr. Irena Majstorović s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, bračna stečevina je sve ono što su supružnici tijekom bračne zajednice stekli i što se nakon razvoda dijeli popola.

Zajednička stečevina

- U bračnu stečevinu ne ulaze jedino nasljedstvo, darovanja i autorska djela. Ako je, primjerice, jedan od supružnika slikar, nakon razvoda njegova djela pripadaju samo njemu. Ali, ako je prodao sliku i dobio za nju novac, novac se dijeli popola - objašnjava dr. Majstorović.

Budući da se dobivenih 104.700 eura smatra bračnom stečevinom, Marijana Čvrljak morala bi polovicu prepustiti suprugu. To što je prije dobivanja nagrade njezin suprug pokrenuo brakorazvodni postupak ne utječe na podjelu imovine.

Tko će zatražiti razvod

- Pokretanje brakorazvodnog postupka nije relevantno, važno je jesu li supružnici u određenom trenutku još bili u bračnoj zajednici. Imamo primjera da su partneri formalno u braku iako bračna zajednica već godinama ne traje i obrnuto, da je pokrenut razvod a da bračna zajednica i dalje funkcionira - objašnjava dr. Majstorović.

Činjenica da je Marijana protekla tri mjeseca živjela odvojeno od supruga sama po sebi ne znači da bračne zajednice nije bilo.

- Odvojeni život ne znači automatski i prekid bračne zajednice. Primjerice, suprug u zatvoru ima pravo na polovicu ženina dobitka na lutriji ako ga žena posjećuje ili kontaktira - objašnjava dr. Majstorović. Je li bračna zajednica u ovom slučaju postojala ili ne, dr. Majstorović nije željela komentirati.

- Takve se stvari dokazuju na sudu - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:28