EKSKLUZIVNI INTERVJU

Helena Bonham Carter: Nisam dobila ulogu zato što sam Burtonova žena

Tim i ja složili smo se da Crvena kraljica mora izgledati kao Elizabeta I. u tumačenju Bette Davis, ali s mojim obrvama
 Alpha

Korisno je dijeliti obiteljski dom s Timom Burtonom ! Iako nam Helena Bonham Carter kaže da zajednička postelja nije nikakva garancija, mi ipak tvrdimo da je to zgodna prednost i da će vam glumačka karijera biti mnogo bogatija i uspješnija!

No budimo i iskreni: Helena je sjajna glumica i sve uloge u filmovima svojega (nevjenčanog) muža odradila je perfektno: “Planet majmuna”, “Big Fish”, “Charlie i tvornica čokolade”, “Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta”.

Posljednji dokaz je uloga u najnovijem Burtonom filmu “Alisa u zemlji čudesa”: ne samo da je Helena urnebesno zabavna kao zla Crvena kraljica nego je sjajnim nastupom možda i nadmašila svoje talentirane kolege, uključujući Johnnyja Deppa kao Ludog šeširdžiju, Anne Hathaway kao Bijelu kraljicu i Miu Wasikowsku kao 19-godišnju Alisu.

Na intervju u londonskom hotelu Dorchester Helena Bonham Carter došla je iscrpljenja, zijevajući često tijekom razgovora, no umor je nadoknađivala humorom i zafrkancijom: engleska je glumica uistinu izuzetno zabavna, čitavo nas je vrijeme uveseljavala duhovitim odgovorima i živim duhom.

Uspješna ste i vrlo zaposlena glumica, a istovremeno i majka dvoje male djece. Uspijevate li pohvatati sve konce?

- Zadnjih godinu dana pokušavam biti kod kuće što je moguće više iako smo naporno radili na filmu: hvala Bogu, zasad su mi djeca još uvijek normalna, ali sad zbilja moram prestati skakati na sve strane. Tim je u Los Angelesu proveo osam mjeseci zbog postprodukcije, specijalnih efekata i montaže jer to nije mogao odraditi u Londonu... to je bilo malo predugo!

Nedostaje li vam muška ruka u kući?

- Ha! Kako da ne! Tim je genijalan filmaš, ali kao i svi talentirani umjetnici u kući je poprilično beskoristan. Ima problema i s korištenjem mikrovalne, a kamoli da ga zamolim da popravi nešto u kući koja nam se polako raspada. Kad se strka oko filma slegne, moramo se negdje preseliti dok se kuća ne renovira jer je stvarno u lošem stanju.

Kako je snimati film kad ga režira muž?

- Dobro. Mi zapravo tehnički i nismo vjenčani pa i ne mogu reći da mi je muž... No dobro... svejedno! Razumijemo jedno drugo bolje nego na početku, odnos glumica - redatelj danas je bolji i jednostavniji. Bila sam iskreno dirnuta kad mi je ponudio ulogu u ovom filmu jer Tima izuzetno cijenim kao filmaša, mislim da je njegov umjetnička vizija jedinstvena i sretna sam što i dalje želi raditi sa mnom. Zbilja obožavam Carrollovu “Alisu u zemlji čudesa” i, iskreno, nisam očekivala da će mi Tim ponuditi ulogu.

To što ste dokazana glumica, a i dijelite bračnu postelju, ne daje vam prednost pred drugim kolegicama?

- Tim nije redatelj koji će vas angažirati samo zato što živite s njim. I to je u redu! Nisu svi glumci rođeni za sve uloge i obratno. Nisam čak niti pročitala scenarij, samo mi je rekao da će njegova Alisa biti nešto novo i drukčije. Naravno da sam htjela ulogu pa sam razmišljala da na stropu iznad našeg kreveta zalijepim odvratnu sliku sebe kao male Alice i ostavim poruku: “Mogu li dobiti ulogu?” Na kraju nije bilo potrebe za drastičnim potezima!

U filmu doista izgledate groteskno...

- Timovom zaslugom! Nacrtao me i rekao - to si ti! Nekako smo se složili da Crvena kraljica izgleda kao Elizabeta I. u tumačenju Bette Davis, ali s mojim obrvama i previše šminke i kičastih detalja! Ja sam još dodala i tupaste naočale.

I kraljičin glas je vrlo upečatljiv, visok, iritantan, zloban...

- O da! Bilo je to jako zabavno, ali i teško govoriti tim piskutavim glasom i non-stop vrištati na sve. Nakon nekog vremena toliko sam iziritirala glasnice da sam potpuno izgubila glas! Timu je to bilo super jer on inače ne voli kad mnogo pričam.





Ali vjerojatno voli kad pjevate...

- Hahaha! Nisam baš sigurna u to!

U “Sweeney Toddu” pokazali ste zavidan glas...

- O hvala vam! Obožavam pjevanje, ali nemam priliku pjevati tako često. Pjevanje zahtijeva mnogo discipline i vježbanja. Jako je važno kako se odnosite prema vlastitom tijelu, pravilno disanje, prehrana, vježba. Kladim se da sam tad zatrudnjela baš zato što sam pjevala! Prvi put u životu sam pravilno disala... i proizvodila sretne hormone... pa kad to zbrojite, dobijete dijete!

Krasi vas zanimljiv stil odjevanja, poprilično različit od glamuroznih holivudskih zvijezda. Jeste li sam svoj majstor?

- Ha! Britanski tisak “voli” moj stil, jedva čekaju da se pojavim u javnosti pa da opet napišu: “Evo nje, opet nešto izvodi!” Nemam stilista, odjevam se kako mi odgovara i u čemu se dobro osjećam. Kreirala sam i svoju liniju za jednu humanitarnu akciju, eksperimentirali smo s trapericama koje smo derali pa krpali s fotkama na komadićima platna. Bilo je vrlo zgodno!

Kako je glumiti s Deppom?

- Johnny je briljantan glumac... a i jako zgodan! Doduše, Ludi šeširdžija zasigurno ne spada među njegova najseksepilnija izdanja na filmu. Johnny ima odličan ukus i vrlo bogatu imaginaciju pa vas često iznenadi prijedlozima i rješenjima u pojedinim prizorima. Vrlo je maštovit i kreativan, ne čudi me što su on i Tim tako bliski suradnici i prijatelji. Dečko je izuzetno kreativan, malo je stvari koje mu ne idu od ruke... jako je iritantan!

Čega ste se vi kao klinka plašili?

- Rakova! Rakovi su me užasavali! Imali sam noćne more, često bih sanjala jedan te isti san - kako hodam puteljkom kroz šumu i odjednom iz zemlje izroni rak koji me proganja, bježim kroz šumu dok ne stignem do kućice do koje vodi tepih od jastoga! I onda bih se obično probudila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:38